Egészségnap Csepelen

Csepel.hu

Beszélgetés, szakmai előadás, ingyenes szűrések Csillagtelepen
Mit tehetünk az egészségünkért?

Sokan érdeklődtek a Csepeli Egészségprogram keretében második alkalommal megrendezett rendezvénysorozat iránt, amelyen a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat munkatársai ingyenes egészségügyi szűréseket, méréseket is végeztek Csillagtelepen augusztus 24-én. Az asszisztensek vérnyomás- és vércukorszint méréssel, légzésfunkció mérésével várták a látogatókat. A rendezvénysorozat szakmai előadásának témája ezúttal a szív- és érrendszeri betegségek volt.

A 2017-es KSH adatok szerint Magyarországon a vezető halálokok között a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegedések szerepelnek. Különösen magas a halálozások arány a szívinfarktus és stroke esetében – tájékoztatta lapunkat dr. Szatmári Ildikó belgyógyász, diabetológus főorvos.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a betegségeket előidézhetik a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a stressz és a genetikai hajlam is. „Életmódunkban fontos szerepet kell, hogy kapjon az elhízás megelőzése. Bármilyen mozgás hasznos lehet, akár egy buszmegállónyit gyalogolunk vagy lift helyett lépcsőt használunk. Emellett többet tehetünk az egészségünkért, ha a dohányzást és az alkoholt kerüljük, valamint a sóbevitelt csökkentjük. A statisztikai adatok szerint a férfiak és nők körében 65 év alatt a daganatos betegségek a leggyakoribb kórok, a férfiaknál pedig 65 év felett a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok. Az első három vezető daganatcsoport nőknél az emlődaganat, a tüdőrák és a vastagbélrák, míg a férfiaknál a tüdőrák, a vastagbélrák és a prosztata daganat” – tette hozzá a főorvos. A Csepeli Egészségprogram a „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” elnevezésű projekt keretében jött létre.

AZS

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !