Begördül hozzánk Paks II. mozgó kiállítása

csepel.hu

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez?

Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely tavaszi körútján településünkre is ellátogat.

A mozgó kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát is tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatás végén az érdeklődők felmérhetik a témában szerzett tudásukat, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot is kaphatnak.

A Paks II. interaktív mozgó kiállítása 2019.12.09 – 12.12. között 8-12.30 és 13-17 óra között a Királyerdei Művelődési Ház melletti parkoló (1213 Budapest, Szent István út 230) területén tekinthető meg egyénileg és csoportosan.

Gondolta volna?

  • A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által végzett elemzések alapján a napjainkban meglévő 8617 MW bruttó villamos teljesítőképességből csupán 4000 MW maradhat üzemben 2033-ig. Az összesen 2000 MW-os teljesítményű négy jelenleg működő paksi blokk 2032 és 2037 között, üzemideje végén leállításra kerül, ennek a helyébe lép majd be az összesen 2400 MW-os teljesítményű két új paksi egység. Nem az a kérdés tehát, hogy szükség van-e Paks II.-re, hanem az, hogy milyen további erőművek épüljenek, amelyek között lehetnek majd megújuló alapúak is.
  • Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően passzív és aktív biztonsági rendszerekkel is fel lesznek szerelve, a reaktort körülvevő, kettős falú konténment pedig akár egy repülőgép becsapódása esetén is megvédi az épület berendezéseit.
  • Az ENSZ 21. klímacsúcsán mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A történelmi jelentőségű 2016-os párizsi megállapodás aláírói, köztük Magyarország, ígéretet tett többek közt a fosszilis energiahordozók kivezetésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az atomerőművek segítik az éghajlatváltozás megelőzését, hiszen működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot vagy más üvegházhatású gázt.
  • Az atomenergia továbbra is meghatározó a világ energiatermelésében: számos ország épít vagy tervez atomerőművet Európa- és világszerte. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében 2040-ig a beépített nukleáris kapacitások további jelentős bővülését prognosztizálja, várakozásaik szerint az atomenergia részaránya a világ egyre növekvő energiatermeléséből 11-ről akár 18 százalékra nőhet.
  • A mozgó kiállítás évről évre népszerűbb, 2009-es indulása óta már több százezren tekintették meg a tájékoztató járművet, emellett nemzetközi elismerésben is részesült a kiállítás: az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében a társaság oklevélben részesült.

csepel.hu

6 hozzászólás “Begördül hozzánk Paks II. mozgó kiállítása” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Micsoda hülyeségeket mutat a kiállítás? Az autista tini megmondja az igazat!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. pl szerint:

    “…gyakran átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszinttel párosul.”
    Te viszont visszafordíthatatlan demenciában szenvedsz…
    “3+ generációs technológiát képviselik. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően passzív és aktív biztonsági rendszerekkel is fel lesznek szerelve,” Biztos vicc orosz biztonságról beszélni.
    Se a finneknek, sem nekünk képtelenek honosítani az építési, védelmi rendszereket, hosszú évek óta. Odahánynák a téglát, oszt utána majd leírják mi sikerült…
    És írd fel valahova: az az erőmű nem lesz megépítve, (mert eleve képtelenség volt) gazdád már kifelé táncol, csak a hitel kell a túléléséhez. Lesz új megállapodás: pénz ellopva…

  3. Boldog Karácsonyt szerint:

    Süket nagyapó eljutott végre arra a szintre, hogy két fő ellensége lett:
    Egy 89 éves öregember (Soros György)
    és egy 16 lány (Greta Thunberg)
    És ezt szinte az összes hozzászólásába képes belekeverni.
    Egy szánalmas bértrollnok aki évekig ezért kapta a fizetését a fidesztől, hogy ide böfögjön minden hülyeséget.

  4. abc123 szerint:

    Kinek az ötlete volt olyan helyre parkoltatni amit a csepeliek többsége csak kocsival vagy 1db buszjárattal tud megközelíteni?

  5. Nagyapó szerint:

    Az eetásak már kezdik közelíteni Greta színvonalát! Nézzék meg a kiállítást, a képeket talán megértik!😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Volt már ilyen szerint:

    A kiállítást a Mély utcai parkoló helyén épült ABC összes vásárlója meg fogja nézni! Öregedő Bandi meg minden nap, hálából azért hogy megépült az üzlet! 😉 Borbély tartja a szavát!

Itt lehet hozzászólni !