Napra pontosan egy éve volt a Hableány katasztrófa

MR. Gabee, Csepel.info

Napra pontosan egy évvel ezelőtt történt a Hableány katasztrófa.

Mr.Gabee szerkesztőnk a Napi.hu segítségével összegyűjtötte a legfontosabb információkat az esettel kapcsolatosan:
2019 egyik legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó eseménye egyben a legtragikusabb is. Május végén sodorta el a Viking Sigyn szállodahajó a Hableány turistahajót, a baleset 28 áldozatot követelt. Az ügyben máig maradtak olyan kérdések, amelyre nem érkezett igazán megnyugtató válasz, például a szállodahajó vizsgálatával kapcsolatban. Közben a Viking kapitányát hol letartóztatják, hol pedig kevésbé szigorú házi őrizetben tartják. Időrendbe szedtük az elmúlt hét hónap eseményeit.

2019. május 29.

Késő este érkezett a hír, hogy két hajó összeütközött a Dunán a Parlamentnél. A hatóságok megkezdték az emberek felkutatását, azonban a munkát nagyban nehezítette az esős időjárás, a Duna magasa vízállása, erős sodrása és alacsony hőmérséklete.

Azt már akkor tudni lehetett, hogy a kutatás elhúzódik majd. A magyar hatóságok a honvédséggel együtt komoly erőforrásokat mozgósítottak.

Közben nyilatkozott a Hableány tulajdonosának, a Panoráma Deck Kft.-nek a szóvivője, aki szerint a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudtak. A balesetet szenvedett jármű a cég flottájának egyik legkisebb tagja, egy Projekt 544 (Moszkvics) típusú, 27 méter hosszú, motoros személyhajó 60 fős befogadóképességgel. A cég a hajót 36,7 millió forintos piaci értéken tartotta számon.

2019. május 30.

A hajó roncsát szinte azonnal megtalálták a Margit híd pilléréhez közel.

Már másnap megérkeztek az első szakértői vélemények a tragédiával kapcsolatban. Egy szállodahajó fedélzetmestere például azt mondta, hogy csak idő kérdése volt a tragédia, ugyanis egyre több szállodahajós cég szervez városnéző túrákat. Mások arról nyilatkoztak, hogy alapvető problémák vannak a magyarországi hajós szakmában. A profitot rövid idő alatt kell kitermelni, tapasztalt szakemberből nincs elég, a vízi forgalom pedig egyre csak nő.

Mun Dzse In dél-koreai elnök a külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el. Egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek.

A balesetnek óriási nemzetközi sajtóvisszhangja volt. A Google másnap hatvanhat találatot adott fel a hírrel kapcsolatban, első sorban az amerikai CNN és a brit BBC beszámolója nyomán, de a szintén brit Guardian és a New York Times írásait is átvették sokan. Számos további európai és amerikai site-on túl két dél-koreai angol nyelvű hírportál is tudósított a tragédiáról, akárcsak az arab Aljazeera, a South China Morning Post, az Ottawa Citizen, a szingapúri The Straits Times, az egész Ázsiát monitorozó CNA, a Bangkok Post, a New Zealand Herald, a Philippine Star, két ausztrál portál, illetve a többnyelvű orosz RT sajtóorgánum.

A koreai média megszólaltatta a Hableány katasztrófájának túlélőit Budapesten. Az egyikük azt mondta, az ütközés pillanatában körülbelül húszan a fedélzeten voltak, fotóztak, mintegy tíz ember pedig az alsó kabinokban volt. látta közeledni a nagy hajót, de elképzelni sem tudta, hogy össze fognak ütközni.

Már csütörtökön megjelentek az első videofelvételek is: az Időkép kamerái a távolból rögzítették a két hajó útját és találkozását.

Akkor röppent föl először az – azóta cáfolt – információ, hogy a Viking Sigyn kapitánya adatokat törölhetett a telefonjáról. A fővárosi főügyész 5 ügyészből, illetve alügyészből álló ügyfeldolgozó csoportot hozott létre a baleset vizsgálatára.

Újabb holtesteket találtak, ekkor még 9 dél-koreai utast és a hajó 2 tagú magyar legénységét keresték a hatóságok. Az első magyar áldozatot este találták meg a Szabadság híd környékén.

2019. június 7.

A szállodahajó tulajdosa a Viking Cruises szóvivője elismerte, hogy a kapitány korábban részese volt egy holland balesetnek, de állítása szerint azon a hajón nem ő volt a kapitány. A magyar ügyészség ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy gyanúsítottként vonták felelősségre az ügyben.

2019. június 8.

Újabb holtestet találtak Érdnél, még 8 embert kerestek, köztük az egyik magyar áldozatot.

2019. június 10.

A tragédia négy áldozatának hamvaival hazatértek hozzátartozóik Szöulba, egy házaspárt már el is temettek.

Ekkor derült ki, hogy a Viking Sigyn nem jön be Budapestre, hanem megáll Visegrádnál. A rendőrség újabb szemlét tartott a hajón “további bizonyítékok beszerzése és a tényállás teljes körű tisztázása érdekében”.

Mivel sokakban felmerült, hogy esetleg szakszerűtlen lépés volt elengedni a hajót a tragédia után, a rendőrség közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy nem követtek el hibát és a hajó távozás semmilyen hatást nem gyakorolt az eljárás menetére.

2019. június 11.

13 nap után kiemelték a Hableány roncsát a Dunából. Az átvizsgálás során még 4 holttestet találtak, ezzel az eltűntek száma 4-re csökkent. A hajót a csepeli kikötőbe szállították, abban újabb testet nem találtak.

MTI Fotó, Mohai Balázs

2019. június 12.

A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és 15 milliós óvadék ellenében kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, akinek heti két alkalommal személyesen jelentkeznie kellett a nyomozóhatóságnál. Jurij C. nyomkövetőt viselt és nem hagyhatta el Budapestet.

2019. június 13.

Újabb utast azonosítottak, még három embert kerestek a hatóságok.

A balesetben ekkor jelent meg a politikai szál, ugyanis a New York Times megírta, hogy a turizmus az egyik legnyereségesebb szektor, amely kormányközeli emberek befolyási körébe tartozik. Így a Magyar Turisztikai Ügynökségébe is, amely a Viking Sigyn szállodahajó üzemeltetőjével közös cégben tulajdonolja a 70 dunai kikötőt üzemeltető Mahart Passnave céget.

2019. június 14.

Orbán Viktor azt mondta szokásos rádióinterjújában, felveszi a kapcsolatot Dél-Koreával, hogy közösen állítsanak emléket a tragédiának. Ebben a Panorama-Deck is részt kíván venni – közölte akkor a cég. Azóta erről nem érkezett hír.

2019. június 17.

Szabó Tímea a Viking hajózási cég és az állam közös üzletéről kérdezte Orbán Viktort a parlamentben, illetve azt szerette volna megtudni, hogy a baleset után miért engedték el a szállodahajót Magyarországról. Orbán Viktor azzal hárított, hogy ízléstelennek nevezte a kérdést.

2019. június 21.

A rendőrség megállapította, hogy nem állt tudatmódosító hatása alatt a Viking Sigyn kapitánya.

2019. június 25.

A Viking Sigyn újra Budapesten vesztegelt. Lapunk le is fotózta a hajó orrát, amelyen apró kopásoktól eltekintve nem látszott komoly sérülés.

Napi.hu, Szász Péter

2019. június 28.

Újabb holtestet azonosítottak, még két embert kerestek a hatóságok.

2019. július 2.

Kihallgatta a rendőrség a baleset túlélőit. Volt olyan tanú, aki arról beszélt, hogy az ütközés előtt a Viking Sigyn utasaival még a szemkontaktusa is megvolt. Ezután két nagy lökést éreztek, de a második már teljesen befordította a kishajót a vízbe.

2019. július 6.

Makád térségében újabb holtestet találtak, akiről kiderült, hogy az egyik koreai turista. Azóta tudjuk, hogy ő volt az utolsó, akit azonosítani tudtak. Az utolsó áldozat máig nem került elő.

2019. július 29.

Törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyezett a hajóskapitány ügyében – mondta ki a Kúria elvi jellegű határozatában. A Kúria indoklása szerint a törvénysértés arra vezethető vissza, hogy a bíróság hallgatott és nem adott választ bizonyos kérdésekben, ez pedig egyoldalúságot jelent.

Néhány órával a Kúria döntése után őrizetbe vették Jurij C.-t.

2019. július 31.

Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság.

2019. augusztus 8.

A Fővárosi törvényszék arról döntött, hogy letartóztatásban marad a kapitány. A korábbi, elsőfokú végzéssel szemben a gyanúsított és védője, illetve az ügyészség is fellebbezett. A védő a gyanúsított szabadlábra helyezését vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését kérte, az ügyészség viszont azt indítványozta: a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy a gyanúsított és a büntetőeljárásban részt vevő személyek viszonya is okot ad a bizonyítási eljárás megnehezítésére.

2019. augusztus 27.

A VI. és VII. kerületi ügyészség indítványozta a nyomozási bírónál, hogy további három hónappal – november 30-ig – hosszabbítsa meg Jurij C. letartóztatását. Pár nappal később a törvényszék úgy döntött, hogy csak egy hónappal hosszabbít.

2019. szeptember 3.

Egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel az utolsó dél-koreai áldozat családja.

2019. szeptember 7.

A napi.hu szúrta ki, hogy hetek óta nem néz Magyarország felé a Vikingy Sigyn. Míg korábban a Danube Waltz túra részeként rendszeresen járt Budapesten, a cég honlapja szerint levették erről az útról. Ezt kérdésünkre a cég megerősítette.

A Hableány matrózának családját képviselő Magyar György ügyvéd azt mondta, hogy a jelenleg “utolsó áldozatként” emlegetett 41 éves, dél-koreai nő, akit még keresnek a hatóságok, valójában az első áldozat lehetett, aki vagy a Viking Sigyn vagy az öt követő Viking Idun alá kerülhetett közvetlenül a baleset után. Ha pedig így van, akkor igen kevés esély van arra, hogy a holttest keresése eredményes lesz.

2019. szeptember 27.

Az ügyészség megtámadta a Fővárosi Törvényszék döntését, hogy a Viking Sigyn kapitányának előzetes letartóztatását ne csak szeptember végéig hosszabbítsák meg. A fellebbezésnek helyt adtak, az új dátum november 30 lett.

2019. október 11.

Két felvétel került az ATV Híradó birtokába a balesetről: az egyiket egy amerikai turista készítette a Viking hajóorrából, a másik felvételt pedig egy térfigyelő kamera rögzítette.


2019. október 15.

Kiderült, hogy a rendőrség a Viking Idun nevű szállodahajó kapitányának és személyzetének felelősségét is vizsgálja.  Ebben az ügyben a segítségnyújtás elmulasztása lehet a vád.

2019. október 26.

Hiába hosszabbították meg a kapitány előzetes letartóztatását november 30-ig, a nyomozási bíró helyben hagyta a Viking Sigyn védőjének indítványát, és szabadlábra helyezte. Kijelölt budapesti lakhelyét ugyanakkor nem hagyhatta el.

2019. október 28.

A VI. és VII. kerületi Ügyészség fellebbezést jelentett be a szabadlábra helyező végzés ellen. Arra hivatkoztak, hogy nagy a szökés veszélye és Ukrajna nem fogja kiadni a kapitányt Magyarországnak. Emellett attól is tartottak, hogy a kapitány, a vele szakmai és baráti viszonyban álló tanúkat befolyásolhatja.

2019. november 28.

Megtörtént a vádemelés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A vádirat szerint a vádlott 1975 óta hajózik a Duna egész szakaszán. 1989 óta van hajóskapitányi képesítése, 2000. óta egy svájci székhelyű hajózási társaság alkalmazásában áll, mint hajóskapitány. A férfi érvényes rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezik.

A kapitány a hajót zuhogó esőben, éjszakai látási viszonyok között, a Duna két partján üzemelő közvilágítás mellett, sűrű vízi forgalomban vezette, azonban szabad szemmel több mint 1 kilométer távolságra el lehetett látni.

A Dunán ekkor azonos irányba közlekedett a Hableány nevű, kisebb személyhajó, amelyen utasként 33 dél-koreai állampolgár, valamint a kapitánya és egy fő legénység tartózkodott. A kisebb hajó a Parlament előtt, balról megelőzte a szállodahajót, majd előtte hajózott és így elsőbbségi helyzetbe került a Margit híd alatti áthajózásnál. A nagy hajót vezető vádlott ennek ellenére gyorsítani kezdett.

Ekkor körülbelül 5 percig szabad szemmel, és a hajó radarberendezésének képernyőjén, illetve a helymeghatározó adatokat megjelenítő kijelzőn is egyértelműen látható volt a Hableány hajó helyzete, iránya és sebessége. Az is észlelhető volt a vádlott számára, hogy ha változatlan sebességgel és irányban vezeti a saját hajóját, a Hableányhoz veszélyes közelségbe kerül és a két hajó ütközése is bekövetkezik. A kapitány azonban a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, így mindezt nem észlelte, a biztonságos távolságot nem tartotta meg, az előzéshez szükséges rádió- és hangjelzést nem adta le.

A vádlott magatartása miatt a Margit híd alatti hajóúton a szállodahajó nekiütközött a Hableány hátsó részének, a kisebb hajót beforgatta maga elé, rövid ideig maga előtt tolta, majd lenyomta. A Hableány körülbelül 30 másodperc alatt teljesen víz alá került, elsüllyedt, a rajta tartózkodó harmincöt személy vízbe került.

A vádlott az adott helyzetben tőle elvárható segítségnyújtási kötelezettségének a harmincöt közvetlen életveszélyben lévő sértettet illetően nem tett eleget, annak ellenére, hogy a megfelelő képzéseken és gyakorlatokon részt vett, 2019 áprilisában és májusában több mentési gyakorlatot le is vezetett.

2019. december 16.

Sokadjára ismét letartóztatták a kapitányt.

Egy hozzászólás “Napra pontosan egy éve volt a Hableány katasztrófa” bejegyzésre

  1. ta-dam szerint:

    És ahogy várható volt, majd 2030-ban megszületik a mindent elkenő ítélet.

Itt lehet hozzászólni !