Ilyen is volt: BEK-elődöntőbe jutott a Csepel

Origo

50 évvel ezelőtt, 1970. március 25-én a Csepel férfi röplabdacsapata 3-0-ra nyert a lengyel Legia ellen és ezzel bejutott a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe. Mai ésszel ez felfoghatatlan. A magyar csapat legjobbja Buzek László volt. Ez a siker címlapsztori volt a Népsport 1970. március 26-i kiadásában. Retrosport naptárunk következő fejezete.

Pedig nagyon nehéz helyzetben várta a BEK-negyeddöntő visszavágóját a Csepel. Az első mérkőzésen Varsóban a Legia 3-1-re nyert.A csepei visszavágón a harmadik szettben 13-7-re vezetett a Legia (ekkor még 15 pontig tartottak a játszmák), innen fordított a Csepel úgy, hogy ebben a szettben több pontot már nem engedélyezett lengyel ellenfelének.

Ha ezt a harmadik játszmát megnyerik a lengyelek, akkor őrült számolás vette volna kezdetét. Hiszen ebben az esetben a negyedik szett csepeli sikere esetén itt is 3-1 lett volna a végeredmény, azaz a játszmán belüli pontok döntöttek volna. “Magyar pályán röplabda meccsen ilyen izgalmak talán nem is adódtak” – írta korabeli tudósításában a Népsport.

A Csepel sorra nyerte a pontokat, a lengyel ellenfél teljesen megzavarodott. A magyar bajnok egymás után 8 pontot szerezve bejutott az elődöntőbe.”

Matej Luczak, a lengyel csapat edzője azt mondta, nem voltak megelégedve a két román bíró működésével. “Buzek Lászlóra rá sem ismertünk” – mondta a tréner, utalva ezzel a magyar játékos kiváló teljesítményére.

Érdemes visszatérni még a harmadik játszmára. 12:13 volt az állás, azaz egy pontra volt a Csepel az egyenlítéstől. Ekkor a lengyel edző időt akart kérni, de erre már nem volt lehetősége. Korábban ugyanis kikérte már az összes idejét. A Legia játékosa, Paskiewicz a pálya közepén levette a cipőjét – úgy tett, mintha az leesett volna, majd komótosan fűzni kezdte a cipőjét. A román bíró észrevette a csalást, nem foglalkozott a lengyellel, a Csepel nyithatott és a labda a cipőjével babráló Paskiewicz mellett hullott a földre.

A Csepel teljesítménye azért is elképesztő, mert a Legia az előző fordulóban a BEK-címvédő bolgár CSZKA Szófiát ütötte ki.Az elődöntőben a szovjet Burevesztnyik Alma Ata csapata Kazahsztánban 3-0-ra verte a Csepelt, a visszavágón a magyar bajnok nyert 3-0-ra.A BEK-döntőbe jutás mindössze két ponton múlt. Hihetetlen. És – ezt nyugodtan kimondhatjuk – olyan dolog, amely soha többet nem fog megismétlődni.

Forrás: Origo

4 hozzászólás “Ilyen is volt: BEK-elődöntőbe jutott a Csepel” bejegyzésre

  1. Galgócz Deák Antal szerint:

    Számomra azért is emlékezetes ez a meccs mert ez volt az utólsó mérkőzés ahol szerepeltem. Tíz éviig voltam csepeli röplabdás……jószívvel gondolok vissza ezekre az évekre.

  2. Nagyapó szerint:

    Tomi! Kitűnő játékos voltál, jó egészséget! (Vigyázz magadra, ha lehet, maradj otthon!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Babati Ferenc szerint:

    Anti. Te biztos fel tudod sorolni az Öcsi és a Te társaid nevét.
    Jó lenne róluk is megemlékezni.
    Részesei voltak a sikereknek.
    Dicső időszaka volt Csepel röplabdának
    Jó egészséget kívánok mindenkinek
    Babos

  4. Galgócz Deák Antal szerint:

    A csepeli röplabda csapat akkor : Buzek-Policsányi-Békevári-Csík-Steiner- Galgócz……..Simon-Mészöly-Tóth T.

Itt lehet hozzászólni !