Klímastratégia készül Csepelen

csepel.hu

A készülő csepeli klímastratégiáról tartottak szakmai és lakossági tájékoztató fórumot a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében.

A klímastratégia átfogó célja, hogy Csepel a főváros klímabarát zöld szigete legyen.

Az önkormányzat a közelmúltban támogatást nyert a „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen” című KEHOP-pályázaton. A készülő csepeli klímastratégiáról szakemberek tartottak lakossági fórumot.

Ábel Attila alpolgármester arról beszélt, hogy a klímaváltozás témája néhány éve szinte a semmiből robbant be a közéletbe. Sajnálatosnak tartotta, hogy a lebutított politikai kommunikáció nem a valós problémákra összpontosít. Szerinte értelmetlen a klímaváltozás megállításáról beszélni, hiszen a Föld éghajlata mindig változott, az ember megjelenése előtt is, helyette iinkább arról kellene szólnia a közbeszédnek, hogy az emberi tevékenység miatt felgyorsult a klímaváltozás, és mit kell tennünk azért, hogy mérsékeljük annak negatív hatásait. Megjegyezte, több helyen, ahol megszüntették az atomerőművek működését, szénerőműveket nyitottak, holott az atom a legtisztább energiaforrás. Hozzátette, az atomenergia ellenzői sosem beszélnek arról, hogy a szénerőművek jelentik az igazi veszélyt a környezetre. Röviden ismertette a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervét, amelyben többek között az áll, hogy július elsejétől megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása, betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását és minden újszülött után tíz fát ültetnek. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, Csepelen közel 4 ezer fát fognak ültetni a közeljövőben.

Dr. Kukely György geográfus, egyetemi adjunktus elmondta, jelenleg több mint száz településen van készülőben helyi klímastratégia, amivel a kormány EU-s források segítségével minél több településen szeretné elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, valamint szemléletváltás a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében. Az EU 2050-re a teljes karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul, de 1990-hez képest legalább 80%-kal tervezi csökkenteni az üvegházhatású-gázkibocsátás mértékét. A helyi klímastratégia ennek jegyében konkrét célokat fogalmaz meg, mint például a fosszilis alapú tüzelés, fűtés mértékének csökkentése. Beszélt az előttünk álló évtizedek várható időjárás-változásairól is, miszerint egyre hosszabb nyári hőhullámokra kell számítani.

Vajda Lóránt geográfus, közgazdász felvázolta a klímastratégia készítésének menetét. A klímafókuszú helyzetfeltárás során kielemzik a felmerülő problémákat, valamint a lakosság hozzáállását is. A SWOT-analízis során feltárják a kerület erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, majd konkrét intézkedési javaslatokat fogalmaznak meg. Erősségként említette például a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepet, és a kerületben egyre több helyen jelen lévő LED-es közvilágítást. Kitért arra, hogy a kerület épületállományának milyen energiahatékonysági megújulásokra lenne szüksége. A klímastratégia átfogó célja, hogy Csepel a főváros klímabarát zöld szigete legyen, és erősödjön a csepeliek környezetvédelem iránti elköteleződése.

A fórumon hangsúlyozták, a projekt fő célja a szemléletformálás, és ennek jegyében a jövőben számos rendezvény lesz a kerületben.

csepel.hu

 

8 hozzászólás “Klímastratégia készül Csepelen” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Aranyhalak
    A pár hónapja még klímahisztizés papagájkodása helyett, a szélkakas útmutatására már a harc élharcosai lesztek…
    Csodásan működtök…

  2. pusssh szerint:

    Igen, nagyon megháborodott az időjárás. Ilyen forgószelekben hullanak a fanok…

  3. Boldog Karácsonyt szerint:

    Jaja!

    Eszerint a „klímahiszti” egy „ártalmatlannak tűnő kapudrog”, ami a környezetért aggódó embereket a 68-as generációnál is rosszabb kommunisták karjaiba taszítja, akik szükségszerűen felszámolnák a keresztény európai civilizáció maradékát is, majd a kereszténységet lecserélné a saját „apokaliptikus valláspótlékával”, a klímakatasztrófa-szektával. Rogán Antal is lerántotta a leplet a „zöld ideológiáról”:

    A mostani világban egy zöld ideológia mentén akarják a világot átalakítani, de az egész mögött szimpla kommunizmus van.
    Vagy éppen:
    Nem tudjuk mi kell még a Föld lakosságának ahhoz, hogy teljesen felébredjen, és elfelejtse a most éppen zöld köntösbe bújt internacionalistákat, és hogy végre ne kövessék őket vakon világszerte. (Bayer Zsótika)

    Ja meg Bandzsa Maris:
    az európai baloldali elit ideológia nélkül maradt, és „erre használja most ezt a klímát, ezt a klímavészhelyzetet, klímakatasztrófát”.

    Na szóval bezöldül a fidesz de nem azért mert komolyan gondolja.
    Egyszerűen csak penészedik.

  4. pl szerint:

    Úgy látszik, a klímát már nem Soros befolyásolja… (egyelőre)

  5. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Hozzászólásaikban nincs semmi konkrétum – szokás szerint – csak locsogás! Ábel úr írásából nem derül ki tisztán, csak érinti, hogy itt a dinnyék (belül veres) összemosnak két dolgot, a klímaváltozást – ami tőlünk független – és a környezetszennyezést, ami tőlünk függ. Csepel dolga a második rész elleni fellépés, azaz a környenyezetszennyezés csökkentése. Csepel az utóbbit tartja fontosnak és tesz érte, szemben az összerottyanással!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. palax szerint:

    Aranyhalak

  7. palax szerint:

    “összemosnak két dolgot, a klímaváltozást – ami tőlünk független – és a környezetszennyezést, ami tőlünk függ.”
    ehhez is sötét vagy, és meglehetősen nagy környezet/csepel szennyező/mérgező
    De tőlünk független, h mennyit fűtünk, hűtünk, mennyit fogyasztunk, mennyit zabálunk, mennyi fát vágunk ki, mennyit világítunk, mennyi betonnal fedjük a földet, mennyi vizet pazarlunk,? teistenbarma

Itt lehet hozzászólni !