793-an haltak meg ma Olaszországban

Origo

Bár a hivatalos adatok és álláspont szerint Kínában – ahonnan útra kelt a koronavírus –  lecsengőben van a járvány, Európában továbbra is tombol. Egyre szigorúbb intézedéseket próbálnak bevezetni, hogy minél távolabb tartsák egymástól az embereket és ezzel fékezzék vagy megállítsák a koronavírus terjedését. A járványra későn reagáló országokban, Olaszországban és Spanyolországban azonban továbbra is válságos a helyzet. 

Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint eddig 1378 ember halt meg a koronavírus járványban, míg 2125 ember felépült a betegségből. Jelenleg 21 871 embert tartanak számon fertőzöttként,abból 1612 embernek súlyos vagy válságos az állapota. 

Az országban a főváros és környéke a legfertőzöttebb. Egy hete rendelték el az iskolabezárásokat, illetve szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokat vezettek be. Szakemberek szerint a megszorítások első eredményei legkorábban körülbelül két hét múlva várhatók, ennyi ugyanis a vírus lappangási ideje.

Családonként csak egy személy mehet bevásárolni, a gyógyszertárba vagy kutyát sétáltatni.  

A hatóságok az elmúlt héten 350 embert állítottak elő, amiért megszegték a járványügyi előírásokat és ellenkeztek a hatóságokkal. Összesen 31 ezer bírságot szabtak ki. De ennek ellenére nagyon sokan nem tartják be az otthoni karantént.

Madridban már van egy olyan kórház, amely megtelt betegekkel, így át is kellett irányítani sok beteget máshova. A tartomány vezetése arra készül, hogy a madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén megkezdi egy tábori kórház felállítását,ahol 5500 beteget tudnak majd elhelyezni és ahol intenzív részleget is kialakítanak.

A spanyol egészségügyi miniszter március 9-én jelentette be, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében két hétre felfüggesztik az oktatási intézmények működését Madridban és környékén, valamint két baszkföldi városban is.

Az országban egyre több helyen teszik elérhetővé az autós gyorstesztelést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkezők egy kijelölt szűrőpontra hajthatnak, ahol kiszállás és érintkezés nélkül tudnak mintát venni tőlük.

A spanyol egészségügyi hatóságok február végén még úgy gondolták, hogy a fertőzés kockázata igen mérsékelt az országban. Mint ismert, Olaszországban akkor már komoly járvány volt.

Olaszország még rosszabb helyzetben van

A Spanyolországnál még később intézkedő Olaszország ennél is rosszabb helyzetben van.Az elmúlt 24 órában minden eddiginél többen, 793-an haltak bele betegségbe,s ezzel 4825-re emelkedett a Covid-19 betegség eddigi olasz áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4821-gyel emelkedett. Ugyanakkor a gyógyultak száma is az eddigi legtöbbel, 943-mal ugrott egy nap alatt, és túllépte a hatezret.

Az eddig összesen megfertőződött emberek száma szombat esti adatok szerint már közel 54 ezer.A 4825 halálos áldozat mellett 6072-en viszont felépültek a betegségből.42 681-en jelenleg is fertőzöttnek számítanak, és nagyon sok, 2857 ember súlyos vagy kritikus állapotban fekszik valamelyik kórházban.

Az országban most már megtiltották a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra.

Virginia Raggi római főpolgármester elrendelte a főváros utcáin mozgó gépjárművek és személyek egyenkénti ellenőrzését.

Nem engedhetjük meg, hogy Róma Bergamo sorsára jusson, ahol már nincs hely a halottaknak

– jelentette ki Raggi. Veneto és Emilia Romagna tartomány pedig már péntek délután lezárta a parkokat.

Az olasz egészségügyi minisztérium betiltotta az élelmiszereladást a vasútállomásokon és a benzinkutaknál. Ahol még lehet vásárolni, ott is csak elvihető ételt, italt szabad árusítani. Kórházakban és repülőtereken továbbra is engedélyezett az élelmiszer-árusítás.

Tiltott a nem lakóhelyként használt ingatlanokba, üdülőházakba, telkekre való kijárás.A rendelkezés március 21-től az országos mozgáskorlátozást bevezető korábbi kormányrendelet március 25-i határidejéig érvényes. Ezt követően a római kormány újabb rendelete várható az óvintézkedések meghosszabbításáról.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője egyébként hangsúlyozta, a betegek jelentős többsége nem az új koronavírus következtében haltak meg. Akik meghaltak, azok eleve más betegséggel küzdöttek, a meghalt emberek átlagéletkora továbbra is 80 év felett van. Azt mondta:

ha azt számolnák, hányan halnak meg kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt, akkor Olaszországban is nagyon alacsony lenne a halálozási ráta.  

Borrelli hangsúlyozta, nem tudja megmondani, mikor tetőzik a járvány, de a jelenlegi számítások szerint a csúcspont a következő két hétben várható. Hozzátette, hogy most arra várnak, hogy a korlátozó intézkedések elérjék a hatást.

Amíg a központi kormány nem hoz további korlátozó intézkedéseket, addig a tartományok dönthetnek arról, hogy bezárják-e pléldául az élelmiszerboltokat. Venetóban és Emilia Romagnában a hétvégére lezárták az élelmiszerüzleteket is a parkok mellett.

Reuters szombat délután arról írt, hogy 546-tal nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma a vírus olaszországi gócpontjának számító Lombardia régióban.

A vírus kitörése óta egy nap alatt ennyien még nem haltak meg a régióban. A több mint félszáz új halottal 3095-re emelkedett a halálos áldozatok száma az északolasz tartományban. Közben a fertőzöttek száma is nőtt, a Milánót is magába foglaló térségben már több mint 25 ezer beteget tartanak nyilván.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !