Újraélesztés a Kossuth Lajos utcában

Csepel.hu

A rendkívüli esemény július 9-én délután nem sokkal két óra előtt történt a Kossuth Lajos utcában. Meleg nyári nap volt, közepes forgalommal. Egy tanulóvezető személygépkocsi haladt a Görgey tér felől a Szent Imre tér irányába.

Amikor a McDonald’s üzlet magasságába ért, az autó megállt a gyalogátkelőhely előtt, mert balról egy férfi és egy nő lépett az úttestre. Amint átértek, az 55-60 év körüli férfi váratlanul összeesett a járdán. Ami ezután következett, azt Stier Károly nyugdíjas autóbuszvezető, de még aktív gépjárművezető-oktató mondja el.

„Amikor láttam, mi történt, jobbra lekanyarodtam a járdára. Emlékszem, egy másik autó is megállt mögöttem. Néhányan odagyűltek, készségesen próbáltak tenni valamit. Odamentem a földön fekvő férfihoz, letérdeltem elé, gyorsan megnéztem, mi baja lehet, mutat-e életjelenségeket. Stabil oldalfekvésbe helyeztem, valaki segített is ebben. Néztem a pulzusát a karján, nyakán, de semmit nem érzékeltem. Figyeltem a mellkasát, hogy lélegzik-e, de nem lélegzett. Visszafordítottam hanyattfekvő helyzetbe, és közben szóltam a nézelődő embereknek, hogy értesítsék a mentőt. Elkezdtem az újraélesztést… Két kézzel ütemesen nyomkodtam a férfi mellkasát, ahogyan ezt az elsősegély oktatáson megtanultam, és magam is tanítottam. Nem tudom, meddig csináltam, mert a mentők hamar megérkeztek. Két percre van a mentőállomás… Aztán ők folytatták az újraélesztést, és megmentették a férfi életét. Nem gondolom magam hősnek, örülök, hogy segíthettem egy embertársamon. Tanácsolom másoknak is, ne essenek pánikba, ha úgy hozza a sors, hogy újraélesztést kell végezniük – hisz minden perc sokat számít. Korábban volt rá eset, hogy közterületen nyújtottam elsősegélyt, de akkor nem volt ilyen komoly baj. Utólag felhívott telefonon dr. Juhász György, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója, aki megköszönte a segítségemet.”

Dr. Juhász György érdeklődésünkre elmondta, hogy a bajba került férfi gyermeksebész orvos. Infarktust kapott, de már jobban van. Stier Károlyt a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat tiszteletbeli munkatársává fogadta, amiről egy díszoklevelet is kiállítottak augusztus 15-én.

Cs. A.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Újraélesztés a Kossuth Lajos utcában” bejegyzésre

  1. kontrolcé + kontrolvé szerint:

Itt lehet hozzászólni !