A szakmák világbajnokságának legjobbjait köszöntötték a Weiss Manfréd iskolában

Csepel.hu

Díjátadó ünnepségen gratuláltak a Weiss Manfréd iskolában a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) azon diákjainak, akik az oroszországi Kazanyban megrendezett szakmák világbajnokságán kiváló eredményt értek el. A magyar csapat a résztvevő hatvan ország közül a huszadik lett. A BKSZC diákjai közül világbajnok lett Simon Krisztián bútorasztalos, hárman pedig kiválósági érmet szereztek. A legjobbaknak és felkészítő tanáraiknak gratulált Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, országgyűlési képviselő, Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, Valló Péter, a BKSZC kancellárja és Bántátfy Andrea, a BKSZC főigazgatója.

 

Németh Szilárd azt emelte ki, hogy büszkék lehetünk magyar diákjainkra, akik kiemelkedő eredményeket értek el a szakmák világbajnokságán. Nemzetközi mezőnyben, idegen nyelven is bizonyítani tudták tudásukat. Dicséret illeti az iskola tantestületét, a felkészítő tanárokat, mindazokat, akik a hazai szakképzésben a legmagasabb színvonalat akarják elérni. Fontos szerepük van abban, hogy jelentősen csökkent a munkanélküliek száma az utóbbi években. Magyarországon kultusza van a szakmunkásképzésnek, mert látható, hogy a kétkezi munkára szükség van, és megbecsülés övezi. A Weiss Manfréd iskola korábbi vezetése politikai hátszél nélkül képes volt eredményes munkát végezni, jó mestereket képezni, tehetségeket felkarolni, s mindennek látszik az eredménye.

Kucsák László arról beszélt, hogy a magyar csapat versenyzői egy világbajnoki cím mellett tizenegy kiválósági érmet szereztek. A kiválósági érmet azok kapták, akik átlagon felül teljesítettek. A sikerben nagy szerepe van a BKSZC-ben folyó oktatói munkának. A fiataloknak érdemes a szakképzést választaniuk, mert a különféle szakmákra egyre komolyabb igény van a piacon.

 

Bántátfy Andrea azt mondta, hogy a gazdasági növekedés feltétele a szakmai tudás, amelyet a BKSZC szem előtt tart.

 

Elismerő oklevelet adományoztak Simon Krisztián világbajnok bútorasztalosnak és felkészítő tanárának, Fekete Zoltánnak. Szintén díjazták a BKSZC kiválósági érmet szerzett diákjait és felkészítőit: Krehely István villanyszerelőt és tanárát, Takács Jánost; Fekete Martin épületasztalost és tanárát, Babanecz Csabát; Balogh Krisztián kőfaragót és tanárát, Gill Viktort.

 

A húszéves Simon Krisztián ezt mondta érdeklődésünkre: „A Veszprém megyei Felsőőrsön lakom, de a versenyre való felkészülést a BKSZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában végeztem. Az iskola tanműhelyében hat hónapon át a hét öt napján naponta 8-12 órát gyakoroltam Fekete Zoltán tanárom segítségével. Nagyban támogatott a BKSZC és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Előzetesen arra készültem, hogy egy ír tervezésű bárszekrényt készítek el, a tervet azonban 38 százalékban megváltoztatták a versenyen. A négy nap alatt összesen 21 és fél óra állt rendelkezésemre, amelyet úgy kellett beosztanom, hogy betartsam a munkafázisok határidejét. A szakértők pontozták az elvégzett munkát: a méretek pontosságát, a csapolást, a ragasztásokat, a felületkezelés minőségét. A bútorasztalos szakmára nagy igény van. Boldog vagyok, hogy világbajnok lettem.”

 

Cs. A.

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !