27. sérült gyermekek napja

Csepel.hu

Immár évek óta hagyomány, hogy a fogyatékosok számára megrendezik a Sérült Gyermekek Napját, amelynek keretében a Fővárosi Állat- és Növénykertbe invitálják a fogyatékkal élőket és kísérőiket. Az érdeklődők ingyen mehetnek az állatkertbe, ahol a park megtekintésén túl különféle programok, remek előadások is várják a látogatókat.

Tavaly tízezren vettek részt az eseményen az egész országból. Ezúttal szeptember 17-én rendezik meg a 27. Sérült Gyermekek Napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amelyre előzetesen regisztrálni kell – tájékoztatott Boros Sára, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) csepeli centrumának munkatársa.

A fogyatékos emberek életvitelét segítő első önálló életviteli centrumát Csepelen, a Kassai utca 36. szám alatti családi házban nyitották meg idén júniusban, amely Budapesten az egyetlen ilyen központ. Az intézmény célja az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjainak segítése. A csepeli tapasztalatokat felhasználva már az ország 19 megyéjében elkezdték működésüket a hasonló életviteli centrumok.

Csepelen hetente két alkalommal tartanak ügyeletet: keddenként 13-17, csütörtökönként 9-13 óra között. Telefonos egyeztetés alapján azonban más napokon is fogadják az érdeklődőket. Egyeztetni a következő számon lehet: 792-3554. Az érdeklődőket különféle hasznos információkkal látják el, emellett rendszeresen képzéseket tartanak. Ezek körébe tartozik az önérvényesítés és az önálló döntések tanulása. Oktatják az áldozatvédelmet, a helyes életvitelt, a párválasztást. A képzéseket az ÉFOÉSZ szakemberei; gyógypedagógusok, szociális munkások vagy olyan tapasztalati hozzáértők végzik, akik maguk is fogyatékosak. Egyszerre 10-15 személlyel foglalkoznak. Csepelen hamarosan laptopokat kapnak a fogyatékosok, amelyeken különleges applikációk segítségével gyakorolhatják a digitális eszközök használatát, vagy megírhatják élményeiket, törekvéseiket.

Az ÉFOÉSZ híre, hogy július 6-án önérvényesítő csapattalálkozót rendeznek Szegeden, majd ehhez hasonló összejövetelt szerveznek Csepelen is több tucat résztvevő számára.

A 27. Sérült Gyermekek Napjára, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykertben rendeznek, az alábbi linkre kattintva, az űrlap kitöltésével lehet jelentkezni: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSf9rvcyv7lfaMSy12…/viewform. Ha bármi kérdés merül fel, az ÉFOÉSZ központi irodáját lehet felhívni a 06-1/411-1356 vagy a 06-1/411-1357-es telefonszámon, illetve a zsigmondbalazs1902@gmail.com címen írhatnak.

Cs. A.

Forrás: efoesz.hu

Itt lehet hozzászólni !