Mától bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit

INDEX, Mr.Gabee, Csepel.info

Mától bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit Magyarországon. Az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit.

Magyar Közlönyben megjelent, Kásler Miklós által jegyzett rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben

A PATIKÁK A GYÓGYSZER KIADÁSÁT FELÍRÁSI IGAZOLÁS ÉS MEGHATALMAZÁS NÉLKÜL IS TELJESÍTIK AZON SZEMÉLY RÉSZÉRE, AKI KÖZLI A BETEG TAJ-SZÁMÁT, ÉS SAJÁT SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ADATAIT IS HITELT ÉRDEMLŐEN IGAZOLJA. A PATIKÁK CSUPÁN A GYÓGYSZERT ÁTVEVŐ SZEMÉLY ADATAIT RÖGZÍTIK, ÉS KIADJÁK SZÁMÁRA A ROKONA, BARÁTJA, ISMERŐSE RÉSZÉRE RECEPTRE FELÍRT GYÓGYSZEREKET.

A rendelet értelmében ez a papír alapú és az elektronikus receptek esetében is érvényes mostantól, hiszen a csütörtökön este kihirdetett rendelet ma hatályba is lépett.

Mindez jelentős könnyítés azok számára, akik sem az orvoshoz, sem a patikába nem tudnak akár karantén, akár önkéntesen vállalt (például más krónikus betegség miatti megelőzés) otthon maradás miatt eljutni a számukra szükséges gyógyszerekért.

Nem is olyan régen írtunk arról, milyen komoly akadály sokaknak, hogy januártól a 14 éven aluli gyermekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az úgynevezett e-térből csak úgy volt lehetséges, ha papír vénnyel, vagy az azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezik valaki a patikába. Kásler Miklós ezzel a döntéssel most ezt a helyzetet is orvosolta és egy olyan kiegészítő szabályt is beiktatott, amellyel az elektronikus egészségügyi nyilvántartási rendszer hibája esetén is kiadhatóvá válnak a gyógyszerek.

Itt lehet hozzászólni !