400 mázsa halat ölt meg a karbofurán

MTI, Magyar Nemzet

A kép illusztráció

Szeptember óta több száz mázsa hal pusztult el a karbofurán nevű betiltott növényvédőszertől a Csepel és Szigetszentmiklós határában lévő kavicsbánya tó területén – mondta el Siket Péter, ráckevei kerületi osztályvezető főállatorvos.

Siket Péter rámutatott: a rovarölő, talajfertőtlenítő és csávázó szert 2008 decemberéig lehetett használni az Európai Unióban, azóta a szer tárolása is tiltott. Az ügyben feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen gondatlanságból, vagy szándékosan elkövetett károkozás gyanúja miatt. A kerületi főállatorvos kiemelte: a méreg jelenlegi koncentrációjában nem veszélyes az emberi szervezetre, azonban horgásztilalmat vezettek be a tóra, a döglött tetemek elszállítását és megsemmisítését pedig már megkezdték.

Siket Péter emlékeztetett: tavaly Jászárokszállás mellett ugyanezen méreg miatt pusztult el számos sas és egyéb ragadozó is, akkor szándékosan rejtették csali-tetemekbe a vegyszert. A hatóságok becslése szerint 200-300 liternyi karbofurán kerülhetett a vízbe, így leghamarabb tavasszal telepíthetnek új halállományt a tórendszerbe. Siket Péter elmondta: az egyes halfajok eltérő mértékben érzékenyek a méregre, így először a sügér, majd a süllő, a busa és az amur pusztult ki a tóból, míg a pontyok viszonylag ellenállóak voltak.

Fogarasi András, a Jó Szerencsét Horgász Egyesület elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: egy csaknem 40 éves halállomány pusztult ki a szennyezés miatt, amely körülbelül 50-80 millió forint kárt okozott a 106 hektáros tórendszer halállományában. Az egyesület elnöke szerint körülbelül 400 mázsa hal pusztulhatott el a tóban, eddig 150 mázsa tetemet szállítottak el és semmisítettek meg.

mno.hu

18 hozzászólás “400 mázsa halat ölt meg a karbofurán” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Lehet, hogy valaki bedöglött csávázott etető anyaggal etetett?

  2. asuska szerint:

    Nem Jeniszej, tavaly tiltották be és szerintem valaki pont emiatt akart tőle megszabadulni, mert levelezőtársam szerint ott Szigetszentmiklóson nem megoldott az ilyen jellegű anyagok elhelyezése, a szemétszállítók nem viszik el, nincs hova elvinni. Náluk is szenvednek a zöld hulladékkal, mert égetni sem lehet a szomszédok miatt, mert följelentik azért is őket, szennyvízhálózatot nem vezetik ki pont a fő dunaág mellett lévő házakhoz. Tele van problémákkal Szigetszentmiklós, ami az ottani polgármesteri hivatalnak köszönhető elsősorban. Valaki megvette az új telkét, az előző tulaj gondolom otthagyta a házban/udvaron a mérget, az új tulaj meg beborította vagy a tóba vagy az emésztőbe, mert félt a büntetéstől. 2-300 liter azért úgy nem kerül a vízbe, ahogy az előző hozzászólásban szerepel, az csak és kizárólag beleöntéssel kerül bele.

  3. Chamea szerint:

    A karbofurán az rovarölőszer is, nem szúnyogirtáskor került bele az a vízbe?
    Különben is: A szervezetbe jutva verejtékezést, pupilla szűkületet, izomgörcsöt, erős nyálfolyást, szédülést, hányást, nehézlégzést, hasi görcsöket, eszméletvesztést okoz. Egy negyed kávéskanálnyi (kb. 1 ml) már halálos lehet. A kutakat nem ártana megvizsgálni, főleg, ha az emberek azzal fürödnek, abból isznak, mert bőrön keresztül is felszívódhat.

  4. Politikamentesen szerint:

    Biztos,hogy nem szúnyogírtáskor kerülhetett a vízbe, mert akkor a többi közeli tóban is döglenének a halak. Meggyőződésem, hogy valamelyik telektulajdonos szabadulhatott meg a vegyszertől úgy, hogy a tóba öntötte.

  5. Chamea szerint:

    Valószínű, csak az érdekelne, hogy mikor fog valaki nyomást gyakorolni a drágalátos önkormányzatra meg a rendőrségre, mert hajlamosak a töküket vakarni ott az emberek, mert köztudott, hogy Szigetszentmiklóson nagyon nehezen csinálnak meg bármit is, a tettes meg jó lenne, hogyha megkapná a neki járó büntetést és nem tűnne el.

  6. Jeniszej szerint:

    Tett valaki feljelentést ismeret tettes ellen?
    Ilyenkor automatikusan indul az eljárás, mert ez közvádas?
    Ha a talajvízből mosódott a tavakban, akkor igen – igen veszélybe kerülhetnek a felszíni ivóvíz kutak, mivel 200-300 liternyi karbofurán elég tekintélyes mennyiség a talajban és a tavak távolsága elég közel van a kutakhoz.

  7. Chamea szerint:

    A tényekben a Siket gyerek azt állította a horgászegyesület tagjaival, hogy feljelentést tettek, remélem a bizonyítékokat a tekintélyes rendőrség nem úgy fogja elküldeni a teve utcába, mint ezt nálam tették a késsel támadó esetében, hogy pont a köztéri felvételt nem küldték tovább a Ferencvárosi rendőrségre a rablóról és behívott az egyik rendőr és rablókról mutogatott fényképeket. Az ivókutak 1,2,5 km-re vannak onnan, reméljük nem kerül beléjük méreg, bár azt mondták, hogy nem veszélyes ez a mennyiség az emberre, tehát aggodalomra semmi ok, hacsak nem a kettő között dobta be valaki a méreggel teli hordókat egy kútba és onnan került a méreg a tóba, de talán csaknem ennyire elvetemült valaki(Máshonnan nem jeleztek mérgezést, tehát erre elég kicsi az esély, no para). Az tény, hogy a tóba valahonnan belekerült a méreg és mielőbb ki kéne deríteni, hogy honnan, nem ártana a helybélieknek Dobson Tibor Urat a katasztrófavédelemtől felhívni, hogy valaki ellenőrizze annak a király rendőrségnem a munkáját, ami Szigetszentmiklóson működik.

  8. maricyka szerint:

    Nagyon jó, amit leírtok, de mindegyik alternatíva hibádzik, mert ellent mond a tényeknek 1 kivételével:
    @Politikamentesen Ha a telektulajdonos szabadul meg a méregtől és beleönti a tóba, akkor ott 1: észreveszik a szomszédok, 2: mérgezést kaptak volna a legközelebbi házakban helyből, mert onnan használják a vizet, 3: Ott kezdődött volna hirtelen horribilis tömeges halpusztulás, nem az egész tavon és nem szép lassan(középen beleöntéssel ugyanez a helyzet, csak pepitában)
    @Jeniszej A te példád ott hibádzik, hogy a mérgezett csávával etetett hal azonnal megdöglik és csak 1-2 hal döglött volna meg másnap reggelre, nem az összes, a másik meg az, hogy nem pusztulnának most is a halak

    A repülős buli meg megint hibádzik rendesen, mert a környékbeli háziállatoknak is baja lett volna, mert a levegőben a szétpermetezett/szétszórt tömény vegyszer a háziállatokat is kipusztítja, emberek betegszenek meg, éjszaka nem permeteznek, mert sötét van és nem lát semmit a helikopteres, tehát a földeket sem és az arány sem stimmel(4-6 liter/1 hektár és vízzel felhígítva).

    A dunai ivóvízbázisig biztos, hogy nem fog eljutni a méreg, azért nem kell aggódni, mert a Dunáról megy oda a víz legfeljebb, bár ez is kizárt, amikor a tó kiöntött, akkor sem nagyon tudott elmenni abból a mesterséges tóból a víz.
    1 alternatíva kimaradt: valaki nádasba vagy valahol eldobált vegyi anyaggal teli hordókat valaki és abból szivárog a méreg, más nem nagyon maradt. Ha a tó fenekén van vagy valahová elásta valaki, akkor nehezebb a dolog.

  9. Chamea szerint:

    Ebből a rétegvízből, amiből a tó működik megy a Budapesti vízhálózat is: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=13251&PHPSESSID=0aa52ef29d933d75c37c45352ea12885 ahonnan az ivóvizet kapjuk.

  10. Jeniszej szerint:

    Kinek van fényképe a bemutatott képeken kívül, ahol süllők csukák is láthatók. Van vagy volt egyáltalán a tóban ilyen fajta hal?
    maricyka: a talajban a víz folyása függ a mindenkori Duna magasságától és a talaj rétegeinek elhelyezkedésétől.
    Általában ezek a rétegek a Duna medre felé lejtenek. Ha a szemét lerakása közben ilyen mérget tartalmazó hordók kerültek
    betemetésre, akkor bizony még sok probléma lehet az ivóvíz kutak körül.

  11. Chamea szerint:

    Jeniszej ki lehetne deríteni, hogy hol került a méreg a tóba: Honnan indult a halpusztulás? Nyugati vagy keleti szárnyból? Vagy honnan? Ha ez megvan, ott van a méreg. Olyan gyorsan nem terülhetett szét a teljes tavon.

  12. Tomi szerint:

    Sügér feketesügér,csuka süllő ponty amúr törpeharcsa ezek vannak benne!
    Én itt Lakok Szigetszentmiklóson, személyesn is láttam a halak pusztulását talán a mérgezés 1-v második napja lehetett mert még a horgászok se nagyon vették észre a dolgot! Láttam kb 200 daraqb gyönyörűséges Feketesügeret a Part szélén Döglődni köztük 2-3-4 kilós kapitális példányokkal is!
    meg Vízbe hajított akkumlátort is! Folyt belőle a sav!
    Helyi horgászok segítettek kiszedni!
    Kár ezért a vízért de leginkább a halaiért!

  13. Jeniszej szerint:

    Chamea:
    Hát igen igazad lehet sok-sok mintavétel alapján szinte méterre pontosan behatárolható a mérgezés helye.
    Még a lebomlott méreg álapotábol is következtetni lehet sok mindenre.
    Valakinek fontos ez nagyon, hogy kiderüljön?
    Lehet, hogy sok könyvet olvastam már ilyen esetről mikor valaki szemet, vetet a területre, és milyen módon riasztotta el az ott élőket, pásztorokat,- esetünkben a horgászokat.

  14. Chamea szerint:

    1 év haladékot kaptak a vállalkozók, emberek a méreg betiltása után, hogy ne legyen náluk méreg. Valaki így oldotta meg ezt a gondot és ezt a fazont kell megkeresni. Abból szemmel is ki lehet deríteni, hogy mondjuk az öbölben pusztultak-e a halak vagy az északi parton legelőször. Horgászok beszéljenek egymással, hogy hol fedezték fel legelőször a halpusztulást és akkor rögtön megvan, nem kell ide semmilyen idióta ÁNTSZ-es hetekig való kukikotorása, hogy ez kiderüljön. Ez nem jó, mert attól, hogy a horgászokat elriasztja, még a többi lakó is ott van. Apu vett ott egy házat, lejárunk oda, amikor tudunk és semmi közünk a horgászathoz. Azért érdekes ez az egész, mert ha házból oldották ezt meg, akkor ő maga vagy a környékbeliek(pl szomszédok) hogyhogy nem kaptak mérgezést? Mindenki szinte fúrt kútról iszik illetve onnan megy a vízrendszere, nálunk is és ha valaki egy helyen tömény mérget önt a tóba, a szomszéd is megbetegszik tőle. Tévednék?

  15. L.Misi szerint:

    Sajnos még ma is láttam bódultan úszkáló kárászt,pontyot,dévért. A tó fölött orrfacsaró bűz kering.A fertőzésveszély ,szerintem most kezdődik.

  16. Chentine szerint:

    Lehet, hogy csak fertőtleníteni akarta valaki a tavat. A tévében lévő horgász azt mondja, hogy addig nem iszom, míg meg nem vizsgáltatom? Eddig sem lett volna szabad inni abból, júniusban a partja annyira habos volt, hogy az nem emberi. Elmondta Chamea, hogy hol vettek házat, megnéztem a tavat: Amilyen büdös volt ott a parton, az nem emberi, mondta, hogy a kútjukból engedett víz is tiszta halbüdös volt, apukája nem is engedte, hogy igyon belőle, külön ásványvizes tartály szolgáltatta nekik a vizet. A halak is belecsinálnak, olyat is láttam, hogy több házból este 10 után szivattyúval, de volt aki vödörrel meregette ki az emésztőjéből a vizet és rázogatta a vödröt a tó felett, hogy kipottyanjon belőle az utolsó szar is. Az lett volna ott a kérdésem még nyáron, hogy az a víz zuhanyzásra alkalmas-e, nemhogy ivásra, bányatóba fürödni egyébként sem szabad és nem csak nem ott élőknek, hanem az ott élőknek sem, jogszabály írja elő ezt, a tábla sem jó ott. Mindenhol szemét, sokan a tóba vagy a tó köré hordja a háztartási hulladékot, veszélyes hulladékot. A horgászási engedélyt korábban be kellett volna tiltani, meg a víz használatát is. A karbofurán már csak hab a tortán, nem tudom, hogy melyik majom öntötte bele, de lemerem fogadni, hogy lenne rá magyarázata. A halat meg nem szabad a tóból megenni, főleg karbofurán társaságából nem, hacsak nem azt a halat fogták ki, ami csávázott volt és az egész tóban nem is karbofurán mérgezte meg a halakat, hanem valami más.

  17. Chamea szerint:

    Hát igen, ez meg a másik: azokat a halakat, amiket abból a fekáliás tóból fogtak ki még a nyáron, még akkor sem ettem volna meg, ha felajánlották volna a házunk árának a háromszorosát garantáltan és átutalva. Az viszont lehet, hogy felülről vékony rétegben beterítette a tó felszínét a repülős karbofuránnal, mint Moszkvát a hóesés, alulról meg a fekáliás anyagok vették birtokba a tavat és a karbofurán felülről, a fekália alulról kötötte meg az oxigént(mert ugye a bomló szerves anyagok is megkötik az oxigént, ráadásul a baktériumok mérgező vegyületeket gyártanak belőlük(Co2, stb.)) és a karbofuránba menekültek a halak és ettől döglöttek meg. Akkor viszont nem 2-3 száz liter került bele és emellett szól az is, hogy az emberek a fúrt kúton keresztül nem kaptak mérgezést és a víz kavargatásától megmenekülnek a halak. Az tény, hogy a horgászegyesület sem úgy kezelte ezt a tavat, ahogy kellett volna, döglött halakat, fekáliát, szemetet, döglött állatokat stb. nem távolították el belőle és a bomló növények is felszaporodtak benne és azért volt olyan büdös. Fertőző iszap is volt a kavicsok között, mint ami itt nálunk a kutya vizébe is szokott lenni. Igen, a kútból, házi vízművel talajból, 20 méterről felhozott víz is eléggé büdös volt, mit állítólag ekkora kavics réteg szűr meg. Itt, a másik házunknál a szomszéd megvizsgáltatta a vizet és itt azt kérdezték az ÁNTSZ-nél, hogy miért visz be csapvizet a laborba és akkor vették észre, hogy nincs benne klór. Itt szaga sincs a Dunáról jövő víznek, de ezzel is csak locsolni szoktunk. El lehet képzelni, hogy mi van a tónál. Ott az embernek gusztusa sincs inni a vízből, mert hányingert keltő. Az önkormányzatnak, aki engedélyezi, hogy ott horgászegyesületre épülő horgászcsoport végezze a tevékenységét, szintén gratulálni tudok. A kérdés itt az, hogy a tisztelt Polgármester Úr hány év börtönt akar kapni azért, hogyha hal eladás következében egyik vásárló fertőzést kap abból a fekáliás vízből. Lehetett az az indíték, amit leírtál Chentine, hogy valaki fertőtleníteni akarta a tavat, csak az a furi, hogy még mindig a vízben van a méreg és pusztulnak a halak. Mondjuk ott lassan is mozog a víz, mert a rétegvíz az nem nagyon sodrásos, le kéne egyszer próbaképpen engedni a nullások vízrendszerébe a tavat, kíváncsi lennék, hogy mennyi megy vissza és mennyi idő alatt telik meg.

  18. tubi szerint:

    Tudja esetleg valaki, hogy megtalálták e a mérgezés forrását, megszünt e illetve pusztulnak a halak még ?

Itt lehet hozzászólni !