Miért használjunk komposztládát?

csepel.hu

A csepeli Zöld Sziget Program keretében idén 270 darab komposztládát osztottak szét a jelentkezőknek. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az érdeklődőket, s elmondta: a program keretében évente négy akciót támogat az önkormányzat a Csepeli Városgazda munkatársainak közreműködésével.

Gyümölcsfából 800 darabot osztottak szét, a cserjékből kétezer darabot, az egynyári palántákból 45 ezer darabot. A mostani, 13 ezer forint értékű komposztládákra háromszoros volt a túljelentkezés. A polgármester megemlítette még, hogy a fővárosban Csepelen ültetik a legtöbb fát. „2020-ig kétezer új fa telepítését kezdték meg a közterületeken” – tette hozzá.

Rákosi Viktória kertészmérnök adott tájékoztatást a ládák használatáról. Kitért arra, mi kerülhet a komposztba. Tehetünk bele zöldség- és gyümölcsmaradékot, ételmaradékot, olajos magvakat, lehullott leveleket, aprított nyesedéket, hervadt, elszáradt virágokat, lehullott gyümölcsöket, füvet vagy virágföldet is. A szakember szerint azért jó, ha komposztálásba kezdünk, mert csökkentjük a kertben és a háztartásban keletkezett hulladék mennyiségét, javítjuk a talaj szerkezetét, növeljük a növények ellenálló képességét a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

AZS

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !