Nagypéntek: mit ünnepel ilyenkor a keresztény világ?

24, Mr.Gabee, Csepel.info

Foto: http://turul.info

Nagypéntek immáron munkaszüneti nap Magyarországon. Ennek örülünk. Vagy nem. Ennél jóval lényegesebb kérdés azonban, hogy mit is ünnepelünk ilyenkor.

A húsvét előtti péntek a keresztény világban Nagypéntek, mely a húsvéti szent három nap második napja. Ekkor emlékezünk meg Jézus Krisztus szenvedéseiről és kereszthaláláról, s egyben ekkor veszi kezdetét a harmadik napi feltámadásra való várakozás. A teológusok és történészek között többen is úgy vélekednek, hogy ez az időpont nem tökéletesen helytálló, hiszen amikor Jézus meghalt, látható volt az égen a Dél Keresztje csillagkép, így a legvalószínűbb dátum, ha a pénteket alapvetésként határozzuk meg, nem lehetett más, mint 33. április 3. Ráadásul pontosan erre a napra esett egy részleges holdfogyatkozás is.

Nagypénteken a szentmise a katolikus liturgiában elmarad, helyette igeliturgiát és áldozást tartanak a templomban, a pap pedig piros miseruhát visel, ezzel is szimbolizálva Jézus Krisztus vértanúságát.

Nagypénteken János evangéliumából olvasnak fel, illetve a passiót éneklik, az oltárszekrény pedig üres a templomokban, jelezvén, hogy Krisztus nincs jelen.

Itt lehet hozzászólni !