Orbán Viktor: Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni

Origo

Beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól – minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádióban péntek reggel.

A rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a többi európai országban. Olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyeket a veszélyhelyzet súlyossága indokol – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti állapotban vagyunk. 

Európában azt láttam, hogy nem megállítható a járvány terjedése, ezért javasoltam a kormánynak a veszélyhelyzet bevezetést. Két hétre hirdetheti meg a kormány, utána a parlament jóváhagyásával lehet hosszabbítani – mondta a kormányfő.

Ha bezárnánk az iskolákat, az a tanév végét jelentené, de a mostani tudásunk szerint a gyerekek kevésbé veszélyeztetettek, mint az idősebbek. 

Minden ember elsősorban a szüleiért és a gyermekeiért aggódik, de amíg lehet, nem szeretnénk bezárni az iskolákat – mondta a kormányfő.

Az emberi élet védelme a legfontosabb

Orbán Viktor közölte, beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem szabad megadni magunkat az ismeretlen fenyegetés előtt. A határokat, amilyen irányból le kell zárni, ott rendőri erő kell. Szólt arról is, hogy

akik nem tartják be a hatósági karantén szabályait, azokkal szemben adott esetben erő kell. 

A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is.

Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez 

– tette hozzá. Az eszközök esetében újabb megrendeléseket tettünk.

Az ország eddig jól vizsgázott

Orbán Viktor szót arról is, hogy a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítják. Az ország eddig jól vizsgázott.

Rengeteg krízisen kellett már túljutnunk, és minden eddigi válsághelyzetben Magyarországon az emberek összetartottak és összefogtak. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden, ami emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni – mondta a kormányfő.

Egyéni megbetegedések után lesznek csoportos megbetegedések is, nagyon nehéz lesz az utóbbit elkerülni, de mindent megteszünk, hogy az egyéni megbetegedések szintjén maradjunk 

– mondta a kormányfő.

Újra kell tervezni a költségvetéseket

A kormányfő a gazdaságról azt mondta, hogy sokan nem érzékelik azt, mit jelent, ha a gazdaság megáll. Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni- mondta Orbán Viktor.

A kormány olyan gazdaságvédelmi akcióterveket dolgoz majd ki, ami egy-egy ágazat számára jelent segítséget, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat.

Mások lesznek minden területen a következmények – hangsúlyozta a kormányfő. Az egész 2020-as és 2021-es költségvetést át kell dolgozni, és erre lesz szükség az önkormányzatoknál is. Az emberélet az első – tette hozzá.

A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni.

A kormányfő szólt arról is, hogy kétfrontos háborúban vagyunk. Egyik a koronavírus, a másik pedig a migráció. A két dolog között logikus összefüggés van, mivel mindkettő mozgással terjed – tette hozzá.

A tranzitzónák továbbra is zárva maradnak, és semmilyen migrációs szétosztási paktumban nem veszünk részt. 

Itt nálunk egyedi megbetegedések vannak, ennél jóval súlyosabb helyzet, ha gócok alakulnak ki, vagy csoportos megbetegedések vannak. Ha az utóbbi két eshetőség megtörténik, akkor még szigorúbb intézkedések kellenek.

A tömeges megbetegedés esetén pedig még súlyosabb lépések kellenek

– mondta Orbán Viktor.

Forrás: Origo

13 hozzászólás “Orbán Viktor: Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni” bejegyzésre

  1. pusssh szerint:

    Felmérhetetlen következmények lesznek. Ahol ember dönt, ott mindig lehetnek. És az ember esendő. Bárki légyen is ez a döntésre kijelölt ember. A következmény azonban lehet országos. Egy-egy személyre nézve végzetes is.

  2. Gary Ridgway szerint:

    “szerinte az iskolák bezárása nem indokolt, az egyetemeket pedig csak azért vették vesztegzár alá, mert a járványt Magyarországra a külföldiek hozták be.”

    – részben, igen… Másrészt meg ugye nem.

    “azért nem zárták be a közoktatási intézményeket ezzel párhuzamosan, mert ma nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek, nem őket fertőzi a járvány, hanem a szüleinket, nagyszüleinket, akiket meg kell védenünk.
    A gyerekeink egyelőre nincsenek veszélyben, ma az idősek vannak veszélyben, és annak érdekében kell mindent megtennünk, hogy az ő megfertőződésük lehetőségét csökkentsük”

    – attól, hogy a gyerekek nem annyira kitettek a betegségnek, a közösség végett viszont hordozókká válhatnak.

  3. Nagyapó szerint:

    Folyik az ellenzéki pánikkeltés! A DK-s Gary Ridgway (sorozatgyilkos) újabb hazugságokat próbál terjeszteni. A szokásos baloldali ténykedés – az ellenfél szájába adni olyat, amit nem mondott – majd keményen cáfolni!
    Az Operatív Törzs szakértőkből, tenni képes emberekből áll (nem “gyilkossági” szakértők),
    folyamatosan elemzik a helyzetet és döntenek.

    Donáth Anna azon sajnálkozott, hogy az első fertőzöttek Magyarországon irániak voltak és nem magyarok, vagy legalább olasz diákok. Szerinte ugyanis ez Orbán Viktornak jó, nekik pedig nyilván nem.
    Miért nem apja nőügyeivel foglalkozik?
    Vágó: „Kevesebb vírusteszt, kevesebb nyugdíjas. Ügyes”.

    Eetásak ezekre szavaztak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Öreg!
    Kinek a szavait idéztem?
    Találd ki, Google a barátod…
    Ebben nem volt semmi csúsztatás, veled ellentétben.
    Mesélj, mi nem igaz, gyere, legyél tökös, egyszer végre. 🙂

  5. pusssh szerint:

    Nem tudom, mit keres most Nagyapónál a Donáth Anna, de nem is érdekel, érezzék jól magukat egymással.
    Engem csak az érdekel, hogy az ember, ha esendő is, képes korrigálni, hogyha gondolkodik. És hallgat az értelmes szóra, meg számol a pánikkal (amit Nagyapó bunkósbottal szokott elintézni).

  6. Gary Ridgway szerint:

    1989 előtti életéből ez égett bele, nem tud szabadulni tőle.

  7. Gary Ridgway szerint:

    Nos, gondolom, hogy Nagyapó megtalálta már a sorokat?
    Erre jött a Tények:
    http://tenyek.hu/musoraink/tenyek/325294_szakerto-kart-okoz-az-iskolabeza.html
    Utána pedig Orbán:
    https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/2697666250490835/
    Tehát az öreg megint öngólt rúgott.

  8. pusssh szerint:

    Nem kell annyi tévét nézni!

  9. Gary Ridgway szerint:

    pussh!
    Én??? 🙂
    CSAK külföldi adásokat, műholdas adásokat és filmeket nézek, még a memóriából is ki vannak törölve a magyar tv csatornák.
    Informálódni itt az internet. 😉

  10. pusssh szerint:

    Ridgway! Nem neked, hanem Nagyapónak. Ő csak megbízható nemzeti tévét néz.

  11. Qqriq szerint:

    A gazdasági visszaesés sokkal komolyabb károkat okoz, mint egy infulenzához hasonló járvány, amibe mindössze a népesség ötvenedrésze hal bele és az emberek kilenc tizedénél semmilyen különösebb tartós tünetekkel nem jár. Aki öreg és beteges, gyenge immunrendszerű, az amúgy is kimúlik valamiben hamarosan, koronavírus ide vagy oda. Soroséknak áll érdekükben a pánikkeltés, mert egy újabb gazdasági világválságot akarnak elindítani nagyszabású tőzsdei spekulációk végrehajtásához. Mindenekelőtt az a legfontosabb dolog, hogy pörögjön a gazdaság: ne zuhanjon vissza sem a termelés sem a fogyasztás, az emberek bejárjanak a munkahelyükre, menjen a futószalag, ne álljanak le a gyárak, üzemek, építkezések.

  12. pusssh szerint:

    Igen, az ember előbb-utóbb úgyis kimúlik valamitől. Még a Qqriq is. De szerencsére a gazdaság* majd pörög tovább magának. Megnyugtatóbb, mint az üdvözülés reménye.
    ———
    *harmadszorra sikerült csak rendesen leírnom; volt előtte gazagság, gazság…

  13. Gary Ridgway szerint:

    Qqriq!
    Soros falván is baj van, meg úgy mindenütt, tehát ennek haszonélvezője nincs, még a gyógyszergyárak sem, mert nincs még mit gyártani. Konteózni lehet, csak értelme nincs, mert, ha Európa a kiindulási pont, akkor lehet kergetni az elmebajt, de itt Kína az, ahonnan indult a fertő.

Itt lehet hozzászólni !