Eldőlt: nem lesz Csepelen előválasztás

csepel.hu

Véglegesen visszalépett a polgármester- jelöltségtől Takács Mónika, a csepeli MSZP június 25-én leváltott politikusa. Így leegyszerűsödött az őszi csepeli választás tétje.

Vagy a 2010 előtti lakásmutyis botrányokba, hűtlen kezelési perekbe és tízmilliárdos vagyonvesztésbe torkollt politika tér vissza, vagy folytatódnak az elmúlt kilenc év gyorsuló ütemű fejlesztései.

Az ellenzéki pártvezetők a fővárosi pozícióalkukban minden kerületet egyegy meghatározott párt kezére adták – legalábbis ami a polgármesterjelölteket illeti. Csepel a szocialistáké lett. Az „összefogás” csepeli polgármesterjelöltjéről ennek megfelelően Bangóné Borbély Ildikó pártelnök és Szenteczky János frakcióvezető dönthettek. A Demokratikus Koalíció – Horváth Gyula korábbi alpolgármesterrel az élén – a szocialistákhoz hasonlóan szintén a 2010 előtti vezetést képviselik. Mellettük statisztaként jelenik meg a Momentum, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig ennyi sem jut szerepkörből. Nekik csak a nevük kell az „összefogáshoz”.

A szocialisták a fővárosi paktumnak megfelelően Takács Mónikát, a Munkásotthon MSZP-s igazgatónőjét nevezték ki közös polgármesterjelölnek. Ám Takács Mónika – úgy tűnik – egy pillanatra elhitte, hogy nem csak Bangóné és Szenteczky bábja, és függetlenedni próbált tőlük. A kiszivárgott hírek szerint a leendő koalíciós társaknak arról kezdett beszélni, hogy a zűrös ügyekbe belebukott 2010 előtti politikai elitet is kiszoríthatnák a hatalomból. Vesztére: ebbe ő bukott bele. Az uniós választások után Bangóné csepeli pártelnök javaslatára Takács Mónikát előbb hallgatásra utasították, majd június 25-én le is váltották a polgármester-jelöltségről. Utódja a Pécsről érkezett, állítása szerint hosszú évek óta itt élő Erdősi Éva lett.

Csakhogy a Bangóné, Szenteczky és Horváth Gyula háttérbe szorításáról szőtt álmok termékeny talajra hullottak. Takács Mónika leváltása után ezért dr. Szabó Szabolcs, az LMP, a Jobbik, az LMP, valamint a Momentum tárgyalódelegációi közös közleményben cáfolták Bangóné közleményét, amelyben Takács Mónika leváltását próbálta rájuk kenni. Természetesen más kerületekben sem ment zökkenőmentesen a helyi szervezetek rákényszerítése a kinevezett jelöltek támogatására. Tiltakozásukra válaszul Karácsony Gergely közölte: aki még egyszer megpróbál bekavarni, az politikai hulla lesz. Karácsony nem nevezhető csapatkapitány-típusnak, a választási koalíció nem is veszi komolyan a fenyegetőzését. Egy nappal a fenti szavai után a csepeli Momentum előválasztást kért, hogy a csepeli ellenzéki szavazók maguk döntsék el, Takács Mónikát vagy Erdősi Évát szeretnék-e közös jelöltnek. Az ellenzéki sajtó egyenesen letiltotta véleményüket, sehol nem írtak róla. Ezek után a Momentum és dr. Szabó Szabolcs, valamint Takács Mónika hívei lassan elnémultak, már nem beszéltek előválasztásról.

Pákozdi József, a Jobbik csepeli képviselője szintén azt közölte pártja vezetőivel, hogy nagy hiba lenne Bangónét, Szenteczkyt és Horváth Gyulát támogatni. Ő is vesztére, mert azonnal leváltották, még a nyilatkozattól is eltiltották. „Én a korábbi megállapodáshoz tartottam magam, vagyis Takács Mónika jelöltségét támogattam. Egy széles körű, civil társadalmi összefogás mellett vagyok, amelynek tisztességes és vállalható jelöltjei vannak. Ebbe nem fér bele, hogy a 2010 előtti gárdát visszahoznák a csepeli önkormányzat irányításába. A Jobbik vezetősége szerint én csak a konfliktusokat generálom, hogy nem értek egyet azzal, amit helyi szinten ránk akarnak erőltetni” – mondta el a politikus leváltása után a Csepeli Hírmondónak. Végül csak Tóth Sándor, az LMP helyi vezetője nyilatkozott úgy, hogy saját döntésük lesz, csatlakoznak- e a 2010 előtti szocialista politika elit fennmaradását szolgáló csepeli koalícióhoz.

A történetre a pontot aztán Takács Mónika bejelentése tette azzal, hogy hosszú gondolkodás után, családja, gyermeke érdekében is visszalép az esetleges polgármester-jelöltségtől.

Kemény szavakkal lépett vissza Takács Mónika

Bár a politikus asszony nem lépett be a pártba, az MSZPfrakció tagjaként valójában nagyobb pártfegyelem vonatkozott rá, mint egy egyszerű tagra. Megalázó visszahívása előtt el kellett viselnie, hogy Bangóné Borbély Ildikó elnökségi utasítással elhallgattatja, majd azt is, hogy a döntést a nyilvánosság felé hamis indokokkal magyarázza. A frakcióból a többszöri megalázás ellenére sem lépett ki, ám a polgármester-jelöltségtől való végleges visszalépésekor azért rendesen odaszúrt azoknak, akik belevitték a jelöltségbe, hitegették, majd leváltották.

„Elhittem azt, hogy csak olyan jelölt kerülhet szóba, akinek van önkormányzati tapasztalata, aki független, aki le tud tenni az asztalra legalább egy csepeli fontos ügyet. Ez mára már értéktelenné vált az eredeti jelölőszervezet számára, a további folyamatok pedig kölcsönös bizalomvesztést okoztak.” (…) A helyi polgármesterjelöltről csak annyit, egy dologban biztosan egyetértünk, egyikünk sem tartja a másikat alkalmasnak. A választók azonban gondolhatják ezt másképp is, tapasztaljon és döntsön mindenki saját belátása szerint”– fogalmazott jelöltségéről és a helyére választott Erdősi Éváról a nyílt levelében Takács Mónika. „Meg kell érteni, hogy az egység általam jelenleg nincs meg. Sok kerületi pártszervezet véleményét és hajlandóságát felülírta a fővárosi megegyezés. A pártok diktálnak, kerületünkben az MSZP kapta jogot a polgármesterjelölt megnevezésére. A választások meg igazolni fogják, hogy jól döntöttek-e” – írta a történtekről. Pártját azonban még így is védelmébe vette: „A Csepeli MSZP-t nagyon sok támadás érte a döntés miatt. A szervezetben most is vannak értékes, igaz és kiváló emberek, akik nem a helyi vezetésük miatt ragaszkodnak a pártjukhoz, hanem a párt eredeti értékei és saját baloldali, szociáldemokrata nézeteik miatt. Ahogyan én is emiatt fogadtam el a jelölést és vállaltam az elmúlt öt évben a frakcióközösséget” – fogalmazott, és a családjának is megköszönte a támogatást, valamint azt, hogy végig kitartottak mellette.

TK

8 hozzászólás “Eldőlt: nem lesz Csepelen előválasztás” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Mi értelme volt még egyszer közzé tenni a posztot? Azért hogy az ottani hozzászólások ne legyenek elolvashatók?

  2. Dagobert bácsi szerint:

    Szabad kérdeznem, miért nem lehet írni a Borbély Lénárd polgármester-ellenzéki képviselőtestület összeállításról?

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Ötletekből sohasem szenvedtem hiányt, felhasználták azokat, s nem honorálták!
    Most is van hatásos ötletem mindkét oldalnak, amivel legyőzhetik a másikat! A hálátlanság miatt most megtartom magamnak, döntsön a nép!”

  4. PU szerint:

    “Mi értelme volt még egyszer közzé tenni”? – Hogy még jobban hallatszódjon a halál csöndje. – Elintéztetett. A kérdésről immár többé sehol semmi…

  5. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi valami képzavarral küzd! Borbély Lénárd polgármester úr kormánypárti képviselőtestületet állít össze!
    Különben is repetitio est mater studiorum!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Dagobert bácsi szerint:

    Nagyapó! Borbély nem állít össze képviselőtestületet! A nevében is benne van K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T ! A választók választják! Ha Borbélyt választja meg polgármesternek a csepeli nép, akkor azzal a képviselőtestülettel kénytelen együtt dolgozni, amelyet szintén a csepeli nép választott! Akár kormánypárti a többség, akár ellenzéki a többség! Ha az utóbbi esetben nem vállalja az együttműködést, AKKOR LEMOND A POLGÁRMESTERSÉGRŐL! EZ ILYEN EGYSZERŰ!

  7. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi írta: “Szabad kérdeznem, miért nem lehet írni a Borbély Lénárd polgármester-ellenzéki képviselőtestület összeállításról?”
    Jöhet a tükör!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Dagobert bácsi szerint:

    Ezen könnyen segíthetünk! Szabad kérdeznem, miért nem lehet írni Borbély Lénárd polgármester-ellenzéki többségű képviselőtestület lehetőségről? Nagyapó, aki szokott ügyeletes admin lenni, magyarázza meg, miért cenzúrázták az alábbi hozzászólásomat!
    http://csepel.info/?p=70122#comment-401922

Itt lehet hozzászólni !