Csepelre is begördült az „Arany 200 busz”

Csepel.hu

Február 3-án a Szent Imre térre érkezett az „Arany 200 busz”, amely tavaly júliustól idén októberig az egész Kárpát-medencét járja. Az elmúlt évben ünnepeltük Arany János születésének 200. évfordulóját: ennek tiszteletére készült a Toldi képregénybe burkolt busz.

A Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából látható reprezentatív mozgókiállítás Arany életművét, életét és költészetének jelentőségét mutatja be az érdeklődőknek képek, relikviamásolatok, különféle dokumentumok, manuális játékok, digitális eszközök, valamint hang- és filmfelvételeken keresztül. Az egyedi látványvilágú kiállítást elsőként az Arany János Általános Iskola tanulói nézték meg, akik a Szent Imre téri Szolgáltatóházban az állandó iskolatörténeti- és gyártörténeti kiállítást is megnézték.

A látogatókat buszjeggyel fogadják a kalauzoló muzeológusok, azonban a látogatás ingyenes. A buszban berendezett tárgyak zömében fából készült egyedi installációs elemek, amelyek segítik a szövegértelmezést. A beépített digitális eszközök lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, verseinek élvezetére, s egyben a szórakoztató játékra. Az életrajzról olvashatunk érintőképernyős programokon, játékokon forgatható táblákon. Továbbá megismerhetünk a költő kapcsolataival, életének és kultuszának helyszíneivel, de kipróbálhatjuk a népszerű Toldi-erőjátékot, vagy hallgathatunk verseket és rappelt Arany-szövegeket is. A buszban mindent megfoghatunk, akár felvehetjük a sisakokat.

Kérdésünk az Arany János iskola 5. osztályos tanulói válaszoltak.

Vivi

„A képek nagyon tetszettek, érdekesnek találtam, hogy mennyi mindent írtak Arany Jánosról. Újdonság volt számomra Toldi című verse, még nem tanultuk, jó, hogy láthattam itt.”

Detti

„A forgatható fatáblák és a tükörolvasás nagyon tetszett. A költő életrajzáról sok mindent megtudtam. Jónak találom, hogy játékosan bővíthetem ismereteimet.”

Németh Szilárd országgyűlési képviselő kedvence a Kertben című vers. A buszban beszélgettünk vele.
„Az Arany-emlékév kapcsán fölkért Nagyszalonta polgármestere és az ottani Arany János Művelődési Egyesület, hogy legyek rendezvényeik fővédnöke. Ez arra sarkalt, hogy még többet olvassak, még többet foglalkozzak Arany Jánossal. Természetesen a bicentenárium kapcsán megpróbálok segíteni – elsősorban – a nagyszalontaiaknak és a csepelieknek. Itt a kerületben például személyesen részt vettem az Arany János Általános Iskola elnevezésében. A vándorkiállításért köszönetet mondok a múzeumnak és a szervezőknek. Kiváló, hogy Arany összes lírai vagy epikai műve „kézzel tapintható” a gyerekek számára. Olyan új didaktikai módszereket alkalmaztak, amellyel fogékonyabban, más impulzus által ismerkedhetnek meg Arany életével és műveivel. Szerb Antal mondta a költőről: „Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja”.”

A busz a nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szerepel, a tanév ideje alatt pedig oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget.

Vasárnap a Szent Imre téren 10-16 óra között várják a látogatókat.

 

Antal Zsuzsa

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !