Új köztéri névtáblák a kerületben

Csepel.hu

Most végződő cikksorozatunkkal Weiss Manfréd munkásságáról igyekeztünk érdekes, rövid összefoglalót adni. Azt, hogy a gyáros szellemisége a mai napig él és hat a kerületben, kár lenne tagadni. Legyen szó akár épületekről, akár egykor gyártott használati tárgyakról, vagy éppen olyan kisebb díszítőelemekről, amelyek mind Weiss Manfréd és utódainak korát idézik. Ilyenek például azok a kovácsoltvas köztéri táblák is, melyek már a kerület több pontján láthatók. A Mansfeld Péter utca egyik kerítését csaknem száz éve díszítő különleges motívumok adták a mintát és az ötletet ezek külső megjelenéséhez. Hasonló kovácsolt dísz volt az 1916-ban, a Weiss Manfréd által alapított kórház kapuján, a csecsemőotthon és a tisztviselőtelep több telkének kerítésén.

Az önkormányzat célja az volt ezekkel a múltat idéző táblákkal, hogy a kerülethez kapcsolódó hagyományok, tradíciók ilyen formában is megjelenjenek, emlékeztetve ezzel az itt élőket és az ide látogatókat Csepel múltjára. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, sokaknak tetszenek a köztéri névtáblák, de persze vannak, akik nemtetszésüknek adtak hangot. Ez mindenkinek szíve joga, ám például az egyik kerületi baloldali internetes oldal a „giccsparádé” jelzővel illette ezeket.

Nem írnánk le újra a fentebb már részletezett tényeket arról, miért éppen ilyenek lettek a táblák, de mindenképpen javasolnánk a gúnyosan kritizálóknak, előbb tájékozódjanak, mielőtt beszélnek. Ám kritikájukból már sejthető, hogy bizonyosan azért nem adják köztulajdonba a „WM sporttelepet” és a „Csepel Művek Munkásotthonát”– amit a rendszerváltáskor sikerült megszerezniük –, mert félnek, hogy az omladozó épületeket is „giccsesre” újítaná fel az önkormányzat. Amilyen állapotban vannak, lehet, hogy a csepeliek már annak is örülnének, csak ne dőljön rájuk.

 

Csepel.hu

 

 

19 hozzászólás “Új köztéri névtáblák a kerületben” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Kinek tetszik ez a stílus, az elfuserált pavilonsorról nem is beszélve! A kevesebb több lett volna!

  2. Rázsó szerint:

    Igen, csak a régies táblák, a modern pavilonok, a szobrok, a korlátok a virágágyások körül, szerintem nagyon zsúfolt hatást keltenek. Az is furcsa, hogy a zászló előtt őr sétál, de pár méterre tőle a padoknál már emberek tök részegen isznak, üvöltöznek, és mindezt a rendőrségtől pár méterre. Az Aldi előtti állapotokat már nem is említeném, vagy az Ady – Kossuth sarkán a Spar előtti padoknál összeverődő jó arcúakat.

  3. concept szerint:

    És mennyibe van darabja a tábláknak?

  4. PU szerint:

    A tábla speciel nem giccsparádé. És végre valami, amire jó ránézni.
    A részegeknek mi közük ehhez? Meg egyéb “állapotoknak”? – Lehetnénk, persze tüchtig és nett svájci kisváros is, de ahhoz más népeknek kéne itt lakniuk…

  5. kilgore trout szerint:

    Apropó, közterületek!
    A köztisztaság némi kívánnivalót hagy maga után. Az útszegélyek és járdaszigetek körüli részek szégyen, hogy milyen piszkosak.

  6. Horváth János szerint:

    Örülök, hogy már csak erre a táblára volt szükségünk.
    Azt, hogy a tábla giccses vagy sem mindenki eldönti, de a tér maga, egy vegyesfelvágott.

  7. PU szerint:

    kilgore trout! A köztisztaság egész Budapesten – és többnyire az egész országban is – “kívánnivalót hagy maga után”. Pontosabban: tíz éve elöntött mindent a mocsok. (Ezt nem többértelmű célzásként mondom, hanenm konkrét undorral.) – Nem menthető, de nem jellemzi speciálisan Csepelt.

  8. PU szerint:

    H. J. Biztos, hogy nem erre a névtáblára volt már csak szükségünk a boldogsághoz, de azért, mert sok drágább és fontosabb dolog hiányzik, nem kéne kidobnunk ezt az apró, olcsó kellemet. Mi lenne attól jobb?
    Az önkormányzatok is fillérekből gazdálkodnak, mint a szegényember, aki bóvliboltban vett filléres szuvenírekkel szerez örömet magának és a sorstársainak, mert komolyabb dologra nem futja. Lehet kárhoztatni ezt a filléres “pénzszórást”, de a megspórolása sem adna ki elég vagyont semmire. És az embernek (meg az önkormányzatnak is) szüksége lehet olyan pillanatokra, amikor azt érezheti, hogy nem csak igásbarom, hanem valaki – aki “megengedhet magának” valami nemesebb gesztust.

  9. Horváth János szerint:

    PU!
    Érdekes okfejtés ,amit leírsz. A bajom csak annyi, hogy meg sem próbálnak a sok piciből
    végre egy nagyot alkotni. Az emberek nem születésükből adódóan hülyék, akit lehet, azzá
    tesznek. Jobb vagy bal, mindegy, most ezek. És nem, nem az az aljas, aki beáll a sorba 5 kg
    krumpliért, hanem aki ilyen körülményeket teremt, aki ezt kihasználja.

  10. PU szerint:

    H.J. Nem tudom, a sok pici együttesen mire volna elég. Tartok tőle, hogy igazán nagy dologra így se menne Csepel, ha minden fillért arra spórolna. De nem okoskodom, mert nem ismerem azokat a részleteket, amelyek nélkül nincs alapom ítélni. Nem ismerjük pontosan a számlákat. Elvben össze lehetne számolni, mire és mennyi ment el, és mennyibe került volna valami “nagyobb” és komoly beruházás. De ez sose fog kiderülni. Ugyanakkor az önkorik kezét kismillió jogszabályi – állami – kötél és madzag köti abban a vonatkozásban, hogy mire használhatják a pénzüket és mire nem – nehogy valami olyat találjanak csinálni, ami helyben igazán nagy igény. (Ez akkor is így lenne, ha a Minapi Szentek Pártja uralkodna.)

  11. Dagobert bácsi szerint:

    A tábla tetején levő fallikus szimbólum utal a kitaláló személyiségére! 😛

  12. PU szerint:

    Dagobert bácsi, pszichoanalitikus! A “kitalálóról”: “A Mansfeld Péter utca egyik kerítését csaknem száz éve díszítő különleges motívumok adták a mintát és az ötletet ezek külső megjelenéséhez. Hasonló kovácsolt dísz volt az 1916-ban, a Weiss Manfréd által alapított kórház kapuján, a csecsemőotthon és a tisztviselőtelep több telkének kerítésén.”
    (Mellesleg: velős megállapításod saját mondatodra is érvényes.)

  13. Nagyapó szerint:

    Horváth János igazi komcsi. Semmi nem jó neki, mindent ócsárol, de hogy mit kellene tenni, arról halvány segéd fogalma sincs. A szocik kitűnően tudtak rombolni, iskolákat, kórházat, meg lopni, azaz magánosítani, é-i terület, Csepel SC, Munkásotthon, MHK lőtér, Duna TSZ területe. Kíváncsian várom az Összerottyanás programját, mit javasolnak Csepelért!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Nagyapó szerint:

    Ej-ej Dagobert bácsi! Nézzen tükörbe és meglátja, hogy a díszt magáról mintázták. Megvan a nagy feje, karjai, lábai….😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. concept szerint:

    Ennek a táblának és a párjának a tér buszvégállomás felőli sarkánál az a szépséghibája hogy ki kellett flexelni hozzá a pár éve felújított park korlátjából 2x~10 métert hogy ne zavarja a rálátást úgyhogy az mehetett a vastelepre pedig akkoriban valszeg nem volt olcsó…
    Miért nem akkoriban tették le a táblákat,-az utólag feleslegessé vált korlát árából futotta volna rá-miért most jutott eszébe valakinek hogy már csak azok hiányoznak a parkból (kidobott)pénz nem számít alapon?

  16. Dagobert bácsi szerint:

    Nagyapó, örüljön hogy megszabadul a képviselői/tanácsnoki gondoktól! Ki lehet azért jönni a nyugdíjból is! Sokaknak sikerül!

  17. Johnny szerint:

    Dagobert bácsi!
    A vagyonbevallás szerinti 105.000,- – ből? 😀 😀 😀

  18. Horváth János szerint:

    PU!
    Aki más farkával veri a csalánt, annak semmi sem drága. Az SZTK-ban néhány százezer
    forintos alkatrész miatt nem volt évekig mammográfia. Minden relatív.

  19. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Maga már csak tudja, hisz közülük való!

Itt lehet hozzászólni !