Mammográfia: mi a különbség a szűrés és a vizsgálat között?

csepel.hu

 

Panaszos levél érkezett a polgármesteri hivatalba, melyben azt nehezményezi a levélíró, hogy egy idősebb hölgyet, korára való hivatkozással utasítottak vissza, mikor mammográfiai szűrővizsgálatra szeretett volna menni a szakrendelőbe. Utánajártunk, mit kell tudni az emlővizsgálatokról.

Szigorú szabályok

Az emlő vizsgálatára két okból kerül sor: az egyik az emlőszűrés, ebben az esetben a vizsgálat arra keresi a választ, van-e elváltozás az emlőben. Ezt csak államilag megszervezett, szigorú nemzetközi kritériumoknak megfelelő helyeken végezhetik el. Csepelen ezt a feladatot a szűrőbusz látja el. Vagyis előzetesen nem vizsgált hölgyek kerülnek vizsgálatra nemzetközi előírás szerinti feltételek között. Az emlő vizsgálatára sor kerül akkor is, ha a beteg előzetes vizsgálata alapján – ezt családorvos, onkológus, sebész, belgyógyász, nőgyógyász végzi – szükség van a talált elváltozás pontosítására, diagnózis felállítására. A két vizsgálatnak tehát más az indikációja, más a résztvevők csoportja és más a vizsgálati feltételrendszer. Nem jobb vagy rosszabb, hanem más. Ebből adódóan más az elfogadható beutaló is. Míg a szűrőbuszon szűrésre szolgáló beutalóra végzik el a vizsgálatot, addig a szakrendelőben a beutalón fel kell tüntetni a talált elváltozást és a feltételezett diagnózist. A finanszírozás is ennek megfelelő. A busznak csak a szűrésre, a szakrendelőnek csak a diagnosztikus vizsgálatok végzésére van szerződése: kizárólag azt téríti meg a biztosító. Az egészségügyi tevékenységet a biztosító ellenőrzi, a nem megfelelő indokkal elvégzett vizsgálatokért kifizetett összeget a szolgáltatótól (jelen esetben a szakrendelőtől) visszavonja, és további bírsággal szankcionálja. Éppen ezért mindenkinek – betegnek, orvosnak, szolgáltatónak – elemi érdeke azok betartása.

Ingyenes szűrés

Évente két alkalommal érkezik szűrőbusz a kerületbe, erről előzetes értesítést is küldenek a vizsgálandóknak: ennek ellenére igen kevesen élnek a lehetőséggel, évek óta csupán a nők 35-36 százaléka vesz részt az ingyenes szűrésen. Sokszor hangzik el, hogy nem megfelelő az időpont. A szűrőbuszt üzemeltető Mamma Klinika tájékoztatása szerint az időpont módosítható, csak fel kell venni velük a kapcsolatot. Általánosságban elmondható, hogy 45 éves kor alatt az emlő vizsgálata első körben ultrahangvizsgálattal történik. Felmerülő gond esetén kerül sor a radiológiai vizsgálatra, amelynek nincs felső korhatára. Talált elváltozás vizsgálata a szakrendelőben nincs életkorhoz kötve. A szűrést viszont 45 és 65 év közöttieknél végzik. 65 év felett nincs szűrés. Amennyiben elváltozást találnak, annak további vizsgálata történik meg a szakrendelőben. A vizsgálatra előjegyzés alapján kerül sor. A beutalást kiállító orvosnak kell döntenie arról, hogy a tünetek és a kórelőzmény alapján indokolt-e a sürgősségi jelzés vagy nem. A radiológus szakorvossal történő konzultációra a beutaló orvosnak rendelkezésére áll egy mobiltelefon. Bár sokszor nehéz átlátni és elfogadni az egészségügyben betegként megjelenőnek a fentieket, mégis a szabályok elfogadása, betartása és a lehetőségek – szűrőbusz – maximális kihasználása tudja csak előrébb vinni a megelőzést és a betegségek időben való felfedezését.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !