Koronavírus és rühösség az idősotthonban: Karácsony Gergely szerint a média a bűnös

Mandiner, Csepel.info

A Pesti úti idősek otthonában 53 ápoltnak és 12 ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje, az ápoltak közül pedig többen rühösen érkeztek kórházba. A fővárosi fenntartású intézményben kialakult állapotok miatt – Karácsony Gergely szerint – a “lakájmédia” a felelős.

Az alábbiakban a Mandiner cikkét olvashatják.

Miközben a főpolgármester a Mandinert vádolja hazugsággal, a Péterfy Kórház főigazgatója szerint a fővárosi fenntartású Pesti úti szociális otthonból általában elhanyagolt állapotban és sokszor rühesen érkeznek a betegek.

A „Halál, rüh és koronavírus a Fővárosi Önkormányzat idősotthonában” című cikkünk olvastán a főpolgármesternél olyannyira elszakadt a cérna, hogy hazudozással vádol minket, írása végén pedig kijelenti: „a lakájmédiával szemben helyreigazítási kérelemmel éltünk. Pedig megtehettük volna, hogy a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel élve rémhírterjesztőkként fenyegetjük börtönnel a propagandistákat.”

Vasárnapi írásunkban beszámoltunk arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti Idősek Otthonában, amelynek mintegy 550 lakója és 200 alkalmazottja van, felütötte a fejét a koronavírus-járvány. Bő másfél hete

egy karanténba került, úgynevezett kontaktált (tehát koronavírus-beteggel kapcsolatba került) idős lakó a karanténban elhunyt.

A főpolgármester ehhez képest azzal vádolja portálunkat, hogy hazudtunk „egy idős asszony halálának okáról”, noha csupán annyit állítottunk, hogy tudomásunkra jutott: másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt. Ezt egyébként onnan tudjuk, hogy a XVII. kerületi önkormányzat értesítést kapott erről a hatóságoktól. Mivel a helyhatóságnak akkor is érdeklődnie kell a karanténba került személynél, hogy van-e valami bevásárlásra szüksége, ha fővárosi fenntartású intézményben él, Horváth Tamás polgármester utána próbált járni az ügynek, de akkorra az idős asszony már elhunyt a karanténban.

A nyomasztó fejlemények elmúlt hét kedden (március 31-én) váltak láthatóvá, ekkor újabb karanténhatározatot született, ezúttal arról, hogy a Pesti úti otthon földszintjének 64 lakóját szobánkénti karantén alá helyezték. De erről az ország még mindig nem tudhatott. Két nap múlva, csütörtökön 5, majd pénteken további 13 lakót szállítottak el koronavírus-fertőzés miatt. A főpolgármester és hivatala csupán péntek (április 3-a) délután adott hírt arról, hogy koronavírussal fertőződtek meg idős lakók a Pesti úti intézményükben.

Előző cikkünk fontos része volt, hogy egy egészségügyi alkalmazott, az ország legnagyobb sürgősségi ellátóintézményéből, neve elhallgatását kérve nehezményezte, hogy a Pesti úti Idősek otthonából az utóbbi időkben úgy érkeztek folyamatosan betegek a kórházukba egyéb problémákkal, hogy az idősotthon nem adott tájékoztatást az intézményben napok óta jelen levő vírusjárványról. Ezzel gondatlanul veszélyeztette a sürgősségi egészségügyi kollégákat, de az ottani betegeket is. Ha ebből kifolyólag meghal valaki, akkor gondatlan halálokozás történt, vélte a szakember. Elárulta,

az ügyben feljelentést is tett a rendőrségen.

Ugyanő arról a hajmeresztő jelenségről is beszámolt, hogy

a Pesti úti Idősotthonból más egészségügyi okokból kifolyólag küldött idős lakók gyakran érkeznek rühvel fertőzötten.

Ez az egészségügyi alkalmazott szerint súlyos higiéniás ellátási hiányosságot vet föl, emiatt pedig félő, hogy a koronavírus még inkább el fog harapózni egy olyan intézményben, ahol a higiéniás helyzet problémás. Hiszen  – ahogy ismételt megkeresésünkre fogalmaz – a rüh nagyon nehézkesen terjed, de a COVID-19 igen gyorsan és könnyen. A főpolgármester azonban a Facebook-posztjában ezen a ponton is hazugnak nevezi a Mandinert, szerinte csak a „lakájmédia” hazudott „az intézmény higiéniai állapotáról”. 

A rühfertőzés kapcsán megkerestük hivatalosan is az érintett sürgősségi kórházat, cáfolják vagy erősítsék meg informátorunk azon állítását, miszerint gyakori jelenség, hogy a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősotthonból gyakorta rühfertőzött betegek érkeznek az intézménybe. Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatója az alábbiakat írta érdeklődésünkre: „Ma délelőtt tartott igazgatói értekezleten az Országos Traumatológiai Intézet igazgatójától azt a választ kaptam, hogy

a Pesti úti szocotthonból beérkező betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel,

ilyen eset volt tegnap is, és becslés szerint harmaduknál észlehető rühesedés. Értekezlet után felvettük a kapcsolatot a fővárosi járványügyesekkel, felhívtuk figyelmüket az észleltekre.”

A keddi napon ráadásul a koronavírussal kapcsolatban megtartott, szokásos sajtótájékoztatóján Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos újabb, minden eddiginél brutálisabb adatokat ismertetett a Pesti úti idősek otthona kapcsán: a tesztelések jelenlegi fázisában

az intézményben 53 ápoltnak és 12 ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje.

A főpolgármester eközben újabb Facebook-poszttal jelentkezett a témában, ahol már arról beszélt, hogy megkéri a kormányt arra, hogy indítson tesztelést a fővárosi idősotthonokban.

Forrás: Mandiner

12 hozzászólás “Koronavírus és rühösség az idősotthonban: Karácsony Gergely szerint a média a bűnös” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Látom megint egy kiragadott dolog, egy hely, egy személy a probléma tengeréből.

  2. pusssh szerint:

    Nem egy. Hatvanöt. És holnapra százötven, holnaputánra négyszázötven, húsvétra ezerkétszáz – lenne, ha szépen sunnyogott volna tovább az ügy.
    Ez persze semmi, ó semmi, a rátermettség és gondosság jele és bizonysága – csak akkor kiabálunk népirtást, ha az ellenfél lelkén szárad egy hely, személy, probléma sorsa.

  3. Gary Ridgway szerint:

    Ne csústasssssssssssssssssssssssssssssssss! 😛
    A Zember, a Zotthon, a probléma van kiragadva!
    Csatlakozz “Karigerizni”, erre is szükség van.
    Látom, hogy nincs munkád? 🙂

  4. abc123 szerint:

    Az valahogy nincs megemlítve a cikkben hogy csak az elmúlt ~6hónapban ez a helyzet az idősotthonokban vagy a Tarlós idejében is így volt?

  5. pusssh szerint:

    Én csúsztatok? Te szánkáztál le seggen a Metterhornról!

  6. pusssh szerint:

    MAttenhornról. (Szép hegy, túl nagy neked, Ridgway.)

  7. pusssh szerint:

    abc123!
    Nincs megemlítve, hogy az elmúlt hat hónapban és előtte mi volt a helyzet, mert Karácsony az elmúlt hat hónapban még nem derítette ki. Nem az újságíró a hatóság, amelyiknek ez volna a dolga.

  8. csak úgy szerint:

    Miről szólna ez a cikk, ha Tarlós marad?

  9. pusssh szerint:

    Nem tudni. Feltételezések alapján nem lehet bizonyosságot nyerni. Arról sem, hogy mi lett volna a történelemben, ha Kleopátra orra rövidebb, és erről sem. – Ha majd kivizsgálták az ügyet, valamivel talán többet lehet sejteni.

  10. János szerint:

    Tarlós végigjárta volna az összes idősek otthonát, mielőtt baj van. Karácsony egy szarházi… esze ágában sem volt személyesen ellenőrizni az állapotot, pedig egy hónapja volt rá.

  11. Horváth János szerint:

    Honnan veszed ezt a baromságot?

  12. Nagyapó szerint:

    A Pesti úti idősek otthonlakói közül 7 elhunyt. Vigyori nem érez semmi felelősséget miattuk?!
    Neki csak az ellopható bevétel a fontos (l. fizető parkolás)!
    Nehéz helyzetben van, mert a DK-s Gy Némethre nem meri lőcsölni ennek ódiumát!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !