Csendes gyilkos: Szén-monoxid

Webbeteg, Csepel.info

A fűtési szezon kezdtével ismét megnőtt a veszélye, hogy a korábbikhoz hasonló tragédiák történhetnek a nem megfelelő műszaki állapotban lévő kályhák, kémények miatt. Az alábbi cikk talán segíthet elkerülni az újabb haláleseteket.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége. Veszélyt elsősorban amiatt jelent, hogy színtelen, szagtalan, és szén-monoxid érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

Ha mi szenvedünk mérgezést

A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Hasonló tüneteket más, kevésbé veszélyes betegség is okozhat, ezért a mérgezést szenvedő hajlamos elbagatellizálni a problémát. A mérgezés későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

Bár a tüneteket nehéz felismerni, ha szén-monoxid mérgezés szempontjából potenciálisan veszélyes helyiségben tartózkodunk (kazánház, fürdőszoba, garázs), esetleg többször, több családtagnál is ugyanott jelentkeznek a panaszok, mindenképp gyanakodjunk a mérgezés lehetőségére! Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal menjünk szabad levegőre, hívjunk segítséget!

Ha környezetünkben történik a mérgezés

Mivel nem tudhatjuk, hogy a belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért mérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

Ha a beteg mozgásképtelen, el kell távolítanunk a veszélyes helyről, lehetőleg friss levegőre. Gázmérgezés esetén azonban ugyanolyan fontos a saját magunk védelme is, mint az áldozat kimentése. Az újraélesztést se kezdjük el a mérgezés helyszínén, mert ezzel a betegen sem segítünk, és saját magunkat is veszélybe sodorjuk.

Gázzal telt helyiségben semmiképpen se vegyünk levegőt! Lehetőleg csak megfelelő védőfelszereléssel lépjünk be, ha ez nem megoldható, akkor csak egy lélegzetvétellel kibírható ideig tartózkodjunk a zárt térben, utána haladéktalanul menjünk szabad levegőre. Ebben az esetben a mentőket és a tűzoltókat is értesítsük.

Hogy nyugodtan aludhassunk

Az évről-évre bekövetkező halálesetek elkerülhetőek lennének a kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakember által történő beszerelésével és felülvizsgálatával. A korszerűbb kazánok, fűtési rendszerek olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid mérgezést kapjunk.

Amennyiben nem rendelkezünk korszerű kazánnal, kályhával, a legolcsóbb megoldás a szén-monoxid érzékelő jelzőkészülék beszerzése, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére. A jelzőkészülékek napjainkban könnyen elérhetőek, jóval olcsóbb is, mint a fűtésrendszer teljes korszerűsítése.

webbeteg.hu

Kapcsolodó oldal:

Kémény.blog.hu

5 hozzászólás “Csendes gyilkos: Szén-monoxid” bejegyzésre

  1. Jani szerint:

    Egy egyszerű CO riasztó 5-6 ezer forint, ami meg már a propán,bután és hasonló gázokat is érzékeli 10 rugó körül van. Mindenki döntse el, hogy neki ennyit meg ér e az élete.

  2. Papi szerint:

    Jani!
    Igazad van csak tudod nagyon sok embernek salynos nincs még erre sem pénze. Nem vitatkozni akarok veled mert ismétlem jót írsz de tényleg sok embernek nincs rá pénze!

  3. Vátesz szerint:

    A temetés sokkal drágább, ezért bizony spórolás a CO jelzőkészülék.

  4. Jani szerint:

    Papi: Elhiszem, hogy sokaknak ez nagy kiadás. Tudom, mert az első ilyen készülékemet egyetemistaként vettem, amikor kb 10000Hufból éltem minden héten és abból kellett utaznom ennem buliznom …..stb. De inkább ettem minden nap májkrémes zsömlét ,de megvettem. Ahol laktam ott egy szar gázkonvektor volt és eléggé be voltam tőle csokizva.

  5. Papi szerint:

    Jani!
    Ismétlem nem vitatkozni akartam veled csak megjegyeztem egy szomorú tényt.

    Vátesz!
    Elég morbid humor volt, de van benne ráció!

Itt lehet hozzászólni !