Sándor, József, Benedek

Csepel.info, Mr.Gabee

Megérkeztek ők, akik a melegért felelősek a néphit szerint. Lássuk, mire számíthatunk ezeken a napokon:

Sándor, József, Benedek… A tavaszi napéjegyenlőség idején, Gergely nap után közel egy héttel érkeznek ők hárman, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint.

Sándor napja – március 18.

Az első igazán meleget hozó nap. Ekkorra már a napsugarak is barátságosabban simogatják a földeket. „ Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható „ – tartotta a népi regula. Ezen a napon engedték ki először a méheket. A néphit szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz. Aki serényebb munkára akarta a méheit fogni, az hangyabolyt szórt a kas alá.

József napja – március 19.

A három összetartozó nap közül a leggazdagabb szokásokban és hiedelmekben. „Ha József napján derült, hőség hozzánk beül „ – szól a regula. Ha ezen a napon szivárvány látszik az égen, benne széles sárga sáv, az jó búzatermést, a széles piros sáv pedig bő bortermést ígér. Egyes falvakban ezen a napon kezdték el szántást, a gazdag termés reményében.

Hétfőn marad a borús, többfelé csapadékos idő. Sokfelé várható havazás, de keleten ónos és fagyott eső, havas eső, valamint eső egyaránt előfordulhat. Élénk északias szél lesz jellemző. A fagyos reggel után délután -3 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk. Frontmentes idő.
Benedek napja – március 21.

Ez a tavasz első napja. „Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár” – tartották elődeink. Szeged környékén a Benedek-napon ültetett hagymát augusztus 24-én szedték föl, utána a háztetőre rakták, ahol 7 nap érte a napsugár és 6 éjszaka a harmat. Ennek a hagymának a főzetét elsősorban a tífuszos betegek gyógyítására tartották alkalmasnak.

Kedden keleten, délkeleten még kisebb havazás kialakulhat. Nyugaton már elvékonyodhat a felhőzet, helyenként előbújik a nap. Főként a Dunántúlon pedig szeles lesz az idő. A fagyos hajnalt követően napközben -2, +5 fokos maximumokat mérhetünk, délnyugaton lehet enyhébb az idő. 

Szerdán kisebb havazás főként a déli és középső megyékben még előfordulhat. Az északias szél sokfelé lesz élénk, nyugaton erős, viharos széllökések lehetnek. A hajnal fagyos marad, délutánra viszont már szinte mindenhol fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön megérkezik a napos idő, csapadék már nem valószínű és az északias szél mérséklődik. A hajnali -2, -10 fokról délutánra +1, +6 fokra melegszik a levegő.

 

Itt lehet hozzászólni !