Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

Origo

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn.

Kásler Miklós újságírók előtt közölte, hogy a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg,amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult.Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.

Kásler kifejtette, hogy a gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett.Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére.

A köznevelés hatékonyságának és színvonalának további emelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek – jelezte a miniszter.

Kásler Miklós rámutatott, hogy egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik.

Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer – ismertette a miniszter.

Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint.

A minőségi oktatás elismerése és támogatása érdekében az intézmény vezetője a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözheti, havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal– közölte a miniszter.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: a kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket.

A miniszter felidézte, hogy a kormány a pedagógus-életpályát a fontosságának megfelelően a gazdasági csőd fenyegetésének elhárítása után, 2013-ban elsőként vezette be, illetve alakította ki.

A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett,ami nagyban hozzájárult munkaerőpiaci helyzetük javulásához, szakmai és társadalmi megbecsültségük emeléséhez, és érdemben növelte a felsőoktatásban a pedagóguspályára készülők számát – hangoztatta Kásler Miklós.

Hozzáfűzte azt is, hogy az emelt juttatások biztosítása érdekében a kormány az elmúlt évben 355 milliárd forinttal többet költött pedagógusbérekre, mint 2010-ben.

Forrás: Origo

22 hozzászólás “Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére” bejegyzésre

  1. pusssh szerint:

    Az igazgatóké. És a kezdő tanárok bérét felhozzák belőle a kötelező bérminimumra. A többi meg néz ki a fejibül és gyártja a papírokat az új NAT-hoz. (De szerncsére jöna vírus, és majd mindent megold.)

  2. Babika szerint:

    Etetés. Félnek a pedagógusoktól, vagy azt hiszik ezzel befogták a szájukat? Júliustól 10 % és az infláció az egekben! Mégis mit képzek ez a szemét kormányzat!

  3. pusssh szerint:

    Várja a vírust. Az majd mindent megold.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Ugye a “béremelés” az “alapbérre” szokott vonatkozni és ha az fixált, azzal nem lehet variálni, de itt nem erről van szó, hanem “bérpótlékokról”, a kettő közt annyi a különbség, hogy utóbbi variálható, értitek? 😉

  5. Nagyapó szerint:

    Ez az idétlen kormány megint marhaságot csinál. Nem emelni kell a 10-18 % -kal a béreket, hanem el kell venni egy havi bért, mint ahogy a szoclib kormány tette!
    Az volt a jó, igaz eetásak?😉

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. pussh szerint:

    Nem minden tanár kap pótlékot.
    Iderakom a fontosabb linkeket – senki se fogja megnézni.

    https://officina.hu/belfoeld/239-pedagogus-bertabla
    https://officina.hu/belfoeld/240-pedagogus-potlekok

    2020. 01. 07.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200107/szakmunkas-minimalber-a-tanaroknak-itt-a-kormany-valasza-411739
    A napokban írtuk meg, hogy tavaly történt meg először, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését….
    [Pótlékot pedig alkalmasint nem kap…]

    2018. 12. 21.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20181221/valaszolt-a-kormany-a-pedagogusok-legkorabban-2020-tol-remelhetnek-beremelest-308693

  7. Hozzászóló szerint:

    Nem rossz pálya jelen időnkben a pedagógusi. Nyilván befolyásolja a hivatástudatot, ha olyan helyen tanít a lelkes nevelő, ahol néha megverik a szegregált kis nebulók, de ha ezt földrajzilag sikerül elkerülni, akkor a jelenlegi tanári bérekkel már lehet tervezni.

  8. pussh szerint:

    Pénzcentrum, 2020. február 25. kedd 19:28:
    Pedagógusok Szakszervezete: kevés a 10 százalékos béremelés

    “A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés a 10 százalék, amit Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter előző nap bejelentett.

    A Pedagógusok Szakszervezete közleményében kifogásolta, hogy csak júliustól valósul meg az intézkedés, és sajnálatát fejezte ki, hogy az oktatási kormányzat a szakszervezettel csaknem másfél évig zajló tárgyalás után mindössze ennyit értett meg a pedagógustársadalom problémáiból.

    A PSZ béremelést követelt és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat – írták, hozzátéve: ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete. Hozzátették: a megígért 10 százalékos ágazati szakmai pótlék azért is elfogadhatatlan, mert nem tudja az oktatásban tartani a pályakezdőket. Szerintük a valóság az, hogy a fiatalok néhány éves tapasztalat után továbbra is elhagyják a pályát, így tényleg nem lesz, aki tanítsa a gyermekeket.

    Kitértek arra is: az igazgatóknak megígért vezetői pótlék – amellyel bruttó 821 ezer forintra is nőhet a fizetésük – álláspontjuk szerint kiválóan alkalmas a pedagógustársadalom további megosztására. Ez az “álomfizetés” a pedagógustársadalom 0,1 százalékát érinti, és a pótlékkal csak ők érnék el az egyetemi diplomások átlagkeresetét. A bejelentés egyértelmű vesztesei a nevelést-oktatást segítők, például a dajkák, óvoda- és iskolatitkárok, akiknek áldozatos munkája nélkül semmi nem működhet a köznevelésben – tették hozzá.”

  9. Tóth kati szerint:

    Amikor gsurcsányiék utcára tettek 10 ezer! pedagógust és bezártak több mint 100! iskolát nem hallottam,hogy aggódott volna a PSZ a tanulókért.Annyit krllene kapni fizetésemelést a PSZ tagjainak,ami az össz tanári létszámhoz képest elenyésző,amennyit gyurcsányi idejében kaptak.Azaz SEMMIT!Ja,és a négy ok:téli szünet,nyári szünet,tavaszi szünet,őszi szünet.Régen ezek miatt választották sokan a tanári pályát.Egy tanárként dolgozó barátnőm kiszámolta,hogy ha mindennap 8 órát dolgoznának,és kivennénk a szünetek idejét,mert ugye akkor nincs tanítás,akkor 365 napból 100 napot dolgoznak.De ez napi 8 órával számolva.Én tisztelem,becsülöm a jó pedagógust,de a PSZ szerintem politikai okokból tiltakozik.Kevesell mindent,amit ez a kormány ad.Diplomás komcsik.

  10. Tóth kati szerint:

    Mármint a PDSZ.

  11. Boldog Karácsonyt szerint:

    “Amikor gsurcsányiék utcára tettek 10 ezer! pedagógust és bezártak több mint 100! iskolát”…

    Na ezért nem szabad kannás bort inni.

  12. Nagyapó szerint:

    Boldog Karácsonyt megint jött a bolsi trükkel. Idéz, de az idézetet nem ismeri, ezért hazugságnak tartja. Idézem „“Amikor gsurcsányiék utcára tettek 10 ezer! pedagógust és bezártak több mint 100! iskolát”… Na ezért nem szabad kannás bort inni.”
    Boldog Karácsonyt! Kár, hogy nem olvassa kedves 444-ét, mert írtak egy cikket „ilyen volt az életünk 2002 és 2010 között” címmel, amelyben a következőket írják: „3000-nél több bezárt iskola és cserbenhagyott falu, több 10 ezer elbocsátott vagy megalázott pedagógus, megcsapolt bérek, semmivé lett szakmunkásképzés, gyakran értéktelen diplomák, segélyezettek tömege maradt azután az oktatáspolitikájuk után. Az MSZP-t a kormányzása idején egyáltalán nem érdekelte, hogy több százezer rászoruló gyermek éhezik.”
    Olvasható: 444.hu/2018/07/23/azok-a-nyomorult-ketezres-evek-ilyen-volt-az-eletunk-2002-es-2010-kozott-ha-egyaltalan-lehetett-ezt-eletnek-nevezni
    Hazudott a 444?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. pusssh szerint:

    Nos, akkor még egyszer!

    A szakszervezetek szerint a bejelentett 10%-os pedagógus béremelés igazából „kevesebb mint 0%” (Mérce, BLASKÓ ZSÓFIA február 24. hétfő 21:40:

    “Ez a 10 százalékos pótlék nem béremelés. Hogy mihez képest kapsz 10 százalékot, egyelőre még nem is világos. Mivel pótlékként érkezik hozzád, bármikor elvehetik. A PDSZ-t ráadásul ugyanezen egyeztetésen úgy tájékoztatták, hogy ha ez a terv valóra válik, akkor az intézményvezetőknek és a helyetteseiknek viszont közel 100%-os pótlékemelést kívánnak juttatni. Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket.”

    “A PDSZ szerint az így „megvásárolt” intézményi dolgozók feladata lesz, hogy kezeljék a feszültséget, amely a nemzeti alaptanterv miatt megváltozott tantárgyi óraszámokból keletkezik.”

    “A PDSZ közelménye szerint ez a tíz százalék a gyakorlatban ráadásul majdnem hogy a nullával egyenlő, ugyanis:
    * Az életpályamodell bevezetésekor több pótlékot és juttatást is beolvasztottak az alapbérbe, így fedezték a béremelés 30 százalékát, akkor arra hivatkoztak: nem pótlékot akarnak adni, hanem tisztes alapilletményt. „Mi történik most? Pótlék formájában jön az emelés, amely az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése”.
    * Kásler kijelentésével ellentétben ma nincsen Magyarországon diplomás bérminimum: a pályakezdő, gyakornok tanárok bére azért emelkedett január 1-től 8%-kal, mert nem érte el a garantált bérminimumot, az ún. szakmunkás minimálbért. Erre épül rá a tíz százalékos emelés – de az összesen 18 százaléknyi emelés „messze nem elegendő a pedagógushiány elhárítására, a súlyozott emelésre, vagyis arra, hogy különösen a pályakezdők béremelése kapjon nagyobb hangsúlyt”.
    * Az idei évre jósolt 4-5 százalékos infláció miatt a pótlék „kb. 0% reálbér-növekedést jelent”.

  14. pusssh szerint:

    Marikának és a barátnőjének pedig kívánom, hogy tanítson napi 8 órában (kannás bor nélkül), utána készüljön is fel a másnapi 8 órára, javítsa ki az aznapi dolgokatokat, intézze el a bőséges adminisztrációt, rendezze az iskolai könyvtárat, intézze a tankönyvrendeléseket, gyűjtse be a kirándulásokra a pénzt, intézze a helyfoglalást a kirándulásokra, szervezze meg a múzeumlátogatást, látogasson családot stb.; aztán a szünetekben járjon kötelező továbbképzésekre, írja meg a portfólióját, táboroztasson, és csinálja meg a NAT és a kerettanterv alapján a helyi tantervet és a tanmeneteket. Aztán ha félre tudott tenni pár forintot (mert van férje, aki eltartsa), verjék el a legnagyobb hőségben, a legnagyobb tumultusban a legdrágább árakon a csúcsidény egy hetében a Balatonnál. (De megértem, ha inkább otthon marad és a fürdőkádban alszik helyette langyos vízben egy hétig, csak hagyják már békén végre!)

  15. pusssh szerint:

    Elnézést Marikától! Tóth Katinak szólt a jókívánság!

  16. Gary Ridgway szerint:

    Az öreg kommenyista megint visszamutogat? Ennyit tudsz, te senkiházi.

  17. pusssh szerint:

    Hávégé hu,
    2020. február. 27. 14:14 2020. ÉLET+STÍLUS
    “Megdöbbentő grafikon mutatja a „soha nem látott pedagógus-bérnövekedést”

    Gyönyörű ábra… Lejtős. 2006 és 2013 között a bruttó nemzeti átlagbér kb. 0,82 százalékáról kb. 0,58 százalékra, 2013 (“pedagógus életpályamodell” bevezetése) után máig a bruttó nemzeti átlagbér kb. 0,82 százalékáról kb. 0,63 százalékára. Paraszthajszállal a 2013-as “reform” előtti mélypont alatt.
    Erre jön most a krőzusi manipulálható 10% bérpótlék.

  18. Hozzászóló szerint:

    Pusssh a tanítás nem 8 órából áll. Ez csúsztatás. Hanem nagyjából napi 6*45 percből. Ezt jóindulattal kiegészítve napi 8 órára, már belefér a másnapra való felkészülés, ha ez nélkülözhetetlen néhány év rutin után.

  19. pusssh szerint:

    Hozzászóló!

    Ez a 8 óra válasz volt egy előttem szóló bölcselkedésére, ő számolta át 8 órára a terhelést.
    Tóth kati szerint: 2020. február 26., szerda – 14:01

    Egyébként garantálom, hogy napi 8 óra hangos, érthető, értelmes beszédtől (üvöltéstől) teremben, lármás ifjak közt, fizikailag is összeesnél a nap végére. De próbáld meg csak 6 órában, egy hét után moshatnak föl a padlóról.

  20. Hozzászóló szerint:

    Kedves pusssh,
    amennyiben “üvöltéstől hangos, lármás ifjak” közt tanítasz napi akárhány órában, úgy a pedagógiai pályát nem számodra találták ki. Még egy óraadó tanár is tudja, hogy a tantermi fegyelem a figyelem kulcsa. Biztosan vannak olyan kollégáid, akik rendet tudnak tartani az órán. Az ilyen rutinosabb, tapasztaltabb rókáktól nem szégyen hivatásbeli fortélyokat ellesni: meg fogod tapasztalni, hogy szebb színben látod majd magad is szakmai pályafutásod, valamint a jövő generációit is nagyobb sikerrel szocializálod jövőbeli feladataikra.

  21. pusssh szerint:

    Hozzászóló,
    látszik, hogy egyebet se tettél egész életében, mint hozzáértéssel, roppant eredményesen tanítottál. Remélem kitüntetett már ritka rendfenntartói alkalmasságodért az EMMI. – Tanácsodra egyébként sürgősen pályát fogok változtatni. Már kinéztem egy standot a piacon, ahol alkalmaznának ládákat pakkolni.

  22. pusssh szerint:

    Közben…

    Alfahír, Nagy Béla Ádám, 2020. február 28. | 10:12:
    “Már az egyházi iskolák is tiltakoznak az új NAT ellen”

    lásd: a Piarista hu honlapján:
    “Állásfoglalás az oktatás mai helyzetéről”
    Több tucat egyházi iskolából eddig közel ezer aláírás, várják a továbbiakat.

Itt lehet hozzászólni !