Kiállítás a birkózó-világbajnokság festményeiből

„Ez a birkózás – Tizenkét felejthetetlen pillanat a budapesti birkózó-világbajnokság történetéből” címmel nyílt festménykiállítás a 8-ik kerületi Ari Kupsus Galériában.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke kiemelte, több sportoló is jelezte neki, hogy még soha nem vett részt ilyen színvonalú eseményen, mint a tavalyi budapesti birkózó-világbajnokság.


Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke arról beszélt, hogy a szövetség célja nemcsak az eredményes szereplés volt, hanem a birkózás népszerűsítése Magyarországon. – A világbajnokságnak köszönhetően háromszázzal több fiatal birkózik az egyesületekben, amely a legmerészebb álmunkat is felülmúlja – fogalmazott Németh Szilárd. Adorján Attila festőművész elmondta, nagy hatással volt rá a tavalyi sportesemény, majd beszélt arról is hogyan választotta ki a tizenkét festmény tematikáját. A nemzetközileg is elismert művész ábrázolásmódjáról Szentandrási Zsuzsanna művészettörténész tartott előadást.
A festményekről készült egy impozáns album is, amelyből megtudhatjuk, milyen technikával készültek az alkotások, és egy tanulmányt olvashatunk arról, hogyan jelenik meg a birkózás a képzőművészetben.
A tizenkét festményen szereplő birkózók (Barka Emese, Németh Zsanett, Sastin Marianna, Bácsi Péter, Lőrincz Tamás, Korpási Bálint, Kiss Balázs) is megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót. Az eseményen jelen volt még Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség alelnöke, valamint Varga János, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok.
A festmények állandó helye az épülő Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében lesz.

 

Egy hozzászólás “Kiállítás a birkózó-világbajnokság festményeiből” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Mint kiderült, Németh soha, semmilyen korcsoportban nem volt bajnok birkózásban.

Itt lehet hozzászólni !