Schiffer András: Sok energiát fektettem abba, hogy az LMP-t ne lehessen a ballib táborba behekkelni

Pesti Srácok

migránsügyben Schiffer András

Nem zárja ki, hogy valamikor visszatér a párpolitikába, de nem hajlandó még egyszer golyófogónak állni és bázisdemokratikusnak hazudott pártot csinálni – nyilatkozta Schiffer András a 24.hu-nak. Az LMP alapítója arról is beszélt az interjú során, hogy miért távolodott el egykori pártjától és szerinte hol hibázott a többi ellenzéki párt.

Ha most vasárnap lennének a választások, nem biztos, hogy az LMP-re szavazna Schiffer András – derül ki abból az interjúból, amit a 24.hu készített a párt alapítójával. Az egykori politikus elmondta, az Együttes Szabó Szabolcs csatlakozása az LMP frakciójához csak az utolsó csepp volt a pohárban. Az első csepp az volt, amikor tavaly szeptemberben a párt élesítette Ron Werber stratégiáját.

Werber olyan stratégiát kezdett el élesíttetni az LMP vezetőivel, aminek nem sok köze volt ahhoz, amibe én beletettem 8-10 évet.

Kifejtette: a werberi stratégia arról szólt, hogy az LMP söpörje le az asztalról az MSZP-t és a DK-t és próbálja megszerezni a szavazóit. Szerinte ez egy működésképtelen terv volt, amit az is bizonyít, hogy ezek a pártok Karácsony Gergellyel „lekezelték a Szél-offenzívát”.

Találtak egy arcot, aki elfogadható azoknak a szavazóiknak, akik talán valóban az LMP felé fordulhattak volna. Ráadásul kiderült, hogy az LMP-nek nem nagyon van más mondanivalója azon kívül, hogy Szél-kormány meg Szél-terv.

Hozzátette: az LMP-nek és a többi ellenzéki pártnak is a kormánypárti szimpatizánsok meggyőzésével és a vidéki hálózat kiépítésével kellett volna foglalkozniuk, ehelyett azonban „elkezdték egymás táborát szeletelni”.

A werberi stratégia is ezt célozta, és ami a tartalmi problémám vele: ez nincs ingyen. Ahhoz, hogy az LMP a siker minimális reményével fusson neki ennek a tervnek, a pártot érzületileg át kellett pozicionálni a kulturális ballib oldalra. Én irgalmatlan energiát fektettem abba, hogy az LMP-t kívül tartsam a kulturális szekértáborokon, és ne lehessen a ballib táborba behekkelni.

Schiffer András úgy látja, a werberi stratégiából következően az LMP zöld, rendszerkritikus mondanivalója is teljesen kiveszett: az LMP-nek 2017 szeptemberétől egyetlen olyan témája sem volt, ami alapján meg lehetett volna különböztetni a többi ellenzéki párttól – mondta. Ugyanakkor elismerte, hogy könnyen lehet, hogy Werber nélkül az LMP „már a rajtkőre sem tud felállni a választáson”.

Schiffer arról is beszélt az interjú során, hogy saját kudarcának tekinti, hogy azok, akik a 2012-es szakadása után az LMP-ben maradtak balra kormányozták a pártot.

Az elmúlt fél év történései mindenesetre azt igazolták, életem legjobb döntése volt, hogy a ciklus közepén kiszálltam.

Hozzátette: azt is kudarcként éli meg, hogy nem tudta az LMP-t „megcsinálni”, bár szerinte nem is nagyon lehetett, mert néhányan féltik a pozíciójukat, ezért ellenállnak a párt bővítésének. Emellett azt is a problémának látta, hogy nem volt elég egyértelmű a párt politikai identitása.

2015-ben kísérletet tettem arra, hogy az LMP arculatát karakteresebbé tegyük, valóban rendszerkritikus, globalizációkritikus párt legyen, de azt láttam, nemcsak szervezeti, hanem politikai stratégiai értelemben sem volt mögöttem sereg. Nem éreztem semmiféle értékközösséget.

Schiffer András az ellenzékről azt mondta, „egy vízió nélküli szivárványkoalíció a külföldi befolyásszerzésnek megágyazó szakértői kormánnyal az élén csak arra jó, hogy alkotmányos válságról alkotmányos válságra bukdácsolva egy újabb autokratikus kísérlet előtt nyisson utat”. Szerinte Orbán Viktort nem egy harcias, hanem egy konstruktív párt fogja tudni leváltani.

Nem egy heterogén pártszövetségnek kell felállnia, hanem egy olyan világképnek, narratívának, amit szembe lehet állítani az általa képviselt populista jobboldalisággal. Ehhez pedig az kell, hogy egy párt világossá tudja tenni a viszonyát az 1990 és 2010 közötti, illetve a 2010 utáni világhoz, tudjon jövőképet sugározni, el tudja helyezni Magyarországot a globális folyamatokban. (…) Az ellenzéki pártok kísérletet sem tettek rá, hanem a pótcselekvést választották: hónapokig arról beszéltek, hogy ki lépjen vissza a másik javára.

Végül arról is beszélt, azt nem tudja, hogy valaha is visszatér-e a pártpolitikába, de a közeljövőben biztosan nem tervez pártot alapítani, ahogy nem hajlandó még egyszer golyófogónak állni és bázisdemokratikusnak hazudott pártot sem csinálni.

Lehet, hogy ebből az következik, hogy többet nem leszek parlamenti képviselő, sőt pártpolitizálni sem fogok, de az biztos, hogy még egyszer nem megyek bele abba, hogy kifelé minden felelősség az enyém, befelé viszont szinte semmilyen hatásköröm nincsen és nincs mögöttem egy olyan politikai közösség, amelyikkel egy nyelvet beszélünk és azonos irányba haladunk

– fogalmazott Schiffer András.

Forrás: Pesti Srácok

 

7 hozzászólás “Schiffer András: Sok energiát fektettem abba, hogy az LMP-t ne lehessen a ballib táborba behekkelni” bejegyzésre

  1. Jobban szerint:

    A párt megalakulásakor sem állt középen az LMP.
    „Összenő, ami összetartozik.” “Kilóg a lóláb”.

  2. Qqriq szerint:

    Hová tűnt Schiffer?
    Elfújta a Szél
    😀

  3. Csányi László szerint:

    Mindig a fidesz szekerét tolta! Nélküle nem lett volna 2/3.

  4. velemeny szerint:

    kíváncsi vagyok, mivel volt zsarolható. Hiába, a politikusaink (mindkét oldalon) nem patyolattiszták.

  5. Jobban szerint:

    Csányi László, Szabó Szabolcs tehát csatlakozva az LMP-hez, a Fidesz szekerét tolja?

  6. Jobban szerint:

    A bukott ellenzéki pártok egymás után tartják kongresszusukat. A Jobbik, LMP és a Momentum után most a szocialisták következnek. Az eredménygörbéjüket nézve a versenyszférában a legtöbbjüket már régen felszámolták volna.
    http://mozgasterblog.hu/

  7. TenkA szerint:

    “Hová tűnt Schiffer?
    Elfújta a Szél”

    hehe, ez jó! 😉

Itt lehet hozzászólni !