Újabb dugóra kell számítani: megkezdődik a vasúti híd felújítása és bővítése

Mr.Gabee, magyarepitok.hu, BKK, Csepel.info

MTI fotó

Olvasóink arról kérdezték szerkesztőségünket, hogy mi az oka annak, hogy a Közvágóhídnál kihelyezésre kerültek a terelést jelző táblák.

Szerkesztőségünk információi szerint megkezdődik a Rákóczi híd melett lévő vasúti híd felújíítása és kibővítése. Ezt a hírt erősíti meg a BKK info is: január 14. 6 órától egészen – 2021. szeptember első napjáig a Rákóczi híd Dombóvári úti felhajtóján, valamint a Soroksári úti lehajtóján útszűkületre és sebességkorlátozásra készüljenek a vasúti híd felújítása miatt.

A Magyar építők még 2019 októberében arról írt weboldalán, hogy A főváros déli vasúti hídján teljeskörű fejlesztést végeznek, összesen 3 kilométernyi vágány érintett.

Az alábbiakban a Magyar Építők bejegyzését olvashatják:

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a Rákóczi híd közvetlen szomszédságában levő Déli összekötő vasúti Duna-híd közbeszerzésének végeredményét. A korszerűsítéshez szükséges kiviteli terveket és a kivitelezési munkákat a Duna Aszfalt Kft. fogja elvégezni nettó 35,92 milliárd forintos szerződéses értéken.

A közbeszerzés során ajánlatot tett az A-Híd Építő Zrt., az SDD Konzorcium (Dömper Kft.; Subterra-Raab Kft.; Pannon-Doprastav Kft.) és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. is.

Harmadjára kap jelentős fejlesztést

A IX. kerületi Soroksári utat és az újbudai Nádorkertet összekötő, 510 méteres híd elsőként 1877-ben készült el, ám később nem tudott megfelelni a megnövekedett igényeknek, így 1913-ra egy új híd épült a helyén. A visszavonuló németek a hidat 1944-ben felrobbantották, a híd harmadjára 1950-re készült el, azonban az utóbbi több mint 50 évben igencsak megöregedett.

A vasúti híd közvetlen szomszédságában épült fel az 1995-ben átadott Rákóczi híd.

A vonatbefolyásoló rendszer, a távközlés is megújul

A projekt egyik fő elemeként a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom közötti vonalon fekvő hídon

a meglévő két, egyvágányos felszerkezetet el kell bontani és három új, egyvágányos felszerkezetet kell építeni a helyére.

A műtárgyépítéssel érintett vonalszakaszon biztosítani kell a projekt teljeskörűségét. Emiatt a vasúti pálya és a kapcsolódó egyéb szakágak infrastruktúráját is át kell építeni: többek közt a biztosítóberendezés, a vonatbefolyásoló rendszer, a távközlés is megújul. A hirdetmény szövege szerint hozzávetőlegesen összesen 3 kilométernyi vágány érintett.

A budai oldalon új hídfő épül

A tervezett egyvágányos, többtámaszú rácsos acélhíd felszerkezete közös alépítményekre támaszkodik. Ezeket az új felszerkezetek fogadására át kell alakítani, továbbá új, cölöpfalas hídfőt kell építeni a budai oldalon.

A közbeszerzés részletezi az alépítményi beavatkozásokat: többek közt szerkezeti gerendák visszabontását és újjáépítését, ingaoszlop pillérek bontását, hídfő visszabontását és újjáépítését előírva.

A tájékoztató számos további feladatot ír elő a kivitelezőnek, többek közt:

  • zajvédő falak építését a műtárgyon és a csatlakozó szakaszon;
  • a szükséges közműkiváltásokat;
  • a kivitelezés alatt a vasúti forgalom fenntartását két vágányon.

3 hozzászólás “Újabb dugóra kell számítani: megkezdődik a vasúti híd felújítása és bővítése” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    “a híd harmadjára 1950-re készült el,az utóbbi több mint 50 évben igencsak megöregedett.” . A Gubacsi híd felújítása 1997-ben történt, az pláne megöregedett!🙂 Persze a karbantartás mindig szükséges.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. abc123 szerint:

    Akkor legyen itt ez a hír is:

    “Kvassay híd felújításának és a Kemény Ferenc Program keretében történő beruházások idejére autóbuszos HÉV pótlás a H7-es HÉV vonalon a Boráros tér és a Kvassay híd közötti szakaszon, az alábbiak szerint:
    — A Kvassay híd felújításához kapcsolódó vágányzár ideje alatt (15.6.2020-től 30.12.2020-ig) a H7-es HÉV pótlására H7-es jelzéssel pótlóbusz-járat indul Boráros tér H és Kvassay híd ideiglenes végállomás között,
    — A Kvassay híd ideiglenes végállomás építése, valamint helyreállítása alatt a H7-es pótlóbuszok Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között közlekednek, ez idő alatt a H7-es HÉV nem közlekedik. Ebben az időszakban a reggeli csúcsidőben csak H7E jelzésű pótlóbuszok közlekednek, a Boráros tér felé a Teller Ede úton.”

  3. Nagyapó szerint:

    No meg ez is legyen itt! Fölényesen nyerte a győri választást a Fidesz-KDNP jelöltje dr, Derzsi Csaba András!
    Látszik Győrben magas a munkások aránya!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !