Szörnyű tragédia történt éjjel a Dunán: elsüllyedt egy turistahajó

MTI, Origo

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, őket kihűléses tünetekkel vitték kórházba.

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. 16 ember eltűnt. Nagy erőkkel folyik a mentés a Duna teljes magyarországi szakaszán, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak.

A Hableány nevű turistahajó egy nagyméretű szállodahajóval ütközött szerdán este a Parlament közelében, a szakadó esőben. A nagy hajó elsodorta és maga alá gyűrte a kisebbet. A turistahajó gyorsan elsüllyedt.

A roncsot a Margit híd pillérétől három méterre, a Duna mélyén találták meg. 

Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. A hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.  Eddig 19 embert sikerült kiemelni a vízből, közülük heten meghaltak. Volt olyan áldozat, akit több kilométerre a baleset helyszínétől, az M0-s déli hídjánál találtak meg. Hét embert vittek kórházba kihúléses tünetekkel. A kimentettek közül több embert újra kellett éleszteni.

16 embert még keresnek.

A teljes magyarországi szakaszon kutatnak

A hatóságok a Duna teljes magyarországi szakaszára elrendelték a kutatást, műszerekkel és búvárokkal keresik az eltűnteket. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók  mellett katonák is bekapcsolódtak.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az áldozatok, az eltűntek vagy a kimentettek között vannak-e a személyzet magyar tagjai.

A mentést nehezítette a szakadó eső, az erős szél, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A víz 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

Kihűlés, sokk

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Helyszínen a belügyminiszter

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a keresés elhúzódó folyamat lesz.A helyszínre érkezett szerda éjjel Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. A rendőrség csütörtök délelőttre ígért részletes tájékoztatást a balesetről.

Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

Kormányszintű operatív csoport alakult

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a balesetet szenvedett dél-koreai turisták megsegítésére.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatalvezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Műszaki hibáról nem tudnak

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője,Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogya hajót folyamatosan szervizelték,műszaki hibáról nem tudnak. A Panorama Deck Kft. “minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tette hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a cég flottájának 2003-óta.

 Forrás: MTI, Origo

 

21 hozzászólás “Szörnyű tragédia történt éjjel a Dunán: elsüllyedt egy turistahajó” bejegyzésre

  1. Tóth Ervin szerint:

    Amikor elmegyek kocsival a Duna-parton, és látom ezeket az évezredes hajókat, amik még felső fedélzettel is el vannak látva, ami már az eredeti tervezés után került a hajókra, mindig elszörnyülködök. Lehet, hogy 2003- ban került a flottához a hajó de azelőtt hol szolgált, és mikor gyártották? Ki engedélyezte ezeket a felső fedélzeteket, ami a hajó stabilitását egy külső szemlélőnek is bizonytalanná tette? Ezek a kishajók már az én gyerekkoromban is működtek. Akkor egészen másképpen néztek ki. Nem igaz, hogy azok a vízibuszok megemelt utastérrel stabilak maradtak.

  2. Dagobert bácsi szerint:

    Nagyon sajnálom az áldozatokat!

    Ma minden a pénzszerzésről szól, nem számít hogy közben emberéleteket veszélyeztetnek!

  3. Dagobert bácsi szerint:

    A nagy szállodahajó elhagyta a helyszínt, igaz hogy a délkoreaiak turisták voltak, nem afrikai menekülők! Itt valaki ülni fog, nem is keveset! A délkoreai kormány nem hagyja annyiban a dolgot, és igazuk van! Itt emberéletekről van szó, nem ellopott uniós pénzről! Még egy árnyék vetül Magyarországra, így is elég rossz a hírünk a nagyvilágban!

  4. királyerdei szerint:

    Mindenki tudja,hogy nagyon hülye vagy.Nem kell bizonyítanod.

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Ilyen közönyösök vagytok ti meg a Csepelinfó csapata is, hogy nem nyilvánítotok részvétet?

  6. admin szerint:

    Melyik lap nyilvánított részvétet?

  7. Dagobert bácsi szerint:

    Bárki nyilváníthat részvétet, olvasó is, szerkesztő is, Admin is! Emberből vagyunk ugye?

  8. dühös magyar szerint:

    Ez is egyszerű példa az impotenciátokra. Nincs önálló gondolatotok. Ha a másik se csinálta akkor mi minek ugye?
    Mondjuk lehetőség arra, hogy ti legyetek az elsők akik emberként gondoltok a baleset érintettjeire és nem “virtuális katasztrófa turizmust” faragtok a hírből mint a többi lap. Csak egy tipp.
    Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak és mielőbbi jobbulást a sérülteknek!

  9. Nagyapó szerint:

    Nagyon szeretem, amikor trollkodó szocik kioktatnak. Közlöm, hogy részvétet kívánni csak valakinek lehet, valamilyen okból. Kinek kíván részvétet Dagobert bácsi? Csak úgy a nagyvilágba?
    Idézek:”A kormány részvétét nyilvánította a dunai hajóbalesetben elhunyt dél-koreai áldozatok családjainak.” Tetszenek érteni?
    Csupán feltűnősködés dühös magyar írása, mert Koreában a kutya sem olvassa, meg ha olvasnák is nem tudják ki küldte. Ilyen alapon naponta legalább 20-szor nyilváníthatna részvétet., teleírva az oldalt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. dühös magyar szerint:

    Nagyapó!

    Nem feltűnősködés, hanem reagáltam az admin bejegyzésre. Amúgy ha már átvettek egy ilyen hírt, akkor illik részvétet nyilvánítani.
    “Ilyen alapon naponta legalább 20-szor nyilváníthatna részvétet., teleírva az oldalt.” Mert naponta történnek nálunk hasonló tragédiák ugye?
    Szerencsére nem. Ez is egyel több volt a kelleténél.

  11. Dagobert bácsi szerint:

    Nagyapó, ha netán Orbán halna meg, akkor sem nyilvánítanátok részvétet a hír közlésekor? Nagyon tudlak sajnálni benneteket! Ezt nem lehet gyógyítani!

  12. Johnny szerint:

    Nagyapó szerint az áldozatok és hozzátartozóik nem voltak “valakik”? Aki nem valaki, az ugye a senki?
    Keresztény szemlélet!

  13. Tóth kati szerint:

    Dagobert elvti,ha kinyiffansz én kiváok majd őszinte részvétet a családodnak.Jó?

  14. Nagyapó szerint:

    Johnny! El kellene végezni az ált. iskolát, akkor megértené az írott szöveget.
    Azért az is röhejes, hogy ateista komcsik próbálnak oktatni keresztény szemléletből.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Nagyapó szerint:

    dühös magyar! Egy pontatlanságra akartam rávilágítani, ha nem sikerült, bocs.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Johnny szerint:

    Nagyapó!
    Figyelj már ide!
    Te mi a f@szt pappolsz itt kereszténységről, mikor Kádár alatt a Szovjetúnióban tanultál és dolgoztál, itt meg feltalálhattál, mindezt párttagság nélkül?
    Ne nevetess már meg, de magadat se ki!:-D

    Magyarország aktuális miniszterelnőke is részvétét fejezte ki, akkor egy ilyen himi-humi blog is megtehette volna, hamár a többi nem tette meg. Nyilván Orbán is valakiknek fejezte ki a részvétét. A valakik az áldozatok és hozzátartozóik. Nálam… 😛
    De a témát lezárom, gyűlölöm a köpönyegforgató álszenteket.

  17. Dagobert bácsi szerint:

    NAGYAPÓ NEM KERESZTÉNY, HANEM KERESZTÉNYDEMOKRATA! Ön csak templomba járó! Egy keresztény betartja, “ne tény hamis tanúságot embertársad ellen!” Magyarul, NE HAZUDJ! Ezt teszi a Csepelinfón!

  18. Dagobert bácsi szerint:

    Kussol az egész csepeli Fidesz-KDNP, beértve a polgármestert is! Már csak dacból sem nyilvánítanak részvétet!

  19. Dagobert bácsi szerint:

    Ábel Attilának elszállt az agya! A posztot a Duna, krimi kategóriába sorolta be!

    Hülye! Ez nem krimi, TRAGÉDIA!

  20. PU szerint:

    Dagobert! Lehet ez még krimi is. Ha majd a nagyvonalúan futni hagyott bűnjel (a Viking Sygyn) nem szíveskedik készségesen visszajönni a tetthelyre.
    Egyébként, ha jól tudom, volt három magyar áldozat is. Nekik is Dél-Koreába ment a részvéttávirat? Mert valahogy nem kapták meg…

Itt lehet hozzászólni !