Fontos információ: eddig bírja a koronavírus a különböző felületeken

Infostart, Csepel.info

Kutatók számoltak be arról, hogy milyen felület mennyi ideig maradhat fertőző – amennyiben nem tisztítják azokat fertőtlenítőszerekkel.

Nemcsak a denevér lehet vírushordozó, hanem az interneten rendelt áru is? Szerencsére az utóbbi veszély mifelénk nem túl nagy. Kínából ugyanis a konténerek nemigen érkeznek egy hónapnál hamarabb Európába, annyi idő alatt pedig a koronavírus is elpusztul. Ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette. A fertőtlenítőszerek hatékonyan pusztítják a vírust, ezért érdemes gyakrabban takarítani. A kézfogásokat érdemes most elhagyni, az archoz, szájhoz nyúlást igyekezzünk elkerülni, és nyilvános helyeken a korlátokat sem kellene megfogni.

Német kutatók a napokban rámutattak, hogy a koronavírus egyes vírustörzsei alumínium felületeken már két óra alatt elpusztulnak,

más felületeken, például bizonyos műanyagokon akár kilenc napig is elélnek.

Papír esetében is előfordulhat, hogy a kórokozók akár 4 napig is megmaradnak rajta. A fém felületeken 48 óráig is képes életben maradni a vírus, de fa és üveg esetében ez akár 4 nap is lehet, sőt, kerámián akár 5 napig is képes túlélni.

Ha a felületek 30 foknál melegebbek, az rosszul érinti a vírusokat, de érdemes megjegyezni, hogy mindez a külvilágra vonatkozik.

Ha a vírus már bejutott a szervezetünkbe, ott már jól érzi magát, egészen addig amíg (az esetek szerencsés többségében) a láz és az immunrendszer hatástalanná teszi.

A vírus túlélőképességének felmérése azért fontos, mert

a fertőzések jelentős része akkor történik, amikor az emberek a szennyezett kezükkel a szemükhöz, szájukhoz, orrukhoz nyúlnak.

A kezükre a vírus pedig a nemrég megfogott kilincsről, kapaszkodóról kerül.

Egészségügyi intézményekben, illetve forgalmas helyeken éppen ezért érdemes lesz olyan anyagokból készíteni a korlátokat, kilincseket, amelyek a vírusoknak kényelmetlenek, a legalkalmasabb anyagok megtalálásához azonban további kutatásokra lesz még szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Forrás: Infostart

Itt lehet hozzászólni !