Milliomosként térhet haza az olaszliszkai lincselő

Csepel.hu

Debrecen, 2009. november 13.
Az elsőrendű vádlott, ifjabb Horváth Dezső hallgatja a Debreceni Ítélőtábla Szögi Lajos meggyilkolása ügyében hirdetett ítéletét. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
MTI Fotó: Balázs Attila

Mintegy ötmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság ifj. H. Dezsőnek, aki 12 évvel ezelőtt társaival meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán. Az elsőrendű vádlottnak a rossz tartási körülmények miatt jár a pénz. Hab a tortán, hogy jó magaviseletéért már akár jövő júliusban szabadulhat.

A gyermekei szeme láttára halálra vert Szögi Lajos családja 46 millió forint kártérítésre jogosult – ebből a család a mai napig semmit nem kapott.

Gazdag emberként sétálhat ki a börtönből a 12 évvel ezelőtti olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, aki 17 év letöltendő börtönbüntetést kapott Szögi Lajos meggyilkolásáért. Az értesülések szerint a rossz tartási körülmények miatt mintegy 5 millió forintot ítélt meg a férfinak a Szegedi Törvényszék még októberben. Ifjabb H. Dezsőt pillanatnyilag a szegedi Csillagban őrzik, akárcsak az apját, aki viszont életfogytiglanit kapott.

A bírósági döntés háttere, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban több ízben elmarasztalta hazánkat a börtönökben tapasztalható körülmények miatt. Az uniós jogszabályoknak megfelelően hazánk kénytelen volt módosítani a vonatkozó jogszabályokat, és a bűnelkövetők kártérítési igényeinek helyt adni.

Mint ismert, a földrajz – biológia szakos tanárt 2006 októberében lincselte meg romák egy csoportja, miután Szögi Lajos két kisebb lányával Olaszliszka egyik cigányok lakta utcáján haladt.

Az édesapa autója előtt átszaladt egy helyi kislány, aki a rohanásban az út melletti árokba esett. A gyermeket Szögi Lajos nem sodorta el, mégis megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a kislánynak. Az autóból kiszállni azonban már nem tudott, mert addigra a lány bátyja a kocsihoz rohant, felugrott a motorháztetőre, és ököllel ütni kezdte a szélvédőt.

Odament a kislány apja, kiskorú bátyja és további három rokona, akik együttes erővel kirángatták a tanárt az autójából, majd ütlegelni, rugdosni kezdték. A kislány anyja azt kiabálta, „öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”. A gyereknek azonban semmi baja nem lett.

Szögi Lajosra több mint száz ütést és rúgást mértek a cigány család tagjai. Mire a mentő a helyszínre érkezett, a tanár belehalt fejsérüléseibe. A rendőrség először három gyanúsítottat vett őrizetbe, köztük a helyi cigány önkormányzat képviselőjét. Később a gyanúsítottak körét bővítették.

A vizsgálatok ráadásul megállapították, hogy a tanár a kocsijával a kislányt nem sodorta el, a visszapillantó tükörbe sem akadt bele, és az autón sem voltak sodródási nyomok. Jogerős ítélet 2009 novemberében született.

A nyolc vádlottból hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében. Közel egy évvel később a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság első fokon, összesen 46 millió forint kártérítés és annak kamatai megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket. A pénzből azóta sem látott egy fillért sem Szögi Lajos családja.

Fotó: Magyar Idők/MTI

Csepel.hu

3 hozzászólás “Milliomosként térhet haza az olaszliszkai lincselő” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    “A pénzből azóta sem látott egy fillért sem Szögi Lajos családja”
    Mire gondolt az idióta bíró, hogy kidobolják a 46 millát???
    Gondolom, hogy a családi pótlékot és egyebeket meg kapják tovább a retkek hozzátartozói?

  2. Hozzászóló szerint:

    Lehetne az igazságszolgáltatást az információáramlás elősegítésével kezdeni idehaza úgy, ahogyan itt a cikkben a képen és a kép alatt. Megmutatni az elkövető pofázmányát és kiírni a teljes nevét. Nem kikockázni, kifehéríteni a bűnöző képét és eltitkolni a nevét, míg ezzel szemben a hazai rossz szokás szerint az áldozatok fotóit és adatait előszeretettel leközlik a blogok, újságok.

  3. Pilsner Urquell szerint:

    Igazságszolgáltatás?!… Némely ügyvédi körök gennyesre keresik magukat ezeken a kártéritési pereken. – A jog már köszönőviszonyban sincs a társadalmat még valahogy fenntartó erkölcsi megfontolásokkal.

Itt lehet hozzászólni !