Tűzoltók ezrei a Parlamentnél

Lánglovagok

Kép egy korábbi tüntetésről

Több mint kétezer hivatásos tűzoltó demonstrált a kormány 2010-es költségvetés-tervezete miatt Budapesten. A kormány és az ellenzéki pártok részére petíciót nyújtottak át.

Az Országgyűlés elé terjesztett 2010-es költségvetés-tervezet 1,8 milliárd forinttal kevesebb juttatást tartalmaz a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok részére, mint 2008-ban. A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének (HÖTOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ), valamint a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének (FTSZ) álláspontja szerint mindez olyan elvonásokat jelent, amelyek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok működését veszélyeztetik. Mivel az elmúlt hetekben az illetékes minisztériumokkal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, az érdekvédelmi szervezetek képviselői demonstrációs bizottságot alakítottak, és október 19-re hirdették meg a tüntetést Budapestre.

A demonstráció lehetőségéhez azért fordultak a HÖTOSZ, a HTFSZ és a FTSZ vezetői, mert úgy látják, hogy az állampolgárok életének, javainak mentésére felesküdött tűzoltók nem engedhetik meg, hogy egy rosszul tervezett költségvetés miatt a laktanyákban maradjanak, és ne tudják teljesíteni esküben vállalt kötelességeiket. Az Alkotmány utcában a Himnuszt követően ezért felhangzott a tűzoltóeskü, emlékeztetve a Parlamentben ülésező képviselőket, hogy a tűzoltók arra esküdtek, fel hogy akár testi épségük és életük árán is végzik a munkájukat.

Kajsza Zoltán, a HTFSZ elnöke, majd Bende Péter tű. vezérőrnagy, fővárosi parancsnok és Rajnai Zsolt tű. ezredes, a HÖTOSZ elnökének beszédét követően az érdekvédelmi szervezetek a színpadon adták át közös petíciójukat a Parlament Fidesz és KDNP frakció képviselőinek. Az MSZP és az SZDSZ képviselőjének az Országház előtt kézbesítették a dokumentumot, miközben az Alkotmány utcából mintegy ezer tűzoltó ment át a Kossuth térre, majd körbesétálva a Parlamentet tértek vissza az Alkotmány utcába, ahol a társszervek érdekvédelmi szervezetinek beszédei következtek.

A rendezvény ideje alatt többször felhangzottak a tűzoltógépjárművek szirénái, valamint a Flórián Band refrénje, “Egy a szívünk, egy az álmunk, nem félünk és nem hátrálunk, mellkasunkban tűzoltó szív dobog”, Paul Tamás, a zenekar énekesének irányításával, miközben a több mint kétezer tűzoltó a sisakját a magasba emelte, bízva abban, hogy a véleményük ezúttal meghallgatásra talál.

langlovagok.hu

Itt lehet hozzászólni !