Védőoltási program időseknek

Csepel.hu

Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében Csepel önkormányzata saját forrásból ingyenes pneumococcus elleni védőoltási programot indít.

A program célja:

-a jogosultak pneumococcus elleni védőoltáshoz juttatása az önkormányzat anyagi támogatásával, a védőoltás költségének (16 000 Ft/adag) teljes átvállalásával,

-a súlyos, kórházi ellátást igénylő pneumococcus-fertőzés megelőzése,

-a védőoltások népegészségügyi, prevenciós szerepének hangsúlyozása.

A védőoltás a regisztrációs lap benyújtásával igényelhető, amely a háziorvostól, a polgármesteri hivatalban (Szent Imre tér 10.) kérhető, és elérhető a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (Görgey A. tér 8.) földszinti hirdető pultjaiban.

Védőoltásra jogosult az a személy, aki a regisztrációs lap benyújtásakor legalább egy éve Csepel közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a 70. életévét betöltötte, valamint a következő betegségek közül legalább az egyikkel rendelkezik: cukorbetegség; krónikus légzőszervi betegség; krónikus szív- és érrendszeri betegség; krónikus vese- vagy májbetegség; immunrendszert gyengítő betegségek (pl.: lépbetegek, daganatos betegek, gyulladásos bélbetegségben szenvedők).

A regisztrációs lapot kitöltve és a háziorvossal aláíratva kérjük legkésőbb 2019. október 3-áig adják le személyesen, illetve postán küldjék el az alábbi címre: Budapest Főváros XXI. Kerület Csepeli Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti Ágazat, 1211 Budapest, Szent Imre tér 10. A borítékon tüntessék fel: Pneumococcus elleni védőoltási program.

A regisztrációs lapokat folyamatosan fogadják. Az őszi időszakban, október 8-ától azokat az igénylőket oltja be a háziorvos, akik a regisztrációs lapot október 3-áig benyújtották.

Akik ennél az időpontnál később adják be a regisztrációt, azok oltására legkésőbb a tavaszi időszakban kerül sor.

Mi ellen véd az oltás?

Streptococcus pneumoniae, vagy ismertebb nevén a streptococcus baktérium a tüdőgyulladás, a gennyes agyhártyagyulladás, valamint az arc- és orrmelléküreg-gyulladások tipikus kórokozója. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni, de a legveszélyeztetettebb az idős korosztály. A pneumococcus fertőzésekre különösen hajlamosak a hetven év felettiek, a cukorbetegek, krónikus szív- és érrendszeri, a légzőszervi betegségben szenvedők, továbbá a daganatos betegek, valamint azok is, akik gyakran kényszerülnek orvosi kezelésre,kórházi ápolásra. Az idős, hetven év feletti és/vagy súlyosabb betegségben szenvedőknek védőoltás javasolt. A legmodernebb vakcina a kórokozó 13 törzse ellen nyújt védelmet, felnőtteknél egyszeri oltás elegendő, mely egy életre szóló védettséget biztosít. Az ellenjavallatok és a mellékhatások száma csekély, az oltás beadása előtt azonban érdemes a háziorvossal konzultálni.

Itt lehet hozzászólni !