Kiengedték a klinikáról az újszíves csepeli férfit

csepel.hu

Hazaengedték a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikáról az 58 éves Rácz Pált, aki hetekkel ezelőtt szívátültetésen esett át. A csepeli önkormányzat jóvoltából a Simon Bolivár sétányon található idősek otthonában lakik. Állapota kielégítő, hangulata jó. Naponta sétálgat a környéken maszkkal a száján és kesztyűben, hogy elkerülje a fertőzést. Közben kiderült, hogy nem ő az első csepeli, akin szívátültetést végeztek. Egymásra sorstársakként gondolnak, de nem mindig árulják el kilétüket. A 69 éves Sinkó József önként nyilatkozott meg. Három éve él új szívvel Csepelen.

Rácz Pál szigorúan betart minden előírást, amelyek a frissen műtöttekre vonatkoznak. Mások társaságában csak maszkban és kesztyűvel a kezén mutatkozhat. Nem ihat csapvizet, csak forralt teát vagy ásványvizet. Tartózkodnia kell a füstölt húsoktól és a sajtféleségek többségétől. Kenyeret és zsemlét csak előre csomagoltan ehet, hogy elkerülje a fertőzést. A zöldségeket szabadon fogyaszthatja, de a gyümölcsöket csak mértékkel. Speciális, drága vérhígító gyógyszert szed, amelynek a költségét az önkormányzat viseli.

„A műtétem után minden nap meglátogatott a klinika pszichológusa, akivel jókat beszélgettünk. Felkerestek a barátok, barátnőm. Egyre erősebb vagyok, csak köhögéskor érzek feszítő fájdalmat a mellkasomban. Napközben tévézek, olvasok, sétálgatok a szép időben. Akadnak, akik felismernek az utcán, és jó egészséget kívánnak. Minden bátorító szó jólesik. Ha teljesen rendbe jövök, szeretnék valami könnyebb munkát végezni, mert kevés a nyugdíjam” – mondta Rácz Pál.

A csepeli Sinkó József 66 éves korában kapott új szívet a városmajori klinikán. Előtte szívelégtelenségben, szívizomgyengeségben szenvedett hosszú éveken át. „A műtétem előtti fél esztendőben a legkisebb fizikai tevékenység is kifárasztott. Felvettek a várólistára, és rá két hónapra megműtöttek. Egy hónapig voltam a klinikán. Utána egy évig szájmaszkot és kesztyűt kellett viselnem. Életem végéig szednem kell egy nagyon erős gyógyszert, amely megakadályozza az új szerv kilökődését. Negyedévente orvosi vizsgálatra járok, évente egyszer pedig befekszem egy napra a városmajori klinikára. Állítom, hogy a magyar orvosok a legjobbak a világon! Tökéletes ellátást kaptam, mindent megtettek értem. Most már jól vagyok, teljes értékű ember lettem. A szívműtétem után másfél évvel semmiféle korlátozás nincs már. Naponta egy órát szoktam sétálni, mert jót tesz a vérkeringésnek. Egyedül a fertőzésveszélyre kell vigyáznom. Nyugdíjas vagyok, de zenészként fel szoktam lépni éttermekben. Mi, akik szívátültetésen estünk át, és negyedévente találkozunk a városmajori klinikán, megbeszéljük a közös dolgainkat, mert egy családba tartozunk, sorstársak vagyunk” – mondta Sinkó József.

Cs. A.

 

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !