Ilyenek lesznek a budapesti szuperkórházak

Mandiner

Tágas és világos belső terek, egy- és kétágyas kórtermek, valamint a jelenleginél sokkal jobb munkakörülmények jellemzik majd a három leendő fővárosi szuperkórházat.

Fontos mérföldkőhöz érkeztek a fővárosi centrumkórházi beruházások tavaly decemberben, amikor kihirdették a tervpályázatok eredményét. Az első kapavágásokig azonban még komoly munka van hátra.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosa a Magyar Időknek adott nyilatkozatában elmondta, jelenleg még csak tervkoncepciók léteznek a három szuperkórházra: látványtervek, strukturális elképzelések, ezek alapján készül majd el a végleges tervkoncepció, amelyet várhatóan jelentés formájában mutatnak be a kormánynak.

“Ezt követően készülhetnek el a kerületekkel, a fővárossal és a szakhatóságokkal egyeztetett engedélyes tervek, majd legvégül a kiviteli tervek”

– ismertette a miniszteri biztos.

Cserháti Péter szerint ezek azért fontosak, mert azokban már pontosan meg kell határozni a várható költségeket, vagyis akkor látható, hogy az egyes beruházások mennyibe kerülnek. A folyamatos monitoring során a kormány rendszeresen észrevételezheti a terveket, javaslatokat tehet további műszaki, szakmai és egyéb szempontok figyelembevételére.

Mindhárom centrumkórháznak a sürgősségi ellátás csúcsintézményének kell lennie, hiszen az alapelvárás velük szemben az, hogy

az év minden napján és minden órájában alkalmasak legyenek a súlyos állapotú betegek fogadására.

A centrumkórházak kialakításánál ezért úgy kell megtervezni a betegutakat, a diagnosztikát és minden egyebet, hogy például tarthatók legyenek azok az időablakok, amelyeken belül egy ­stroke-on vagy szívinfarktuson átesett, illetve egy súlyos koponyasérült ellátását meg kell kezdeni.

“A CT-t, az MR-t, a labort, a sokktalanítót, a sürgősségi műtőket, az intenzív ellátást ennek kell alárendelni. A sürgősségi ellátásnak ráadásul teljesen el kell különülnie a hotelrészlegtől és a járóbeteg-forgalomtól”

– húzta alá Cserháti.

A szuperkórházak tervezésénél figyelembe kell venni a betegkomfortot és a higiénés szempontokat is, ezeket szolgálják egyebek mellett az egy- és kétágyas, illetve rugalmasan változtatható nagyságú kórtermek.

Elvárás ma már a modern, tágas, barátságos kórházi miliő is, hogy lehetőség szerint minden betegszoba kapjon természetes fényt, de a kórházi dolgozók munkakörülményeit is minden korábbinál jobban igyekeznek javítani például azzal, hogy a nővérpultokat a kórtermekhez közelebb helyezik el.

Mindhárom centrumkórházat ezek figyelembevételével tervezik, ahogyan szerepel az elképzelések között az is, hogy az intézmények már egyfajta egészségplázaként funkcionálnak, éttermekkel, gyógyszertárral, segédeszközboltokkal és számos, az egészség megtartását vagy helyreállítását támogató egyéb szolgáltatással.

Forrás: Mandier

11 hozzászólás “Ilyenek lesznek a budapesti szuperkórházak” bejegyzésre

 1. Józan szerint:

  Orbán már 8 éve hatalmon van, miért nem ezekkel kezdte? Stadionok nélkül meghalnak az emberek? Kórházépítésen is ugyanannyit lehet lopni, mint stadionépítésen!

 2. Kami szerint:

  Ezekkel kezdte hülyegyerek, vidéken már nincs felújítatlan kórház. Amúgy meg arra nem emlékszel, hogy csődhelyzetben, IMF-adósságtengerben úszott az ország?

 3. Józan szerint:

  A Honvédkórház is szuperkórháznak épült, önjáró szállítókocsik működnek az épületben! Aztán mire mentek vele, bezárt a koraszülött osztály, radiológus nélkül működik a sebészet, lemondott a sürgősségi osztály vezetője, tovább is van, mondjam még?

 4. Józan szerint:

  Mondhatta volna szebben kis lovag! Most nevezzem Önt fideszes faszfejnek?

 5. Kami szerint:

  Agyhalottnak minek? Aki picit is tudja, mi minden történt az elmúlt nyolc évben, az emlékszik az IMF-hitelekre, arra, hogy Gyurcsányék mit műveltek, és arra is, hogy vidéken az egész országban felújították a kórházakat.

 6. Nagyapó szerint:

  Igaz, nincs a szuperkórházak között említve, de a SOTE-n is jelentős fejlesztések voltak/vannak, valamint új épület készül az Irgalmasok kórházában is és még sok más helyen.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 7. Józan szerint:

  Van olyan betegség amit Magyarországon nem is tudnak kezelni! Grazban van a legközelebbi ellátóhely . . . 😛

 8. Nagyapó szerint:

  Józan boldog, hogy
  “Van olyan betegség amit Magyarországon nem is tudnak kezelni! Grazban van a legközelebbi ellátóhely…😛”.
  Tehát Józan örül ennek, de elárulom, van olyan betegség, amit sem Grácban (így van magyarul, nem Grazban), sem Bécsben (nem Wienben) nem tudnak gyógyítani, sőt van olyan betegség, amit az OPNI bezárása miatt nálunk sem tudnak orvosolni!!!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 9. Józan szerint:

  Kedves Nagyapó, komplikáció mindig akad, az illető olyankor Graz helyett Svájcba utazik! 😛

 10. JR szerint:

  Még mindig blokkoltok gecik?

 11. JR szerint:

  Jé, már nem!
  🙂

Itt lehet hozzászólni !