A trianoni békediktátumra emlékeztek a csepeliek

csepel.hu

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján, június 4-én Csepelen is megszólaltak a harangok pontosan délután fél ötkor, amikor annak idején megtörtént a dokumentumok aláírása. Magyar harangok zúgtak száz évvel ezelőtt is a gyászos napon. A magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, az idei esztendő pedig az összetartozás éve.

Csepel elöljárói, a pártok és civil szervezetek képviselői és sok magánember emlékezett meg az évfordulóról a Béke téren található Trianon-emlékműnél. Köszöntötték Borbély Lénárd polgármestert és Németh Szilárdot, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárát.

A megemlékezésen elhangzott, hogy száz évvel ezelőtt az I. világháború győztes hatalmai Magyarországot megcsonkították a rá kényszerített békediktátummal, de a nemzet gerincét nem sikerült megtörni. A magyarokban erős volt az élni akarás vágya, a megmaradás záloga pedig az volt, hogy óvtuk a magyar szót, a kultúránkat és hagyományainkat. A nemzet tovább élt, mert a magyarság összetartozott. Megőriztük magyar nyelvünket, értékeinket, hitünket és reményünket. Emlékezni és emlékeztetni kell. Trianont nem lehet feledni, nem, soha.

Kispál Görgy atya felolvasta azt az imát, amelyet a magyar püspöki kar száz évvel ezelőtt mondott Magyarországért a gyász napján. Az egybegyűltek ezt követően a Miatyánkot mondták el közösen.

A Trianon-emlékműnél koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd, valamint Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek és Szeles Gábor jegyző. A Csepeliek a csepeliekért egyesület nevében Somogyvári Andrea és Tenk András. A Fidesz-KDNP részéről Balogh Ernő, Bercsik Károly, Czibulyáné Szonday Szilvia és Pintér Józsefné. Az LMP nevében Tóth Sándor. A Momentum képviseletében Dukán András Ferenc. Az MSZP részéről Losonci Róbert és Takács Krisztián. Független képviselőként Kovács Dávid Attila. Majd a Vitézi Rend, civil szervezetek és magánszemélyek helyezték el koszorúit. Németh Szilárd még a délelőtt folyamán koszorúzta meg az emlékművet. A DK tüntetőleg távol maradt a rendezvénytől.

A megemlékezésen az elcsatolt területek, köztük Csepel testvérvárosainak magyar képviselői szólaltak meg videóüzenetben. Albert Tibor Tusnádfürdő polgármestere Isten áldását kérte a magyar nemzetre. Albert Mátyás Farkaslakáról üzente, hogy jogunk van küzdeni jelképeinkért és értékeinkért. Török László, Nagyszalonta polgármestere szerint az összetartozás többet jelent, mint összekapcsolódást. Közös lelki egységet alkotunk, közös a felelősségünk. Utasi Jenő vajdasági plébános azt mondta: összekötnek a hagyományaink és a kereszténység. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere azt emelte ki, hogy a magyart nem tudják elválasztani a magyartól, még ha távol élünk is egymástól. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere kijelentette: még mindig itt vagyunk, és itt leszünk. Retkes János Párkányból szólt az összetartozás fontosságáról.

A vendégek sorából a nyolcvanéves Nánássy Lajos magyar nóta énekes azt nyilatkozta lapunknak, hogy egész életét Csepelen töltötte. Családjának nagy része Dunaszerdahelyen lakik. Sok helyen megfordult a világban, és disszidálhatott volna Nyugatra, de nem tette, mert bárhol járt, mindig alig várta, hogy hazatérhessen.

Cs. A.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg.

3 hozzászólás “A trianoni békediktátumra emlékeztek a csepeliek” bejegyzésre

  1. Happy szerint:

    Bizony!
    Főleg azoknak az életét sikerült megmenteni akiket szépen kipateroltatok a kórházakból. Aztán Kásler szépen letagadta, hogy ő nem javasolt ilyet és rátolta a felelősséget a dokikra.

    NEM LESZ ELFELEJTVE!

  2. Qqriq szerint:

    Happy, úgy látom, muszáj lesz téged helyretenni. Tudod mit, meggondoltam magam, mégiscsak lejátszanám veled azt a bokszmeccset. Helyszín és időpont egyeztetése végett várom a megkeresésedet!
    06-70/458-6111

Itt lehet hozzászólni !