Miért fontos a kutyák bejelentése?

csepel.hu

December közepétől február végéig zajlik az ebösszeírás Csepelen. Azóta sokan kérdezték, miért van erre szükség, miért fontos, hogy mindenki bejelentse a kutyáját? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Először is fontos hangsúlyozni, hogy az ebösszeírás nem helyi önkormányzati rendelet, hanem országos területi hatályú, törvényi szintű rendelkezés alapján történik. Három évenként kötelező elvégezni, az állatvédelmi törvény írja elő minden települési önkormányzat számára. (Ugyanez a törvény határozza meg az adatszolgáltatás tartalmát is.)  Az esedékes ebösszeíráskor a korábbi ebösszeírás(ok) során már bejelentett kutyák adatait is újra be kell jelenteni az önkormányzatnak. Az is fontos, hogy az ebtulajdonosok az összeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot írásban jelezni.

Kötelező a mikrocsip

A központi nyilvántartásba, vagyis ebregiszterbe – ezt az élelmiszerlánc-felügyelet működteti –a legtöbb esetben a (magán) állatorvosok veszik fel a kutyatulajdonos és kutyája adatait. Ez akkor történik, mikor a kutyát transzponderrel, vagyis mikrocsippel ellátják, regisztrálják.

A helyi nyilvántartás segíti az állatvédelmi, állategészségügyi hatóságok, ebrendészeti szervek feladatainak ellátását, és a felelős állattartók jogainak védelmét is szolgálja. Járványügyi helyzet esetén ugyanis a hatékony védelemhez nem elegendő az országos elektronikus adatbázis, nagyon fontosak a helyi az önkormányzatoknál lévő adatok is: így könnyebben lokalizálható gond.

Felelős állattartás

Az ebösszeírás segíti azt is, hogy tudatosítsa a felelős kutyatartást, hiszen kampányszerűen hívja fel az ebtartók figyelmét arra, hogy:

  • minden négy hónaposnál idősebb kutyát kizárólag transzponderrel jelölve szabad tartani,
  • minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen – saját költségen – az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvossal be kell oltatni. (A három hónapos kort elért ebet 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően évenként).

csepel.hu

9 hozzászólás “Miért fontos a kutyák bejelentése?” bejegyzésre

  1. Bleki szerint:

    CSak kérdezem, az állatorvosoknál vezetett nyilvántartás számítógépen van a kutya minden adatával ők nemjelentik be a kutyákat ?

  2. Zsuzsa szerint:

    Tartassátok be a törvényeket, ne bohóckodjatok ebösszeírással.
    Ma két nyak húsába belenőtt láncos kutyát mentettek a csepeli önkéntes állatmentők. Napi szinten kell rendőrt hívni állatkínzókhoz.
    Vagy legalább adjatok pénzt olyanoknak, akik saját zsebből látják el az állam feladatát!
    Képmutató hazugok vagytok!

  3. Tomasz szerint:

    És ha nem iratom össze na akkor mi van? semmi. aki nem oltatja a kutyáját, nem chippelteti be, azzal sincs semmi. Látszatintézkedés, sok hűhó semmiért…

  4. Gyula szerint:

    Bleki!
    De, lejelenti!
    Ő szólt nekem is, még tavaly, hogy ennek a csürhének is külön be kell jelenteni, mert megbasznak. Én év eleje óta háromsor kértem, hogy tegyék ki, de Albi papa szobra és az agitprop köpködés fontosabb.

  5. Gyula szerint:

    …de a linket ki nem rakta a fideszfasz, hogy hol kell bejelenteni. 🙂
    Komolyan, ez valami dilettáns banda.

  6. Lili Züllig szerint:

    És a Polgár Jenő Hivatal portáján is kérhető nyomtatott adatlap.

  7. Gyula szerint:

    Kedves Lili!
    Én kiraktam háromszor, nekem megvan, de már negyedszerre nem volt kedvem.
    Nem én vagyok a sehová be nem jegyzett oldal önjelölt újságírója. 😛
    Én már megtettem, mert büntit ígértek, arra meg nem vagyok kíváncsi, de az állatorvos előttem küldte el az adataimat, mindet, így nem látom értelmét, de biztosan kell a bürokráciának egy kis papírmunka, hogy a vízfej ne unatkozzon. 😉 De hol a GDPR nyilatkozat? Költői…

  8. Lili Züllig szerint:

    De ha muszáj meg kell csinálni. Nézzük azt az oldalát, hogy hát a Kiskedvenceink is VALAKI. Egy Lény, egy kis érző szeretetcsomag, egy barát, egy társ, aki hazavár, aki tőlünk függ. Minden egyes nap, ha már nem vagyok otthon 1x tuti gondolok az én kis csiku pimpukámra, mit csinálhat csórikám. Ha este kell elmennem hagyom neki TV-t bekapcsolva, Toy Storyt szereti, meg lámpát a folyosón, hogy lásson. Reggel kiszedem csipát a szemecskéjéből, orrát ellenőrzöm elég nedves-e, selymesfényűvé varázsolom a kis bundástónit, megetetem.
    Szóval, ha azt nézem a fiam igazából. Lépcsőházban olyan szépen csendesen bandukol lefelé kis szőrős segglikával, majd megzabálom, es masok is imadják, és behúzzák magukhoz 1-2 órára es agyonszeretgetik.

    Így nézve, akár vele együtt is kitölthetjük az adatlapot. Ölembe ültetem és a tappancsa az aláírás.
    Én örülök, ha az ország, ahol élek állatbarát, és a lehető legtöbbet próbálják meg lakossággal együtt megtenni azért, hogy sok kellemetlenséget háttérbe szorítsunk, illetve gyorsabban oldódjanak meg a fellépő gondok.

Itt lehet hozzászólni !