Pákozdi József: a csepeli lakosoknak kell megfelelnem

csepel.hu

A képviselő-testület alakuló ülésén Borbély Lénárd polgármester javaslatára, titkos szavazással választották meg alpolgármesternek Pákozdi József ellenzéki képviselőt, a Buckai Szövetség Egyesület csepeli szervezetének vezetőjét.

Vele beszélgettünk.

„A polgármester megtartotta az első vezetői értekezletét, ahol bemutatták nekem a munkatársakat, akiket eddig nem ismertem. Mindenki kedvesen fogadott, igazán barátságos a légkör. Az alpolgármesteri pozíciót megtiszteltetésnek veszem, egyben felelősséget is jelent. Egy civil szervezet delegáltjaként ugyanakkor nincs rajtam az a nyomás, amelyet az érezhet, akit a pártja jelölt valamely posztra. Nekem nem a pártoknak, hanem kizárólag a csepeli lakosoknak kell megfelelnem” – mondja a kérdésre, hogyan teltek első napjai a polgármesteri hivatalban, majd arról is beszél, mit szól azokhoz a véleményekhez, hogy „megvették” a pozícióra?

„Furcsának találom, hogy ezt mondják. Ellenzéki voltam korábban, és így kerültem most is ide. Tudhatják, hogy ellenzékiként számos javaslatot benyújtottam. Én voltam például az egyedüli, aki az Állami Számvevőszékhez fordultam, amikor hibásan könyveltek el kétmilliárd forintot. Civilként azért vállaltam el a posztot, hogy szavazatommal az önkormányzat működőképességét biztosítsam. Az ügyek mentén fogok együttműködni a Fidesszel vagy akár az ellenzékkel. Ha a csepeliek érdekében születnek javaslatok, támogatni fogom, bárki legyen is az előterjesztő. Amikor az alakuló ülés előtt tárgyalások folytak a pozíciókról, nem ragaszkodtam az alpolgármesteri címhez. Az MSZP és a DK rögtön bejelentkezett két alpolgármesteri posztra. A Fidesz felajánlotta nekem azt, én pedig megfontoltam és két hét múlva tisztelettel elfogadtam a felkérést. Így hatékonyabban képviselhetem a lakókat, és jó lehetőség arra, hogy a választók jobban megismerjék a civileket és a Buckai Szövetség törekvéseit” – válaszolja.

A városvezetésen belüli civil jelenlét erősítésével kapcsolatban Pákozdi József hangsúlyozza: „Most hallhatóbb lesz a hangunk, erőteljesebben közvetíthetem a csepeliek véleményét. Úgy látom, az önkormányzat részéről is van erre fogadókészség. Konkrét esetként említhetem többek között, hogy a kerületben meg kell oldani a 24 órás orvosi ügyeletet az eredeti szerződés szerint. A gyakorlatban ugyanis az történik, hogy nincsen mindig orvos az ügyeleten. A lakók ezt szóvá tették, én pedig képviselem őket.” A testület az alakuló ülésen elfogadta Pákozdi József előterjesztését, hogy a képviselők havonta írásban készítsenek jelentést és nyilvánosan tegyék is közzé, milyen munkát végeztek a körzetükben. Erről a következőket mondja: „A képviselőket az esküjük kötelezi arra, hogy tartsák a kapcsolatot a lakókkal, és panasz, kérés esetén eljárjanak az érdekükben. Ez alapvetően erkölcsi kérdés, de a nem kevés tiszteletdíjukért is elvárható a munka. Szeretném, ha a képviselői beszámolókat az önkormányzat hivatalos honlapján nyilvánossá tennék, ugyanúgy, ahogyan a Parlament oldalán is nyomon követhető az országgyűlési képviselők tevékenysége. Ebben szerepelne, hogy mit tettek a lakókért, hány beadványt nyújtottak be a testülethez, hányszor szólaltak fel a bizottságokban és a testületi üléseken. Minden körzetben akadnak megoldásra váró feladatok, a képviselőknek pedig tudniuk kell ezekről” – teszi hozzá az alpolgármester.

Névjegy

Pákozdi József 1962-ben született Csepelen, azóta is itt él. Nős, két gyermeke és egy unokája van. Rendelkezik – egyebek között – kereskedelmi és vendég-látóipari vezetői, ingatlanközvetítői és értékbecslői, független biztosítási alkuszi és társasházkezelői végzettséggel. A csepeli önkormányzatban 2010-től 2019-ig a Jobbik képviselője volt. 2010 és 2014 között a pénzügyi bizottság, 2014 és 2019 között a közrendvédelmi és közbiztonsági bizottság elnöke volt.

Cs. A.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !