Kiállítás a csepeli labdarúgók Aranycsapatáról

csepel.hu

A csepeli és a magyar labdarúgó válogatott Aranycsapatát bemutató kiállítás nyílt meg a Királyerdei Művelődési Házban június 5-én, amely június 22-ig tekinthető meg. A Csepel labdarúgó csapata hatvan évvel ezelőtt, az 1958-59-es idényben nyert negyedszerre és eddig utoljára bajnokságot. A kiállítást Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke nyitotta meg.

A kiállítás kurátora Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója. A megnyitón megjelent Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint Fatér Károly olimpiai bajnok labdarúgó.

Németh Szilárd röviden felidézte a csepeli sport történetét. A Csepel sportklub 1912-ben alakult meg Weiss Manfréd gyáriparosnak köszönhetően. A csepeli sportolók számos sportágban értek el világraszóló eredményeket az eltelt évtizedekben. A labdarúgók a negyvenes években háromszor lettek bajnokok, majd következett az 1959-es diadal. Kiváló játékosok fociztak az akkori csapatban, amelyből ma már csak a 91 esztendős Kóczián Antal él. Az akkori győzelem fényét ugyanakkor beárnyékolja egy minapi esemény: a Csepel FC éppen most vasárnap esett ki az NBIII-ból.

A kiállítás úgy jött létre, hogy Németh Szilárdot megkereste Balogh Balázs, akinek számos csepeli labdarúgó vonatkozású relikviája van, amelyeket érdemes lenne bemutatni a közönségnek. Most tíz vitrinben állították ki a csepeli futballal kapcsolatos emléktárgyakat, érmeket, okleveleket, újságcikkeket, fényképeket. Különleges kiállítás ez, mert egykor Csepelnek is volt Aranycsapata, amelyre büszkék lehetünk. Rajtuk kívül az ötvenes évek híres magyar válogatottjáról, köztük elsősorban Puskás Ferencről is láthatóak itt fényképek, írásos méltatások. Jó dolog, hogy a Csepel Utánpótlás Sportegyesület tagjai is eljöttek a megnyitóra; a labdarúgó gyerekek egyszer talán ugyanolyan fényes sikert érnek majd el, mint elődjeik. „Dolgozom azon, hogy a Csepel SC újra életre kapjon, és a mostani srácok egy felújított stadionban játszanak majd” – mondta Németh Szilárd.

Balogh Balázs elmondta, hogy a Puskás Intézet 2011-ben jött létre. Céljuk, hogy a különféle korszakok magyar labdarúgásával kapcsolatos emléktárgyakat összegyűjtsék és kiállítsák. Végső soron egy múzeumot hoznának létre.

A Csepel SC labdarúgócsapatának bajnokai 1959-ben: Bakó Béla kapus, Bulla József, Kóczián I. Antal, Takács György hátvédek, Ughy Tibor, Kleibán Antal középpályások, Tóth II. József, Kisuczky Róbert, Gondos Tibor, Pál II. Tibor, Németh Ferenc csatárok. Játszott még Kóczián II. János, Mednyánszky Rudolf, Povázsai László, Magyar Árpád, Sátori Mihály, Tóth I. István, Kemény Tibor. Edző: Jávor Pál.

Cs. A.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !