Felszínre emelték a Hableányt, amin négy holttestet találtak

Pesti Srácok

Kedd reggel hét óra után megkezdték a Hableány kiemelését a pontonra, a hajó fedélzete kevéssel nyolc óra előtt a felszínre emelkedett a Clark Ádám úszódaru segítségével. A helyszínen, a Margit híd elzárt járdáján tartózkodó kollégáink beszámolója szerint az újságírók és a szakemberek döbbent csendben figyelik a folyamatot, a koreai és a magyar mentő- és búváralakulat tagjai a TEK irányításával eddig négy holttestet emeltek ki az uszályra és még további négy áldozatot keresnek.

A hidat nem zárták le a közúti- és villamosforgalom elől, de a mentés előkészületei és a katasztrófaturisták miatt kaotikus a környék közlekedése, érdemes tehát elkerülni azt.

Vízvonalig emelték ki délelőtt 10 óráig a Hableányt, a hajótestből eddig négy holttestet emeltek ki. A helyszínen van kollégánk, Szalai Szilárd, aki elmondta: a Hableány összes ablaka ki van törve, a kapitányi híd teteje rongálódott, az oldalán, a gépház környékén horpadás és lék is látható.

Fél hat után tíz perccel a katasztrófavédelem buszával érkeztek a Margitszigetre a mentési munkában részt vevő koreai és magyar búvárok, szakemberek a TEK műveleti központjába. Láthatóan nemcsak fizikailag, de lelkileg is megviseli őket a több mint másfél hete tartó mentési folyamat. Hét óra után felbukkant a kapitányi híd teteje a Dunából. A tűzoltók megkezdték a víz szivattyúzását a hajónak ebből a részéből, ahová ezt követően bemásztak a búvárok.

A szakemberek beszámolója szerint 1400 liter gázolaj van az elsüllyedt roncsban, s bár a jelek szerint semmi nem utal arra, hogy megsérült volna az üzemanyagtartály, de a biztonság kedvéért egy henger alakú speciális szivacsos szerű elfolyásgátlóval veszik körbe azt a területet, ahol a roncsot kiemelik. Ez magába szívja az üzemanyagot, és nem engedi, hogy szétáradjon a folyóban.

A TEK szigorú szabályokhoz és előzetes regisztrációhoz kötötte, hogy milyen szabályok figyelembevételével lehet a sajtónak az eseményről tudósítania. Természetesen a PestiSrácok.hu kollégái is ügyelnek az áldozatok kegyelethez fűződő jogaira, ezért csak olyan felvételeket közlünk, amelyen az emberi maradványok nem láthatóak.

SPÖTTLE: A HAJÓTEST BŰNÜGYI HELYSZÍN

A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése – mondta Georg Spöttle.

Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani. A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti – tette hozzá. Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

PANORAMA DECK KFT. SAJÁT HALOTTJÁNAK TEKINTI AZ ELHUNYT KOLLÉGÁKAT

Tóth Mihály közleményében azt írta: a május 29-én a Margit híd mellett balesetben elsüllyedt Hableány hajó kiemelése a Panorama Deck legénysége számára “felkavaró élményt” jelent. A vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és utasaikat. “Együtt érzünk a családokkal és a barátokkal, osztozunk a veszteségükben” – fogalmaztak. Azt írták: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.

A PestiSrácok.hu stábja folyamatosan frissülő tudósítással, fotókkal és videóbeszámolóval jelentkezik a helyszínről.

Forrás: Pesti Srácok

7 hozzászólás “Felszínre emelték a Hableányt, amin négy holttestet találtak” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    A kiemelésen dolgozó búvárok és más szakemberek minden tiszteletet megérdemelnek! Az hogy a kislány kiemelésekor tisztelegtek, az emberi minőségüket mutatja!

    Az is hogy a Csepelinfó tulajdonosának és szerkesztőinek egy sajnálkozó szava nem volt, az meg a mi minőségünket mutatja, HOGY MÉG NEM ZAVARTUK EL ŐKET!

  2. csumpika szerint:

    tévedsz dagobert, a te emberi minőségedet az mutatja, hogy egy halálos tömegszerencsétlenség alá is sikerül bekommentelned a politikai hovatartozásodat…

    ettől függetlenül abban maximálisan egyetértek veled, hogy a mentésben résztvevő valamennyi ember hatalmas tiszteletet érdemel!

    javaslom, az ilyen pillanatokban azonban tegyük félre a régi, jól bevált megosztottságunkat, és legyünk mindannyian EMBEREK.

  3. admin szerint:

    Dagobert ilyen sajnos. Azzal is baja volt, hogy krimi kategóriában volt a cikk, csak a nyomozóknak meg a TEK-eseknek nem magyarázta el, hogy semmi keresnivalójuk a helyszínen.

  4. PU szerint:

    Dagobert olyan eszeveszett érzelgős mellébeszélést folytat ebben az ügyben, hogy az már kész önleleplezés. A valódi politikai ziccerlabdákat esze ágában sincs leütni.

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Mire gondolsz kedves PU?

  6. Dagobert bácsi szerint:

    Hát bizony, én azt a dél-koreai kislányt örökíteném meg egy szoborban a pesti alsórakparton, emlékműként a tragédia dél-koreai és magyar áldozatai emlékezve! A címe a “kis hableány” lenne, egyszerre emlékezve a tragédia egyetlen gyermek áldozatára és a szerencsétlenül járt Hableány nevű hajó emlékére!

    Természetesen az ötletemet nem védem le! Akinek hatásköre van, tisztelettel kérem, sürgősen küldje el a hajós szervezeteknek, a dél-koreai nagykövetségnek és a magyar kormánynak! Megelégszem annyival, ha megjegyzik, az ötlet egy csepelitől származik, aki Dagobert bácsi néven írogat! Nem kérek semmit, az inkognitómat meg kívánom tartani!

    Engem valóban mélyen megérintett a tragédia, sajnálom ha ezzel kapcsolatban valakit megbántottam! Rám nem vonatkozik a politikai haszonszerzés, Csepelen senki sem érintett az ügyben, engem az bántott, hogy rajtam kívül csak dühös magyar nyilvánított részvétet!

  7. PU szerint:

    Mire gondolok, kedves Dagobert? Arra, hogy a nagy gyász mellett felmerül a felelősség kérdése is. Olvashatnál róla, és gondolkodhatnál róla a fejedben.

Itt lehet hozzászólni !