Könyvbemutató a Sétáló utcai könyvtárban

Mr. Gabee, Csepel.info

2019. március 8-án a Sétáló utcai könyvtárba került sor Koppány Zsolt: Volt egyszer egy Kocsis Zoltán könyvének bemutatójára. Az alábbiakban Holczman Krisztina vezető beszámolóját olvashatják:

Mai rendezvényünkön Koppány Zsolt : Volt egyszer egy Kocsis Zoltán – hosszú évtized egy géniusz közelében c. kötetének bemutatójára került sor.
A programot Ilen Yo (Kína) zongorajátéka nyitotta meg. Amit hallahattunk Rahmanyinov cisz-moll prelűdje , melyet az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola növendéke, (Suki András tanítványa) csodálatosan játszott el.

Ezután következett Koppány Zsolt író, esszéista sziporkázó előadása. Számos vidám történeteket hallhattunk Kocsis Zoltánról , és barátságukról. Vendégünk beszélt Pilinszky Jánosról, valamint számos kortárs nagy írónkról, akik szintén Kocsis Zoltánhoz is egy-egy történettel köthetőek . K.Zs. elmesélte, hogyan sikerült a zongoraművész közelében lennie, mely az évek alatt bartásággá alakult.

Magánjellegű emlékekről (feleségekről , gyerekeiről) éppügy hallhattunk , munkásságáról a Liszt Ferenc-díjtól a Kossuth díj-ig melyet 2 alkalommal is megkapott és a zeneakadémiai évekről . A legendás 8-as tanterem, melyben Kadosa Pál tanítómester keze alatt vált világhírű zongoraművésszé Kocsis Zoltán.

Megtudtuk,hogy , több mint 3000 partitúrát tudott fejből Kocsis Zoltán , és 3,5 évesen 1 kézzel eljátszotta Hímnuszt. A bemutatott könyvből részletet hallhattunk egy szabadtéri koncert történetéről és Kádár Jánosnak bemutatott zongorajáték margójáról (Zöld kártya c. filmzene részlet) is hangos nevetéssel reagált a tisztelt hallgatóság.

Zárásként néhány mondatban szó esett szívműtétjéről és haláláról valamint a temetésről , az ott megjelent emberekről.
A rendezvény nem csak visszaemlékezés volt a zongoraművészre, hanem ünnep is, mivel Kocsis Zoltán névnapját és a nemzetközi nőnapot is ezen a napon ünnepeltük.

Az előadásra érkező hölgyeknek virággal és finom csokival kedveskedtünk .

Itt lehet hozzászólni !