Így lapátolja a közpénzt Bangóné

Magyar Idők

Bangóné balról a harmadik – a fotót jogerősen elítélt csepeli politikusok keretezik

Közpénzből bérel irodát egy volt szocialista képviselő oktatással foglalkozó cégétől Nyíregyházán a csepeli MSZP elnöke és a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője, Bangóné Borbély Ildikó. Szomszédai azonban sem vele, sem egyetlen aktivistával nem találkoztak eddig az irodaházban – írja a Magyar Idők.

Korábban a HVG írt a politikus asszony egy másik irodabérléséről: a cikk szerint Bangóné Csepelen, a nem véletlenül “pártmunkás otthonnak” nevezett Munkásotthonban is bérel egy irodát, méghozzá Budapesten a legdrágábbat. A teljesen lepusztult, alig fűtött épületben 25 m2-ért nem kevesebbet, mint 200 ezer forintot kell fizetni – naná, hogy közpénzből.

Bangóné korábban egy uniós pénzeket kezelő nonprofit gazdasági társaság vezetője volt, amíg meg nem vonták tőle a bizalmat tagtársai. A szervezettel ugyancsak különös bérleti szerződést kötött 2008-ban. Akkor egy tehéntenyésztéssel foglalkozó bt.-vel, amelynek tulajdonosa amúgy egy másik cégben üzlettársa volt.

Szomszédai még sosem látták Nyíregyházán, pedig az Országgyűlés Hivatala által megerősített információink szerint a szabolcsi megyeszékhelyen bérel közpénzből havi 132 ezer forintért képviselői irodát Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője. A 2018. május 9-től hatályos szerződés azért szúrt szemet, mert Bangóné kabai, a Hajdúság déli részéről, a Viharsarok határáról származik, s valószínűleg ott is él, hiszen vagyonnyilatkozatait évről évre kabai keltezéssel adja le. Ugyanakkor ő a szocialisták csepeli szervezetének elnöke, és a legutóbbi választáson pártja ott indította, tehát Nyíregyházához nincs köze.

Különös továbbá, hogy az irodát egy olyan cég adta bérbe, amelynek fő tevékenysége az „egyéb oktatás”, székhelye pedig a Google Maps tanúsága szerint egy aprócska őri parasztház, amin nagyjából fél tucat társasággal és a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal osztozik. Ügyvezetője, nem mellesleg, 2006-ig Nyíregyháza közgyűlésének szocialista frakciójához tartozott.

Bangóné tehát egy régi „elvtársától” béreltet magának irodát egy Dózsa György utcai irodaház második emeletén, ott azonban – mint fentebb már utaltunk rá – érdeklődésünkre szomszédai azt mondták: vele, de még csak szocialista aktivistákkal sem találkoztak. Ez annyiban persze nem meglepő, hogy az MSZP frakcióvezető-helyettese nem adta meg sehol nyíregyházi címét.

Érdemes felidézni, hogy Bangóné Borbély Ildikó – aki az egyik ország­gyűlési felszólalásában büszkén hirdette, hogy „nagyon sokat köszönhet a szocializmusnak”, a választás előtt pedig arról álmodozott, hogy „győzelme esetén Csepel újra Vörös Csepel lesz” – politikai pályafutását az MSZP reklámfigurájaként kezdte. A 2004-es népszavazási kampány hajrájában tűnt fel először, amikor férjével és három kisgyermekével a határon túli magyarok kettős állampolgárságának elutasítására buzdított a szocialisták óriásplakátjain. A következő évben szintén velük hirdették a vidéki lapokban, hogy a balliberális kormány családpolitikájának köszönhetően „Ildikó napi két gombóc fagyival vehet többet gyermekeinek”.

Ezek után Csontos János szocialista országgyűlési képviselő stábjához csatlakozott, s a rossz nyelvek szerint neki köszönhető, hogy Bangóné 2008 júliu­sában a Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. élére kerülhetett, ahonnan a sárréti tagok kezdeményezésére a társaság taggyűlése a következő év októberében elmozdította, s helyette Balogh Bélát (Gyula Ferencné bihari MSZP-s országgyűlési képviselő kampányfőnökét) választotta meg.

A Magyar Nemzet korábban azt írta: Bangóné menesztésének konkrét oka az volt, hogy jogosulatlanul vállalt a kft. nevében kötelezettségeket, illetve olyan számlákat fizetett ki, amelyek nem szerepeltek a könyvelésben. A felállított cégvezető az ominózus számla ellenértéket visszafizette, és közös megegyezéssel távozott.

A lap ugyanakkor megtudta, hogy a Bangónéval szembeni bizalomvesztés hátterében nem csak a kiderült szabálytalanságok álltak. Sokat nyomott a latban az is, hogy a kft. tagjai feltételezték, Bangóné egy ismerőse, Csoma János segítségével Leader-pénzeket csorgat vissza Csontos Jánoshoz. A gyanú makacsul tartotta magát, de sosem nyert bizonyítást.

Az alapja mindenesetre az lehetett, hogy Bangóné regnálásának első negyedéve pályázati szempontból meglehetősen sikeres volt: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból összesen 25 millió forint támogatást kapott a Bihar-Sárrét Összefogás, azzal viszont, ahogy a kft. pénzét a cégvezetés felhasználta, nem mindenki értett egyet.

Többeknek bántotta a szemét, hogy Bangóné 2008 novemberé­ben 1,073 millió forintos fizetést vett fel, decemberben és 2009 januárjában pedig 570 ezer forintot, emellett havi 120 ezer forintos „gépjárművel kapcsolatos költséget” számolt el magának.

Erre az időszakra is jutott egy, a nyíregyházihoz hasonlóan különös ingatlanbérlés. Bangóné ugyanis a Bihar-Sárrét Összefogás vezetőjeként 2008 novemberében ingatlanbérleti szerződést kötött a Dávid és Társa 99. Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel – egy kisvállalkozással, amelynek a szarvasmarha-tenyésztés a fő tevékenysége, tulajdonosa pedig az MSZP-s politikus egykori üzlettársa, akivel közös érdekeltségük, a Dávid Lovastanya Kft. körülbelül 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében.

A Bihar-Sárrét Összefogás nagyjából egymillió forint bérleti díjat fizetett ki a betéti társaságnak, egyébként úgy, hogy a Dávid és Társa 99. csak 2012-ben vette fel tevékenységi körei közé az ingatlan-bérbeadást.

Nem sokkal Bangóné menesztése után a nonprofit kft. ellen az EU pénzügyi érdekei megsértésének gyanújával eljárást indított a Vám- és Pénzügyőrség. 2011-ben végrehajtást rendeltek el a társaság ellen, 2014-ben pedig végleg felszámolták.

Forrás: Magyar Idők, HVG

10 hozzászólás “Így lapátolja a közpénzt Bangóné” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    “Kabáról valóban nem az jut az ember eszébe, hogy „lendületben az ország”. A Fekete Macskába egy pohár sörre betérők elmondása szerint nagy a szegénység ezen a vidéken, sok a munkanélküli, a fiatalok sem tudnak elhelyezkedni. A cukorgyárat, a legfőbb munkaadót is eladták a franciáknak, hogy mi lesz, ha bezár, el sem tudják képzelni, de örökösek az erről szóló mendemondák – sorolják a gondokat.
    – Régebben itt volt a tsz, eltartotta a tagokat, volt itt minden. Aztán megszüntették a szövetkezetet, akik közelebb ültek a tűzhöz, kivittek mindent, a gépeket, a földet. Azok meggazdagodtak. Mi meg így maradtunk, szegénynek. Inkább azzal foglalkozhatnának az újságok, hogy miért nem fizetik ki a tsz-üzletrészeket. Nekem is másfél millió forintom van benne – papíron. Aztán mit kezdjek vele? – teszi fel a költői kérdést Bőr Gyula nyugdíjas. Az idős férfi csak legyint, látszik, hogy nem sok reményt fűz ahhoz, hogy valaha a kezébe kapja a bankókat. Bezzeg akik jó helyen voltak, élik világukat…
    – Azt mondja, hogy a Bangóné van a plakátokon? – kérdezi.
    – Nem ő, hanem a menye meg a gyerekek meg a Csaba – igazítja el egy másik vendég.
    – No hiszen – mondja Bőr Gyula. Szavaiból kiderül, a Bangó família, vagyis idősebb Bangóné, a plakátcsalád anyósa nem örvend valami nagy népszerűségnek. Mivel azon kevesek közé tartozik, akik a „tűz közelében” voltak a tsz széthordásakor, akik a rendszerváltozás után még jobban megtollasodtak.”
    https://mno.hu/migr_1834/bangoek-lenduletben-613614

  2. Józan szerint:

    Borbély Ildikó felel az anyósa ügyeiért? Nevetséges! Egyébként is hol van egy téesz széthordása Mészáros Lőrinc elképesztő meggazdagodásához! Eltévesztettétek a házszámot, Bangóné Borbély Ildikó nem indul sem az uniós, sem az önkormányzati választáson! Mi a baj vele? Az hogy felturbózza a csepeli MSZP-t? Jól teszi! Szarban lesztek ősszel a választáson!

  3. Qqriq szerint:

    A magyarellenes Bagóné talán a csepeliek érdekében akarja a csepeli MSZP-t felfejleszteni, mert annyira szereti a csepeli lakosokat? Az anyósa ügyeiről cikkezik a Magyar Idők? Nem, de Bagóné láthatóan bűnözők körében érzi jól magát. Talán azért mert ő is az vagy a családja távirányítja? Eredetileg a saját lakókörnyezetében akart politikusi karriért építeni, de arrafelé már mindenki ismeri Bagóékat. Az biztos, ő már nem szorul rá, hogy felvegye a CSOK-ot, annyi lóvét összelapátolt. Habár bizonyára népes lehet a família és kevés a kereső családtag, ahogy az a hasonló körökben teljesen általános.

  4. Horváth János szerint:

    Tipikus fideszes tempó, ha a célszemélyt nem tudja, akkor besározza a családját, a
    barátait vagy a környezetét.

  5. Qqriq szerint:

    Jánosom, te ugye el is olvasod a cikkeket? Semmi érv, csak a másik lehurrogása, tipikus ellenzéki hozzáállás.

  6. Nagyapó szerint:

    “Borbély Ildikó felel az anyósa ügyeiért?” Természetesen nem, mert szoci. (www.origo.hu/itthon/20180719-bangone-borbely-ildiko-kaba-cukorgyar.html) Ha jobboldali lenne, bizony felelne. A szociknál pl. Gyurcsány(i) vígan él az Apróék által elvett villában, nem felel anyósa által lenyúlt milliókért.
    Horváth Jánost emlékeztetném a káderezésekre. Kinek ki volt a felmenője.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Qqriq szerint:

    Kérdezz-felelek

    Kérdés: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?”
    Bagóné válasza: NEM!

    Kérdés: “Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?”
    Bagóné válasza: NEM!

    Kérdés: Miért nem?
    Bagóné válasza: Nem nyilatkozom.

  8. Horváth János szerint:

    Qqriq! Elolvastam a cikket is meg a hozzászólásodat is. Mind a kettőben van utalás, és nem
    a legjobb megközelítésben, a családjára. Ezek a sejtetések tönkre tehetnek bárkit.
    A szövegkörnyezetükből kiragadott kérdésekre adott választ nem lehet értékelni, de ha érdekel
    a másodikra én is nemet mondtam volna, azon egyszerű megfontolásból, hogy, aki nem tesz
    a konyhapénzhez, az ne ugasson bele, mit főzök!

  9. Horváth János szerint:

    Nagyapó! Mindig lehet találni példát és ellenpéldát, aki azt hiszi, hogy ez oldalfüggő, az
    nagyon el van tévedve.
    A káderezésről csak annyit, minden hatalom a saját embereit támogatja, most is ez van.

  10. Qqriq szerint:

    Szívesen olvasnék valami frappáns megnyilvánulást Nagyapótól a kérdéseim szövegkörnyezetével kapcsolatban is. 😉

Itt lehet hozzászólni !