Új információk a kerületi gyermekorvosi alapellátásról

csepel.hu

Ahogy a világban szinte mindenütt, Európában, azon belül Magyarországon is gyorsul az új koronavírus terjedése.

A szakhatóságok vállvetve küzdenek a vírus terjedésének megakadályozásán, lassításán, melynek érdekében kijárási korlátozással próbálják csökkenteni a társas érintkezések, közösségi találkozások számát.

A kihirdetett veszélyhelyzet időszaka alatt a különösen veszélyeztetett korosztályhoz tartozó (65 éven felüli) orvosok, illetve asszisztensek nem találkozhatnak közvetlenül pácienseikkel.

Így ennek megfelelően a gyermekorvosi alapellátásban sem orvoshoz kötött, hanem sürgősségi ellátás zajlik. A sürgősségi beosztás változó, Csepelen egyszerre csak egy gyermekorvos rendel, ő látja el az indokolt, kizárólag telefonos egyeztetést követően időpontra behívott gyermekeket. A legtöbb gyermeket távmedicina keretében próbálják ellátni.

A napi 12 órás akut betegellátást, a telemedicina végzését, valamint az egészséges tanácsadások lebonyolítását a 12 házi gyermekorvosi körzetre vonatkozóan a fenti érhető korlátozások miatt jelenleg is csak 4, 2020. május hónaptól (egy házi gyermekorvos betölti a 65. életévét) pedig majd csak 3 fő házi gyermekorvos látja el.

A 65 év feletti házi gyermekorvosok tehát a védőoltások beadásából is kivonásra kerültek.

Az akut betegellátás mellett MINDEN GYERMEK kötelező oltására folyamatosan sor fog kerülni. Kerületünk házi gyermekorvosai prioritásként kezelik a 2 hónapos és a 15 hónapos kötelező oltásokat, az ajánlottak közül pedig a gennyes agyhártya-gyulladás elleni, valamint a Csepeli Önkormányzat által biztosított ingyenes rotavírus elleni oltások beadását.

Az országos tisztifőorvos utasításának megfelelően az iskolai kampányoltások átszervezésre kényszerülnek, az oltandó korosztály beadott oltási könyvei ezért egyelőre az iskolákban maradnak elzárva. Náluk az ajánlott oltások dokumentálását illetően a rendelői háziorvosi szoftverekre támaszkodnak a gyermekorvosok.

Házi gyermekorvosaink tájékoztatása szerint mivel hazánkban nagyon magas a gyermekek átoltottsága, amennyiben kicsit később kapják meg a gyermekek a kötelező és ajánlott védőoltásaikat, úgy az problémát nem okozhat az érintetteknél.

A körzetekhez tartozó gyermekeket a védőoltásra a házi gyermekorvosok mellett dolgozó asszisztensek hívják be adott időpontokra, de a rendelők dolgozói tisztelettel kérik, hogy a feldolgozást megkönnyítendő, Önök is jelentkezzenek a megadott emaileken.

Több esetben előfordult, hogy a megadott időpontban a szülő nem jelent meg gyermekével, melyről előzetesen nem értesítette a rendelőt, ezzel fosztva meg másik kisgyermeket a lehetőségtől. Kérjük, amennyiben a megadott időpontban nem tudnak részt venni a védőoltás beadásán, úgy arról haladéktalanul értesítsék a rendelőt annak érdekében, hogy így másik családot tudjanak a munkatársak behívni.

Kérjük további szíves együttműködésüket és türelmüket, segítsük ezzel házi gyermekorvosainkat feladatuk ellátásában!

A rendelők elérhetőségei:

1212 Budapest, Görgey Artúr tér 8.

telefon: 06 1 427 5191

rendelői mobiltelefon: 06 70 797 5862

e-mail cím: kpgyerekrend.csepel@gmail.com

Facebook: SZTK Gyermekorvosi rendelő

1212 Budapest, Görgey Artúr tér 6.

telefon: 06 1 276 1447

rendelői mobiltelefon: 06 70 797 5863

e-mail címek: moss.kezet.csepel@gmail.com

gyermekorvos@csepelidoki.hu

mobil: 06 70 201 49-51 (dr. Kolman Tímea)

Facebook: Csepelidoki

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !