Képviselő-testület: adókról, étkezési díjról és közszolgáltatásokról döntöttek

csepel.hu

A csepeli önkormányzat új képviselő-testülete 2019. november 28-án tartotta meg első rendes ülését.

Mint ismert, a csepeli képviselőket először egy rendkívüli ülésre hívták össze, ahol a kerület az atlétikai világbajnokság támogatásáról döntött. Most először tárgyaltak normál rendben előterjesztéseket, melyek között volt kormánypárti és ellenzéki is.

A testületi ülés ünnepélyes keretek között kezdődött: Borbély Lénárd polgármester csepeli díjazottakat köszöntött. A Főváros Napján a Fővárosi Közgyűlés Dr. Csurgay Árpád villamosmérnöknek Budapestért Díjat, Barka Emese Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes birkózónak, valamint Sas Sándor háromszoros Európa-bajnok paraemelőnek pedig Papp László Budapest Sport Díjat adományozott. Rendkívüli kitüntetésben részesült a szolgálati feladatok ellátása során a csepeli lakosok biztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkájáért Kónya Mária Andrea rendőr törzsőrmester, Németh Béla rendőr törzszászlós, Tamás Krisztina rendőr törzszászlós és Takács László rendőr törzszászlós.

Ez után a képviselők döntöttek az önkormányzat intézményi gyermekétkeztetésének térítési díjairól. Morovik Attila alpolgármester kiemelte: a csepeli óvodások 78%-a eleve térítésmentesen étkezik. Az általános iskolások 21%-a is 50%-os árkedvezményben részesül. Az önkormányzat az idei évben 3 millió forinttal járult hozzá a gyermekétkeztetéshez, de az iskolák idén októberig ebből a keretösszegből kevesebb, mint egymillió forintot igényeltek. Borbély Lénárd hozzátette, 2011 óta maximum az infláció mértékével növekedtek az étkezési térítési díjak, és az új közbeszerzési szerződés szerint csak inflációkövetéssel lehet térítési díjat emelni.

Kóbor kisállatok és PET-palackok

A képviselők több ellenzéki javaslatot is elfogadtak. Ezek között volt Pákozdi József alpolgármester előterjesztése a Csepelen befogott kóbor kisállatok ellátására és ivartalanítására. Az előterjesztés szerint Csepelen mintegy száz kóbor kutya és több ezer kóbor macska található. A testület megszavazta Tóth Sándor (LMP) előterjesztését is, amely a Polgármesteri Hivatalban, a képviselő-testületi üléseken és a kerületi fenntartású intézményekben az egyszer használatos műanyagok használatának visszaszorításáról szól.

Közmeghallgatás

A testületi ülés után közmeghallgatást tartott a képviselő-testülete. Az egyik felszólaló szerint a védőnői szolgáltatással kapcsolatos döntésnél derült fény arra, kik azok, akik Csepelt képviselik, és akik inkább a környező települések érdekeit nézik. A férfi élesen bírálta az ellenzéki pártok képviselőit. Egy másik férfi Háros problémáiról beszélt, és a városrész fejlesztését szorgalmazta. Borbély Lénárd a válaszában kifejtette, Hároson villamosításra, csatornázásra is sor került, továbbá vízvezetéket is fektettek le. Ahogy fogalmazott: „megtettük azokat a kis lépéseket, amelyeket saját erőnkből meg tudtunk tenni.” Hozzátette, a fejlesztések folytatása teljes állapotfelmérést igényel. Balogh Ernő, Háros képviselője megjegyezte, nem ritka, hogy egy helyrajzi számon több mint tíz tulajdonos van bejelentve. Ez rendkívüli módon megnehezíti, sokszor ellehetetleníti a fejlesztéseket. Egy királyerdei lakos elismerően beszélt az önkormányzat munkájáról, és azt kérdezte, mikor készül el a királyerdei bevásárlóközpont. A polgármester elmondta, hogy az eredeti tervek szerinti bevásárló-egység nem kapta meg a „plázatörvény” alóli feloldozást. Ezért most olyan üzletsort terveznek, ahol a bevásárló-egység mellett más kereskedelmi helyiségek is helyet kapnak – de nem egy épületben, hanem egymás mellett.

Egy csillagtelepi lakos arról beszélt, a környéken élők elégedettek a csillagtelepi fejlesztésekkel, hiszen évtizedek óta nem történt ott semmi. Ugyanakkor kifogásolta, hogy a Radnóti parkjában több járólap máris megsüllyedt. A polgármester ígéretet tett rá, hogy azonnal kijavítják a burkolati hibákat.

Ki lássa el Szigetszentmiklóst?

Hosszas vitát eredményezett az a polgármesteri előterjesztés, amely szerint a csepeli önkormányzat felmondaná a szigetszentmiklósi önkormányzattal kötött feladatellátási szerződést. Ez alapján a Csepel határához közelebb élő szigetszentmiklósi lakosok, akiknek kényelmesebb volt a csepeli önkormányzat háziorvosi, védőnői és ügyeleti ellátását igénybe venniük, eddig ezt gond nélkül megtehették. Csakhogy a Csepeli Védőnői Szolgálat jelezte: a csepeli védőnők leterheltsége olyan mértékű, hogy nem tudják tovább vállalni a Szigetszentmiklóson nyújtott szolgáltatást. Eközben Szigetszentmiklóson tényszerűen kevésbé leterheltek a védőnők, maga az önkormányzat pedig egyáltalán nem tartozik a szegény önkormányzatok közé. Így maguk is képesek lennének ellátni a kötelező feladataikat a náluk élő, ott adózó polgáraik felé. Hasonló a helyzet az orvosi ellátásban is, ami a csepeli rendelőkben a várakozási idő növekedésében is megmutatkozik.

Az ellenzéki képviselők azonban nem támogatták a szerződés felmondását. Ők azzal érveltek, hogy Csepelnek humánusnak, szolidárisnak kell lennie a környező településekkel. Borbély Lénárd felhívta a képviselők figyelmét, a csepeliektől kaptak bizalmat, így a csepeliek érdekeit vegyék figyelembe. Hozzátette, a szigetszentmiklósi feladatellátással kapcsolatos többletköltséget is a csepeli önkormányzat finanszírozza. Az előterjesztést végül csak a Fidesz képviselői támogatták, így az nem kapta meg a szükséges többséget. Ez volt az első olyan eset, hogy egy polgármesteri előterjesztés nem kapott többséget.

 

3 hozzászólás “Képviselő-testület: adókról, étkezési díjról és közszolgáltatásokról döntöttek” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Dr. Csurgay Árpád István Széchenyi-díjas magyar villamosmérnök, nanotechnológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Tóth kati szerint:

    A Gerincút folytatásáról volt szó?

  3. Gyula szerint:

    “Egy csillagtelepi lakos arról beszélt, a környéken élők elégedettek a csillagtelepi fejlesztésekkel, hiszen évtizedek óta nem történt ott semmi.”
    Miért, mi történt Csillagtelepen? 🙂

Itt lehet hozzászólni !