Weszelovszky Károly: Tíz év múltán sem csillapodik a fájdalom

csepel.hu

Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 7-én gyilkolták meg Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. A brutális kettős gyilkosság nemcsak Csepel, hanem az egész ország közvéleményét megrázta. A két tettest, Deme Gábort, az iskola igazgatóját és Kun Tamás biztonsági őrt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. Az évforduló kapcsán beszélgettünk Weszelovszky Károllyal, Papp László nevelőapjával, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolát működtető HETA alapítvány kuratóriumának egykori elnökével.

„Minden évben január 7-én, amikor megemlékezünk a gyilkosságra, újra átélem a szörnyűségeket. Előttem vannak annak a napnak az összes történései percre pontosan. Feltörnek bennem az érzelmek és a sírás kerülget. Ibolyával, Lacika nővérével – mi csak Lacikának szólítottuk Papp Lászlót – kijárunk a temetőbe, megkoszorúzzuk a sírját. Köszönöm a csepeli önkormányzatnak, hogy ők is minden alkalommal koszorút helyeznek el az áldozatok sírjára.”

„Lacika másfél, Ibolya hétesztendős volt, amikor összeházasodtam az édesanyjukkal. Saját gyermekeimként neveltem őket, igazi szerető családot alkottunk. Ibolya aggódó természetű lány, mindig óvta, féltette az öccsét. Jó testvérként ragaszkodtak egymáshoz. Lacika barátságos, udvarias fiú volt, mindenki kedvelte. Eleven volt, de sosem hazudott. Ha az iskolában rajtakapták valami rosszasságon, nem tagadta le. Később is megőrizte vidám természetét, sok barát vette körül. Szeretett zenélni, verseket írni. Életének utolsó éveiben vált igazán komoly férfivá. Megtanulta a gépjárművezetői oktatást, aztán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen elvégezte a műszaki oktatói szakot, amely lehetővé tette számára, hogy szakmunkásokat, szakközépiskolásokat taníthasson. Takács József intézményvezető felkarolta, támogatta törekvéseiben. Úgy volt, hogy majd ő lehet Takács József követője az intézmény élén.”

„Lacika szóba hozta nekem a Deme Gábor által elkövetett iskolai sikkasztásokat. Erős volt benne az igazságérzet, zavarták a pénzügyi visszaélések. Én akkor a kuratórium elnökeként nyolc pontban leírtam, hogy Takács József számoltassa el Demét. Vizsgálat indult Deme Gábor ellen, aki különféle kifogásokat hozott fel. Sorra derültek ki a sikkasztásos ügyei. Akkor, 2008 őszén történt az a betörés is az iskolában, amely minden bizonnyal önbetörés volt, vagyis Deme és Kun Tamás követhették el. Demét felfüggesztettük az állásából. Lacika volt az, aki segített Takács Józsefnek a visszaélések feltárásában.”

„Nem tudtam arról, hogy Lacika diktafont visz magával arra a megbeszélésre, amelyen az iskolából való távozás körülményeit tisztázták volna Demével és Kunnal. Ez volt a végzetes nap, január 7-e… Lacika ötlete volt a diktafon, mert nem bízott Demében, de erről csak Takács József tudott. Úgy gondolhatták, hogy a biztonság kedvéért rögzítik a beszélgetést. Máskor a verseit, zenéit vette fel diktafonra. Végül ez a hangfelvétel lett a gyilkosság döntő bizonyítéka. Sosem hallgattam meg… Olvastam a leiratát, de képtelen lennék rá, hogy meghallgassam.”

„Számomra minden szép emlék, amelyek Lacikától megmaradtak és őrzök az otthonomban. Megvannak a versei, a hangszerei, gitárja, citerája, a dobok. Egy kakukkos óra is ott van a nappali szobám falán, amelyet tőle kaptam ajándékba. Tíz év telt el a halála óta, de a veszteség miatt érzett fájdalom sosem múlik el. Próbálom erősnek mutatni magam – de tudom, belül nem vagyok az.”

Csarnai Attila

csepel.hu

Egy hozzászólás “Weszelovszky Károly: Tíz év múltán sem csillapodik a fájdalom” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    “Lacika ötlete volt a diktafon, mert nem bízott Demében, de erről csak Takács József tudott. Úgy gondolhatták, hogy a biztonság kedvéért rögzítik a beszélgetést. Máskor a verseit, zenéit vette fel diktafonra. Végül ez a hangfelvétel lett a gyilkosság döntő bizonyítéka.”

    Valójában kinek az ötlete volt a diktafon?

    “– Én voltam az, aki Jóskának tanácsolta, hogy vigyenek diktafont erre a megbeszélésre. Mondtam neki, hogy vegyenek fel mindent, mert Deme egy szemét, egy gonosz ember! – emlékezett vissza az asszony, aki sosem fog békére lelni.”
    http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/rogzitette-a-felvetel-hogyan-vegez-a-csepeli-gyilkos-aldozataival/kf9m29m

    De tudjuk, hogy Takács feljelentést szeretett volna tenni, amihez jó ha van bizonyíték…

    “Mint elmondta, a gyilkos arra utasította, hogy menjen be az irodába, hogy megkeresse az áldozatoknál az irodák és a bejárati ajtó kulcsát. Nem mert bemenni, az ajtóból elé táruló látványtól rosszul lett.

    – Csak a földön fekvő Taki bácsi lábát láttam, és vért. Megdermedtem. Mozdulni sem tudtam, ekkor rám kiáltott Kun, hogy hozzam ki a számítógépet az irodából, és elém dobta a kulcsot. Közben többször rám fogta a pisztolyát – folytatta a megtört, megőszült Deme.”
    http://www.blikk.hu/aktualis/krimi/a-bunseged-azt-gondoltam-engem-is-lelo/ldqlt49

    Kicsoda Kun Tamás?

    “– A bántalmazómat egy év próbára bocsátással büntették, de szinte naponta kellett kihívni a rendőrséget. Ezért bementem Császár Mihályhoz, aki itt volt rendőrőrsvezető. Császár a kezembe adta Kun Tamás köztársasági címeres névjegyét, mondván: ő majd segíteni fog. Végül nem fogadtam el a segítségét, és nem is kerestem többé. Két éve aztán megdöbbenve láttam, hogy az általam megismert problémamegoldó a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottja – mesélte Eta néni.”
    http://www.blikk.hu/aktualis/rendor-ellen-vall-a-csepeli-gyilkossag-tanuja/nydpt1g

    Nos…

    “– Igen, az épületben láttam a holttesteket, a lábnyomokat, majd kimentem az iskola bejáratához, és Deme éppen a kerítésnél telefonált. Ekkor szóltam a kollégáknak, hogy hozzák be. Odamentem, és megkérdeztem tőle, hogy mit csináltak Taki bácsival. Ezután jeleztem a parancsnokoknak, hogy ki kéne hallgatni, mert összevissza beszél.
    – A gyilkosság után önt állítólag megpróbálta felhívni Kun Tamás.
    – Nem beszéltem vele, de lehetséges, hogy hívott, mert a rendőrségi ügyeleten is jelentkezett.
    – Mit akarhatott Kun?
    – Fogalmam sincs, de gyilkosság történt, és gondolom, megpróbálta előadni az ő verzióját.
    – Több politikust nem hallgattak ki a gyilkosság nyomozása során. Miért?
    – Nem tudom. Egy dolog biztos, engem kihallgattak, illetve a rendőreimet is. A gyilkosság nyomozása a BRFK életvédelmi osztályára tartozik, őket kéne megkérdezni.
    – Mit gondol, követett el hibát, amikor nem beszélte rá Takács Józsefet a halála előtt a feljelentésre?
    – Nem, de igazságtalannak tartom, hogy engem akarnak felelőssé tenni két ember haláláért, mikor 27 évig dolgoztam a rendőrség kötelékében… Miért pont engem akarnak rossz színben feltüntetni?”
    https://mno.hu/migr_1834/csaszar_tiszta_a_lelkiismeretem-227497

    Biztos, hogy Deme csak a maga javára sikkasztott?

Itt lehet hozzászólni !