Emberölés, nemi erőszak és kifosztás miatt emeltek vádat a soroksári futónő feltételezett gyilkosa ellen

Pesti Srácok

Aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt emelt vádat a soroksári futónő meggyilkolásával összefüggésben az ügy eddigi gyanúsítottja, R. Szilveszter ellen a Fővárosi Főügyészség.

Kardos Lajos, a futónő özvegye korábban portálunknak elmondta, azt szeretné kérni a bíróságtól, hogy felesége gyilkosa soha ne szabadulhasson a börtönből, ne kerüljön vissza a társadalomba, nehogy megint elvegye egy 11 éves kisfiú édesanyját.

Minősített emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség a soroksári futónő megtámadása miatt – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a vádlott, egy 40 éves férfi 2013. szeptember 25-én, az esti órákban, napnyugta után a XXIII. kerület, Szigetdűlő középső útján, a kerékpárúton rátámadt az arra futó sértettre. A férfi Gy. Krisztinát a kerékpárúton és egy közeli bokros területen – szexuálisan is – bántalmazta, majd megölte. Az ügyészség szerint a terhelt, miután a sértett életét kioltotta, elvette a mobiltelefonját és távozott. A Fővárosi Főügyészség R. Szilveszter ellen aljas célból elkövetett emberölés bűntette, szexuális erőszak bűntette és kifosztás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

BRUTÁLIS MÓDON VÉGEZTEK A FUTÓNŐVEL

2013. szeptember 25-én a 36 éves Gy. Krisztina, mint mindig, kocogni indult este, ám a szokásos időre nem ért haza, családja a mobilján sem érte el. Még aznap keresni kezdték. A kutatásba nyomkövető kutyát is bevetettek, és az eb segítségével nem messze a bicikliúttól rátaláltak Krisztina holttestére. A nőt futás közben támadták meg, akit valószínűleg nem is akartak megölni, de a dolgok irányítása kicsúszhatott az elkövető kezei közül, és ez vezetett a gyilkossághoz. A nő kezét-lábát összekötözték, majd zsineggel megfojtották. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) egy speciális, 14 fős nyomozócsoport alakult a gyilkosság felderítésére. A támadás után néhány nappal elterjedt az a pletyka, hogy elfogtak öt embert, akiknek közük lehet a gyilkossághoz, ám ezt a hatóság cáfolta. Az ügyet később a Petőfi Attila vezette osztály vette át, amely áttörést ért el az ügyben.

KÉT ELKÖVETŐT KERESTEK EGY HELYETT

A brutális gyilkosság két évvel ezelőtt is reflektorfénybe került, hiszen a közvélemény számára is kiderült, hogy egy súlyos szakértői hiba miatt a rendőrök két évig rossz nyomon jártak. A tévedés oka az lehetett, hogy az orvosszakértői vizsgálat előkészületei közben egy, a futónő ügyében vétlen férfi DNS-e is a soroksári családanya holttestére került. A rendőrség azért biztos benne, hogy a holttesten talált két anyagmaradvány közül az egyiknek semmi köze a gyilkossághoz, mert amikor Krisztinát meggyilkolták, már az illető halott volt, akinek ott végezték a boncolását, ahová a gyilkosságok után szokásos vizsgálatra a meggyilkolt asszony holttestét is beszállították. Vélhetően a testek mozgatása közben az ott dolgozók egyike vihette át a férfi DNS-ét a megölt nő holttestére. 

KARDOS: SOHA NE SZABADULJON A FELESÉGEM GYILKOSA

Kardos Lajos, a futónő özvegye a gyanúsított megtalálása után a PestiSrácok.hu-nak azt nyilatkozta, hogy végig bízott abban, hogy sikeres lesz a nyomozás, és amikor behívták a rendőrségre, majd a nyomozók közölték vele, hogy megvan a felesége gyilkosa, sokkot kapott, fel sem fogta egy napon keresztül, hogy mi történt. Hozzátette: köszöni a rendőröknek, hogy elfogták Krisztina gyilkosát és biztos abban, hogy a DNS-egyezőség alapján a férfit el fogják ítélni – mondta Kardos Lajos, aki ugyanakkor portálunknak megjegyezte: azt szeretném kérni a bíróságtól, hogy a feleségem gyilkosa soha ne szabadulhasson a börtönből, ne kerüljön vissza a társadalomba, nehogy megint elvegye egy 11 éves kisfiú édesanyját. A férj leszögezte azt is, olyan súlyú indulatok vannak benne, ha nem muszáj, még a bíróságon sem szeretne találkozni Gy. Krisztina feltételezett gyilkosával.

Az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese belső vizsgálatot is elrendelt az ügyben, miután kiderült, hogy Gy. Krisztina telefonja 2013 októbere óta a sopronkőhidai börtönben volt letétben. A gyilkosság gyanúsítottja egy hónappal a gyilkosság elkövetése után került börtönbe vagyon elleni bűncselekményért, ekkor adta le a megerőszakolt és meggyilkolt nőtől elvett telefont is.R. Szilveszter összesen négy telefont helyezett letétbe a börtönbe vonulásakor. A nyomozás során 330 ezer embert ellenőriztek, 391-et részletesen, volt, akit többször kihallgattak, és 1847 személy DNS-mintáját ellenőrizték. Igaz, a tettest végül az áldozaton és a gyilkossághoz használt kötélen talált DNS-minták alapján azonosították, de csak öt év múltán, miközben a börtönben őrizgették az áldozat telefonját, amelyet a tettes adott oda nekik. A telefon története pedig csak azután derült ki, hogy más vonalon felderítették az elkövetőt. Az sem mellékes körülmény, hogy R. Szilveszter ügyvédje szerint védence cellájában egy összegyűrt, füzetből kitépett papírlapot találtak, rajta Gyurik Krisztina neve és a gyilkosság időpontja, 2013. szeptember 25-e állt.

Ha R. Szilvesztert bűnösnek mondják ki, akár élete végéig börtönben maradhat.

Forrás: Pesti Srácok

Itt lehet hozzászólni !