Karácsonyék dilettáns döntései súlyosbítják a járványt

Origo, Csepel.info

A magukra hagyott fővárosi idősotthonok (még mindig nincs a Pesti úti idősotthonban főállású orvos), a BKV-járatok ritkítása és az ingyenes parkolás érthetetlen elutasítása is közrejátszhatott a fővárosi járványhelyzet eldurvulásában. Egy dologra jutott elég idő és pénz: Karácsony Gergely – miközben telesírja a sajtót, hogy kivérezteti a kormány – megemelte cégvezetőinek fizetését.

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma Budapesten. A koronavírus lappangási idejét és a fertőzés jellegzetességeit figyelembe véve az újonnan diagnosztizált koronavírusos betegek nagyjából két héttel korábban fertőződtek meg. Vagyis akkor, amikor a Karácsony Gergelyék által okozott tömegközlekedési káosz volt Budapesten – írja az Origo. Ez már a sokadik hiba, amit a balliberális fővárosi vezetés vétett, és ami hozzájárulhatott a budapesti járványhelyzet súlyosbodásában. Az alábbiakban az Origo cikkét olvashatják.

Kedd óta, az utolsó három napban 251 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon. Ebből 151 esetet Budapesten. A csütörtöki újabb 111 esetből pedig már 78-at. Míg korábban 40-42 százalék között volt a budapestiek aránya a fertőzöttek között, ez az arány az utolsó három napban már 60,2 százalék, csütörtökön pedig több mint 70 százalék. Csütörtökön több új koronavírusos volt Budapesten, mint a hét előző napjainak bármelyikén az egész országban. 

Mi állhat ennek a hátterében?

Mint arról korábban beszámoltunk, április elsején vezette be a Karácsony Gergely vezette baloldali fővárosi vezetés a szombati menetrendet a BKV járatain.Ennek következtében a megállókban feltorlódtak az emberek, mindez pedig – már akkor is nyilvánvaló volt – nagyon komoly járványügyi kockázatokkal járt.Vitézy Dávid is hosszan írt erről a Facebook-oldalán. Az óriási tiltakozás ellenére is csak napokkal később változtattak a menetrenden. Három napon keresztül minden hajnalban tömegek utaztak összezsúfolódva a buszokon.

Ha figyelembe vesszük a lappangási időt és azt, hogy a betegség sokszor enyhébb tünetekkel kezdődik, és a fertőzött csak néhány nap múlva kezd koronavírusra gyanakodni, akkor gyanítható, hogy a mostani új betegek két hete, a káosz napjaiban fertőződtek meg. A nemzetközi protokoll is a kéthetes átfutási időt nevezi meg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Origo kapcsolódó kérdésére az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta, valóban nem volt kedvező a budapesti közlekedésben az, hogy az embereknek tömegesen kellett várakozniuk és a járműveken lenniük, a másfél-kétméteres távolságtartás a tömegközlekedési eszközökön ugyanúgy szükséges, mint bárhol máshol.

Péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a kiugró budapesti és agglomerációs számokról.

Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt. Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni

– mondta a miniszterelnök.

Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés a koronavírus-járvány alatt is rengeteg hibát követ el. A Pesti úti idősotthonban a járvány kitörésének idején – ahogy azt az Origo feltárta – hetekig nem volt főállású orvos, a fenntartó fővárosi önkormányzat pedig nem törődött az otthonban lakókkal. A fővárosi tömegközlekedésben okozott káosz, ahogy az sajnos megjósolható volt, tovább fokozhatta a járványt.

Forrás: Origo

30 hozzászólás “Karácsonyék dilettáns döntései súlyosbítják a járványt” bejegyzésre

  1. Majori manyi szerint:

    A 9,86%-os halálozási arány is Karácsony sara?
    Hol van most a bezzegország?
    Senkit nem érdekel itt konkrétan semmi.

  2. Majori manyi szerint:

    Hol van már a járatritkítás időben? Ne szórakozzunk. Az ingyenes parkolás végett, meg egyre többen kocsikáznak, mert most lehet. Ez Orbán sara, az otthonba meg most ki jelentkezne orvosnak, nincs annyira félkegyelmű ember. Azt nem lehet kinevezni, mint a debreceni dobozgyár új vezetőit? A többi tizenvalahány otthonról is lehetne írni, valamint megnevezni azokat. A 9.86%-os halálozási arány? Ezt nem otthon elhunytjai emelték az egekbe.

  3. Horváth János szerint:

    Miután Orbánék sikeresen elüldözték az orvosokat, most fel vannak háborodva, ha betölt-
    hetetlen az állás.

  4. Qqriq szerint:

    A fővárosi vezetés számtalan hibát követett és követ el, amelyek hozzájárulnak a járványügyi helyzet fokozódásához. A járatritkításokat először kísérleti jelleggel kellett volna végrehajtani, vagyis úgy indítani el egyes járműveket, hogy azok nem szállítanak utasokat, ezáltal az utasszám alakulása nyomonkövethető lett volna és bármikor be lehetett volna avatkozni a tehermentesítés érdekében.

  5. Majori manyi szerint:

    Qqriq! Igazat adok, részben. elsején még dolgoztam, emlékszem, hogy a 151-es busz és a HÉV sem volt tele, de még a 2-es villamos sem, igaz én 5:30-kor indultam.
    Háromszor végig néztem a kamuvideót, le is töltöttem, de semmi dátumot nem találtam, véletlen? Az, hogy mikor lett feltöltve? Semmit nem számít. Végig már nem ment a villamoson, leszállt, mert az eleje üres volt. A károgóknak. Számoltátok hány emberen van maszk, hogy kifelé ne fertőzzön, ha nem is tudja magáról, hogy pozitív, vagy negatív? Értem szerint egy nagyváros lesz gócpont, ahonnan 3 pályaudvarra érkeznek nemzetközi vonatok és van egy reptere. De ezektől már időben megint túl vagyunk! Itt már a lakos-lakos közti átadás van, mióta lazult is a fegyelem? Kibírtak az emberek 1 hetet? Aki nem tart be alapvető dolgokat, az mindenki alatt vágja a fát.

  6. Csabó szerint:

    Majori nyanyi! Aki képes kiszámolni a halálozási arányt úgy, hogy nem ismerni a fertőzöttek számát, a zseinknél is zsenibb. A fertőzöttek száma a becslések szerint 5-10 szerese az ismert fertőzöttekének. De lefogadom, hogy te nem számoltál jól, hiszen nem is lehet.

  7. Nagyapó szerint:

    Majori manyi (2020. április 19., vasárnap – 09:30) Nézze végig még legalább kétszer a videót és talán megtalálja az elején, hogy 2020.04.02.!

    Amit 08:59-kor írt, arról tanúskodik, hogy nem érti a lényeget. Aki gépkocsival megy kevésbé fertőz/fertőződik! Ezt Vigyori sem értette, ezért kellett Orbán miniszterelnöknek országosan elrendelni a szabad parkolást. Különben az EU nagyvárosaiban is bevezették a polgármesterek ezt a szabad parkolást!!

    “Müller Cecília emlékeztetett, eddig két intézményben van nagyszámú megbetegedés, a Pesti úti és a Rózsa utcai idősek otthonában, a többi helyen jellemzően húsz alatt van a megbetegedések száma, ezek izolációval akár helyben is jól kezelhetők.” Ezért nem kell minden otthont felsorolni!
    A otthonban “hetekig nem volt főállású orvos”, mert az orvos felmondott, de a helyzetre való tekintettel, visszavont, amit viszont az intézet vezetője nem fogadott el!! Ki a hunyó?
    Nem igaz amit Horváth János írt, mert emlékeztetem “El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” Ki mondta ezt? Na ki? Nem Orbán miniszterelnök.😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    És kinek mondta? Olyan hülyeségeket ír, hogy azon már csak röhögni lehet.

  9. pl szerint:

    tényleg nem… ő csak azt mondta, a parlament elműködik ellenzék nélkül is…
    Pedig nem is igaz, mert a bábjátékhoz szükség van rájuk.

  10. Jobban szerint:

    A ballibeket pártoló kórus tagjainak erősen szelektív az emlékezete. Éltetett gárdájuk baklövéseiről….

  11. Jobban szerint:

    “1. Mert Feriék nem loptak. Feri tisztakezű volt, rendszeresen bérmálkozott táncolt, dalolt, influenzás hattyút boncolt, piros zakóban lovagolt a Hortobágyon, hadgyakorlatot vezetett, gyermekmentett, diplomadolgozatot keresett, százakat lépett, közben hazudott reggel délben meg este, megkardlapoztatta a népét, bele is lövetett, történelmi beszédeket mondott a Múzeum kertben március 15.-én, miközben mesterlövészek vigyázták, faggatta Nagy Imrét, „mond Imre te mit tennél? „Modern volt nyugatos és európai, és úgy tett mintha kormányozta volna ezt a „k… országot.” És ebbe majd bele pusztult. Kitagadta a határon túlikat és így megvédte az országot 25 millió romántól.
    2. Ennek következtében ugrott a pannon puma és vele az államadóság 52 % – ról 84 %-ra, a deficit 2,8%-ról néha 5 néha 6 választáskor 8-9%-ra a munkanélküliség 12%-ra. Eladósodott minden és mindenki, az állam, az önkormányzatok, a vasút, a BKV, a lakosság, a kórházak. Ragyogó elképzelések voltak az egészségügyben heveny kórházbezárásokkal, vizitdíjjal botrányos inzultusokig fajuló kórház-privatizációkkal, patikaliberalizációkkal, teljesítményvolumen korlátokkal, kötelező széfprogramokkal, több ezer nővér elbocsátásával, és 600 milliárd Ft kivonásával.
    3. Fantasztikus minőségi szintet ért el az oktatás is a körzetesítéssel, a pedagógus elbocsátásokkal, a szakiskolák bezárásával, az egyházi iskolák sanyargatásával, a követelményrendszer relativizálásával, a szülő gyerek pedagógus kapcsolat szétrombolásával, az egyetemi PPM programokkal, a több milliós fizetéssel megvett rektorokkal, a teljesen elértéktelenedett hiányos tudást megkövetelő érettségivel, a tanárverésekkel, a semmire se jó egyetemekkel és képzésekkel.
    4. Csődbevitték a Hajdúbétet, a Kecskeméti és a Győri Baromfifeldolgozót, ahol tudatosan nem fizették ki a beszállítókat, tönkretéve őket, egyeseket öngyilkosságba hajszolva. Így fosztották ki a Megyeri híd építőinek és a Szeviép alvállalkozóit is. Eltüntettek 160 milliárd Ft-ot 4-es Metró beruházásánál, több milliárdot a BKV-nál, 300 milliárdosra nőtt a MÁV tartozása. Közben turistaparadicsomok épültek Indonéziában, kastélyokat vettek Franciaországban, üdülőtelepet Horvátországban, kilószámra az aranyat Dubai – ban, egymást végkielégítgették 100 milliókkal stb., stb., stb. Az országot tulajdonképpen a Bankszövetség kormányozta, ők és a főnök az elnök Erdei úr döntöttek szinte mindenről, miközben szipolyozták az államot, a Nemzeti Bankot a devizahitel rabságában a lakosságot.
    5. Eladtak mindent, ami nem volt lehegesztve, MÁV Cargót, MOL – t, repülőteret, MALÉVET, energiaszolgáltatókat, gáztározót, Postapalotát, Tőzsdepalotát, bankokat, Andrássy úti palotákat. Kormányzásuk alatt az ország az összeomlás szélén álló gazdasági és morális dögkút lett egy IMF- es gigahitel és az EU lélegeztető-gépén. Innen jutottunk el…..”

  12. pusssh szerint:

    És szerintük most is ez volna az üdvözítő megoldás. Vár az IMF tárt karokkal.

  13. Horváth János szerint:

    Ha már idézel, legalább a forrást illik odaírni.

  14. pusssh szerint:

    Azonnali pénzosztás mindenkinek!!! Több hónapra fizetés! Nyugdíjemelés! Kisvállalkozások! Mindentegyszerre! Kerül, amibe kerül – mit kell ezen idézni? Aki süket és vak, pontosabban annak tetteti magát, a hivatkozás se fog meggyőzni, se semmi. Akkor se, ha a saját édes pártja mondja. (Azt csak a másik fülével és fejével hallja.)

  15. Horváth János szerint:

    Amit leírtál, annak semmi köze az előbbi témához.

  16. pusssh szerint:

    Majd lesz. Pontosabban kis idő múltán lenne. (Már egyszer láttuk.)

  17. Majori manyi 2 szerint:

    Ki is lettem tiltva? 🙂

  18. tothrobert szerint:

    A boltok 15-kor bezárása és az emberek 9 előtt boltba terelése felér egy BKV járatritkítássa.
    Remeélm, belebuktok, amikjor a csürhe száját nem tudjátok tovább EU-tól lopott pénzzel betömni.

  19. pusssh szerint:

    tothrobert!
    1. A boltok nem csak úgy maguktól kínálkoznak föl árúkínálattal, hanem dolgozó embereknek köszönhetően. Az ellátóláncot és az üzleteket kiszolgáló-fenntartó személyzetnek is éppúgy megvannak az élethez való jogai, mint neked. A járvány az elővigyázatossági intézkedésekkel rengeteg pluszmunkát jelent.
    2. A boltok jó része eddig is kinyitott már reggel kilenc előtt, nyilván azért, mert eddig is volt forgalmuk kora reggel.
    3. Az öregeket, tudom, megfojtanád, de attól még vannak, és nekik is joguk addig élni, amiíg élhetnek, bármennyire fáj is ez neked. Ha – mivel esendőbbek – óvni akarjuk őket, nem terelhetjük őket a boltba zárás előtt, amikor már a dolgozók és fiatalok jól telecikákolták és elhasználták a levegőt és összefogdostak számunkra mindent, illetve amikor a dolgozók épp hazatérőben a legvalószínűbben vásárolnának.
    4. Sorold el, hol, mikor találtál tömeget bevásárlás közben!
    5. A vírust, a leállást, a munkaidőcsökkentést stb. nem a Fidesz találta ki, hanem, ha vetted volna észre, a csapás az egész világot ugyanígy és ígyebbül sújtja. Rugdoshatod a falat, de akkor is így van.
    6. Ha a boltnyitvatartás szabályozása “felér” a BKV járatritkítással, akkor nem értem, miért csak a megszólítottnak kell belebukni abba, amit tesz, és a járatritkítónak nem. – Utóbbinak esetleg a megdicsőülés jár?

  20. Qqriq szerint:

    A boltok azért zárnak 15-kor, mert a vírus ciklikusan viselkedik, a fertőzési hajlandósága napszakokhoz igazodik, a délutáni és az éjjeli órákban a leginkább fertőzőképes, délelőtt alacsonyabb a kockázata a terjedésnek, tehát elmondható, hogy ez egy ilyen délutáni illetve esti műszakos vírus.

  21. Tóth kati szerint:

    Új neve van Karácsonynak:Halálosztó!

  22. pl szerint:

    undorító vagy…

  23. pusssh szerint:

    Inkább csak szánalmas…

  24. ptypang szerint:

    Milyen 15 órás boltbezárásról beszéltek? Az élelmiszerek nyitva vannak késöbb is. A dohányboltoknak mostmár be kell 3-kor zárni, de ahova a kijárási korlátozás rendelet szerint el lehet menni, azok nyitva vannak. Melyik élelmiszerbe vagy patikába nem tudtok három után bemenni? Vagy csak a feszültségkeltés megy?

  25. pusssh szerint:

    Élelmiszer, háztartási- és illatszer, gyógyszertár, posta lehet nyitva később is. A többi tudtommal nem.
    Csak tothrobert panaszkodott és keltett feszültséget, ő pedig egyelőre nem többes szám, csak egy személy.

  26. ptypang szerint:

    pusssh: de indokolt volt a többesszám, mivel Qqriq is arról írt, hogy 3-kor zárnak a boltok.

  27. Nagyapó szerint:

    Közzétették az elmúlt 24 órában meghalt 14 beteg anonim adatait. Közülük 2-en voltak 66 évnél fiatalabbak.
    Más. A BCG oltással rendelkezők ~60%-ánál nem volt súlyos a korona vírus, bár, mint Müller Viktor, az ELTE Természettudományi Karának munkatársa írja a “BCG-oltás elsődlegesen a tuberkulózistól védi meg az embert, de egyéb kórokozók ellen is befolyásolja az immunválaszt, így nem lehet eleve kizárni azt, hogy a koronavírus ellen is nyújtson némi oltalmat”
    Hazánkban 1954-ben tették kötelezővé a BCG oltást, azaz 66 éve.
    Elgondolkoztató adatok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  28. Qqriq szerint:

    Hogyan lehet utólag megkapni a BCG vakcinát?

  29. pusssh szerint:

    Gondolom, utólag már nem adják.
    Viszont ha 1954 óta kötelező, akkor az egy-két évvel korábban születettek is biztosan megkapták.

    Így működik:
    https://qubit.hu/
    2020/04/05/
    a-tuberkulozis-ellen-csecsemokorban-beadott-vakcina-valoban-vedhet-a-covid-19-ellen

  30. Qqriq szerint:

    A BCG-védőoltás jellegzetes kör alakú heget hagy maga után a beadás helyén (általában vállon), különösen a régi időkből, amikor még nem léteztek vékony tűk. Úgy tudom, hogy a diftéria elleni védőoltást előrehaladottabb életkorban kapták a gyerekek, ezért nem hagyott annyira jellegzetes nyomot. Tehát könnyű megbizonyosodni arról, hogy valaki megkapta e ezt a fajta oltást az ’50-es évek elején.

Itt lehet hozzászólni !