Semmelweis nap a Jahn Ferenc Kórházban

csepel.hu

A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház idén is megtartotta hagyományos Semmelweis napi ünnepségét. Az eseményen – az elmúlt évekhez hasonlóan – ezúttal is a legkiválóbb szakmai teljesítményt nyújtó dolgozókat jutalmazták. A rendezvényen részt vett Borbély Lénárd polgármester is.

Dr. Ralovich Zsolt főigazgató Semmelweis napi ünnepi beszédében elsőként a csepeli önkormányzat támogatását emelte ki, mely idén húszmillió forinttal  járult hozzá a műszer beszerzésekhez. Majd hangsúlyozta, a 2018-as esztendő fontos jelentőségű, hiszen pontosan kétszáz éve született a hazánk nemzetközi szinten is legismertebb orvosa, Semmelweis Ignác. Ennek alkalmából a magyar kormány ezt az évet Semmelweis emlékévnek nyilvánította. “Az antiszepszis felismerésének fontossága és vele a módszeres megelőzés szemlélete újraírta az egész orvostudományt.

Minden kezelés, beavatkozás kiindulópontja lett. A fertőtlenítő kézmosás, melynek fontosságát felismerte, s melyet kötelezővé tett a szülészeti osztályokon, egyszerű, már-már természetes eljárásnak számít. Az ő idejében azonban feleslegesnek, értelmetlennek tartották orvostársai. Nem gondolták volna, hogy kétszáz évvel később minden, amit a sterilitás fontosságáról, az orvoslás elsőszámú törvényéről tud majd az emberiség, Semmelweis Ignác klórmész-oldatos tálkájáig lesz visszavezethető”- hangsúlyozta a főigazgató. Egyúttal hozzátette: “Semmelweis Ignác hagyatéka több szempontból is fontos. Egyrészt a fiatal generációk számára kellenek  a hozzá hasonló elszánt példaképek,  másrészt a Semmelweis doktrina ma is érvényes aktualitás az orvosi gyakorlatban, mivel a higiénia és a kézmosás hiánya sajnos még a 21. században is gondokat okoz.

Az egészségügyben a minőség olyan hitvallás, mely évezredes múltra tekint vissza és mindig is az erkölcsi, szakmai hitvallás meghatározó eleme volt. A mi hitvallásunkban a felelősség szó kiemelt jelentőségű, felelősek vagyunk másokért, egymásért, önmagunkért – fogalmazott a szakember. Az ünnepi beszédeket követően a vendégek verseket, prózákat hallgathattak meg Németh Kristóf színművész tolmácsolásában.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !