Az én mozim: Málenkij robot Csepelen

Mr. Gabee, Csepel.info

Szerkesztőségünk rendszeresen vetít le különféle történelmi jellegű filmeket, melynek témája Csepelhez kötődik.

A Málenkij robot Csepelen című dokumentumfilm arról a csaknem háromszáz csepeli férfiről szól, akiket a második világháború után hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba.A csepeli permier vetítésen jó néhányan először szembesültek azzal, hogy édesapjuk milyen szenvedéseken mentek keresztül a távoli lágerekben. A 45 perces alkotást Csarnai Attila rendezte.

Csepel legnagyobb emberi tragédiájáról hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni. A község eseményeit leíró helytörténészek sem vettek tudomást arról, hogy legalább száz csepeli nyom nélkül odaveszett a szovjet lágerekben 1945 és 1950 között. A mai napig sem sikerült még pontosan megtudni, kik tűntek el annak idején.

A dokumentumfilm elsősorban a 94 éves Strein Oszkár egykori kényszermunkás elbeszélése alapján mutatja be az elhurcolás körülményeit, az ukrajnai Liszicsanszkban átélt nélkülözéseket, a bányamunka megpróbáltatásait, majd a hazatérés pillanatát. Megszólal a filmben Hack Gábor és Nánási Rezső, akiknek az édesapjukat hurcolták el. Stark Tamás történész az eddig feltárt bizonyítékokról ad számot.

A film az emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett GULAG-GUPVI Emlékév alkalmából, a Gulág Emlékbizottság civil pályázati támogatásával jött létre.

7 hozzászólás “Az én mozim: Málenkij robot Csepelen” bejegyzésre

  1. Kaschauer szerint:

    Robi és társai, akik a Cepel.info kommentjeiben gyalázzák és alázzák a magyar családokat és a csepeli munkástársadalmat, most kellene tülekedjenek. Tülekedniük kellene a bocsánatkéréssel, a megbánással és a fogadkozással: soha többé!

    Mert ne ringassuk magunkat holmi mesék világában! Ezek a sötét gazemberek itt élnek közöttünk, ugrásra készen, és bárkinek, akár Sorosnak, akár bolseviknek vagy liberálfasiszta internácinak bármikor kiszolgáltatná a szomszédjait, az igaz hazafiakat.

  2. Kaschauer szerint:

    Írhattam volna Pl-t vagy Propagandát is, mert vannak páran.

  3. pl szerint:

    Elmeháborodott! Alázzátok ti magatokat eléggé! Mi értelme annak, amit ide hánytál? 100 évesek bűnét kennéd ránk? A FIDESZ gazemberségeinek támadását vennéd a munkások, a családok, a csepeliek alázásának? Bocsánatot nektek kell kérni Magyarországtól, a Zemberktől, lassan az egész világtól! Pfuj!
    “Sorosnak, akár bolseviknek vagy liberálfasiszta internácinak bármikor kiszolgáltatná a szomszédjait, az igaz hazafiakat”… Ez mi? Te tudod, érted, mit írsz? Roh@dj meg!

  4. robi szerint:

    Új névvel tűnt fel (Kaschauer) a zavarodott, vitaképtelen aranykoszorús káder.
    Szeretném,ha kifejtenéd, mit hadoválsz össze mocskolódásoddal?

  5. Kaschauer szerint:

    Éppen erről a két trógerről és elvtársaikról szóltam.

  6. Strici2 szerint:

    Admin, abel attila! Szabadsagon vagytok?
    Kaschauer es mas cikknel nagyapo serto banto durva dolgokat ir forumozokrol.
    Nem moderaltok?

  7. robi szerint:

    A sértegetést a magatehetetlen düh váltja ki a szellemileg vitaképtelen pártkatonákból.
    Többre nem képesek a feltétlen szolgálatnál, abból élnek, másra nem alkalmasak.

Itt lehet hozzászólni !