A főváros sikeresen be fogja fejezni az elektronikus jegyrendszer projektet

csepel.hu

 

Az elektronikus jegyrendszer projektje kapcsán a főváros teljes egészében ura a helyzetnek, a projektet a főváros sikeresen be fogja fejezni, a szállítói szerződés felmondásával a fővárost nem érte kár – hangzott el Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes, Borbély Lénárd és Wintermantel Zsolt fővárosi képviselők szerdai sajtótájékoztatóján.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, fővárosi képviselő emlékeztetett rá: a Fővárosi Önkormányzat évekkel ezelőtt döntött az elektronikus jegyrendszer bevezetéséről, amelyhez hitelfelvételre volt szükség. A projektet a BKK bonyolította le, a törvények és a jogszabályok betartásával, a hitelfelvétel szempontjait is figyelembe véve kiírta a közbeszerzési eljárást, a nyertes feladata volt a rendszer bevezetése, a szükséges eszközök legyártása. Ez nagyrészt meg is történt, a projekt hét fázisából négy megvalósult. Azok a tárgyi eszközök és szoftverek, amelyeket kifizettek, a későbbiekben a projekt során felhasználhatók – hangsúlyozta Borbély Lénárd. Semmiféle pénzügyi veszteség nem érte, nem érthette a fővárost, „akik ezt harsogják, magukból indulnak ki, hiszen a 2010 előtti városvezetés kötött hátrányos és káros szerződéseket”, például az Alstommal – jegyezte meg. Úgy fogalmazott: Tarlós István a megoldások embere, amióta ő vezeti Budapestet, minden projekt sikeresen befejeződött, a főváros saját erejéből vagy az állammal összefogva. Hangsúlyozta: a fővárosi elektronikus jegyrendszert is be fogják vezetni, a MÁV-ot és a Volánt is magába foglaló nemzeti platformhoz csatlakozva, így az komplexebb, a budapestiek számára kényelmesebb rendszer lesz.

Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón kitért rá: a projekt során két szerződést kötöttek, a Főváros az EBRD-vel szerződött a finanszírozásról, a BKK pedig szállítói szerződést kötött a Scheidt&Bachmann német céggel. Hangsúlyozta: a főváros azokkal a kérdéskörökkel foglalkozott, amelyek előbbihez kötődtek. A BKK 2017 nyarán arról tájékoztatta a Fővárosi Közgyűlést, hogy a projektben késedelem van, amelynek oka, hogy objektív műszaki körülmények és a jogszabályi keretek megváltoztak, a lehívási határidőt pedig 2018 végéig hosszabbították meg. Ezután úgy tűnt, a projekt előrehaladásának fontos eleme, hogy a BKK és a szállító megállapodjon a szerződés újrastrukturálásában, az EBRD is ezt kívánta meg. 2018 februárban a Fővárosi Közgyűlés éven belüli kölcsönt adott a BKK-nak, amíg a szerződésmódosítás nem jön létre, és azt az EBRD jóvá nem hagyja. „Ilyen értelemben tudtuk, hogy csúszik a projekt, de úgy tűnt, hogy minden rendben lesz” – jegyezte meg. A szerződésmódosítás azonban nem tudott létrejönni, ősszel már az EBDR is jelezte, hogy közeledik a határidő. Október 12-én megbeszélést folytattak a projekt minden érintett résztvevőjével, a Főváros pedig világossá tette: vagy megállapodás lesz a szerződésmódosításról, vagy a projekt ilyen formában nem folytatható. Bagdy Gábor hozzátette: történt még egy malőr, a szállító nem teljesítette egyik szerződéses kötelezettségét, időközben lejárt a bankgaranciája, amelyet meg kellett volna hosszabbítania, de nem tette meg. A BKK bizonyos értelemben ezért került kényszerhelyzetbe. Bagdy Gábor megemlítette: egy szerződés felmondása mindig hátrányos és rossz, de egyben lehetőséget is teremt, hiszen így a fővárosi elektronikus jegyrendszer csatlakozhat az országos platformhoz. Hangsúlyozta: a BKK eddigi kifizetései mögött mind valós teljesítés van, azok jogszerűek és szakmailag indokoltak voltak. Az elektronikus jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, fővárosi képviselő a sajtótájékoztatón visszautasította Horváth Csaba szocialista politikus állítását, tévedésnek nevezte, hogy veszteség érne az elektronikus jegyrendszer projekt kapcsán a fővárost. Emlékeztetett rá, hogy a 2010 előtti városvezetés által az Elektra nevű elektronikus jegyrendszerre tíz éven át elköltött több százmilliós tanácsadási szerződések és tanulmányok miatt érte kár a fővárost, hiszen azokból egyetlen mondatot sem tudott felhasználni a 2010-ben megalakult BKK. Megemlítette, hogy az előző városvezetés idejéből származó, a 4-es metróhoz kapcsolódó ügyek miatt is érheti kár a fővárost. Az alagutat fúró Bamco konzorciummal összesen 35 peres eljárása volt a fővárosnak és a BKK-nak, amelyekből hét még folyamatban van, ezek közül pedig a legnagyobb tétel 35 millió eurót jelent. Az Altsommal szemben pedig 29 millió eurós követelése van a BKV-nak, a céggel a 2010 előtt a metrókocsik beszerzésére kötött szerződést is fel kellett mondani és újrakötni.

 

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató

 

Forrás: budapest.huForrás: budapest.hu

8 hozzászólás “A főváros sikeresen be fogja fejezni az elektronikus jegyrendszer projektet” bejegyzésre

 1. Johnny szerint:

  Ez a rendszer a Briteknél, már két évtizede kifogástalanul működik.
  Értelem szerint nem onnan vettek rendszert, hanem a németektől. De miért is? Na ki a fő részvényes társa a Gábornak? 😉

 2. Dagobert bácsi szerint:

  Mutyi, mutyi hátán, követik Mészáros Lőrinc módszerét, az kapja a megrendelést, aki visszacsorgat!

 3. Dagobert bácsi szerint:

  A töménytelen eltapsolt pénz helyett olcsóbb lenne bevezetni az ÉSZT MÓDSZERT!

  “Júliustól ingyenessé válik a buszközlekedés Észtországban – tudósít a Euronews.
  A fővárosban, Tallinban a helyi lakosoknak már 2013 óta nem kell fizetniük a tömegközlekedésért, bár ez az engedmény a más városokban élőkre és a külföldiekre nem vonatkozik. Most az egész országra kiterjesztik a szabályozást, amitől a kormány az autóforgalom csökkenését és a levegőminőség javulását várja.
  Az érintett vállalatok kieső bevételét az állam pótolja.”

 4. Nagyapó szerint:

  Eetásak!! Néhány megjegyzés a hozzászólásokhoz:
  – sok helyen működik a Scheidt & Bachmann jegyértékesítési rendszer, Londonban, Chicagoban és Hong-Kongban
  – a Scheidt & Bachmann céget közbeszerzési eljárásban választották ki, amit az EU ellenőriz (mivel EU pénz)
  – Tallin 400 000 lakosú város 4 villamos-, 7 trolibusz- és 56 autóbuszvonallal. Mennyi jegybevétele lehetett? Bp. 1,7 milliós. Az MSZP egyik legbutább vezetője, Horváth Csaba, dobta be az ötletet, ami nem új, mer Bologna ~20 éve próbálkozott ezzel, de belebukott, mert költségvetése nem bírta el. Bp.-en ki fizetné a hiányt, a vidék??

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 5. Dagobert bácsi szerint:

  Július már rég elmúlt, akkor már nem csak Tallinban ingyenes a helyi közlekedés, hanem egész Észtországban!

 6. Nagyapó szerint:

  Hogyne! Sőt legyen ingyenes a sör, mert többen söröznek, mint utaznak. Ezt szeretné a Gyula, az Ottó, meg a Tót Ottó!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 7. Dagobert bácsi szerint:

  Magyarországot már mindenki lehagyta, hála a rendszerváltó pártoknak!

 8. Nagyapó szerint:

  Főleg hála a szociknak. akik 21067 milliárd forint bruttó államadósságot, a GDP 82%-át hagyta ránk, valamint 442 milliárd forint adósságot, amennyi az IMF-től vett fel.Brávó!!!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !