Nemzetközi Urológiai Konferencia a Jahn Ferenc Kórházban

Csepel.hu

Egyedülálló műtéti eljárásokkal ismerkedhetnek meg a hazai szakemberek a Jahn Ferenc Kórház urológiai konferenciáján, február 1-3. között. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett kurzuson a legkorszerűbb minimál invazív beavatkozási technikákat, technológiákat sajátíthatják el az orvostudomány hazai képviselői.

Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára. A nemzetközi szaktekintélyeket is felvonultató képzésen háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológia segítségével mutatják be a legmodernebb műtéti eljárásokat. A beavatkozásokat Magyarország első – a csepeli önkormányzat, így Németh Szilárd egykori polgármester által adományozott – 3D-s laparoszkópos tornyával és két másik hasonló eszközzel végzik.

A résztvevők idén 3 dimenziós monitorokon, élő adásban követhetik nyomon a műtőkben zajló eseményeket. A háromnapos program keretében neves külföldi-, és magyar sebészek mutatnak be bonyolult, ámde követendő, haladó szemléletű műtéti megoldásokat. Az új prosztataműtéti eljárások mellett egy MRI által vezérelt fúziós biopsziával, valamint egy laparoszkópos húgyhólyag eltávolítással és bélből történő hólyagképzéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Utóbbi két eljárási technikát Magyarországon elsőként mutatják be a műtétsorozat keretében.

 

Ünnepi beszédek a konferencia megnyitóján

A konferencia február 2-ai megnyitóünnepségén részt vett Dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Kórház főigazgatója, Prof. Dr. Tenke Péter, a Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, a Magyar Urológus Társaság főtitkára, Prof. Dr. Nyirádi Péter, az Urológiai Tagozat elnöke, valamint Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Tenke Péter osztályvezető főorvos köszöntőjében kiemelte: az urológiai kongresszus, fontos szakmai kurzus, ahol új tapasztalatok szerezhetők, azonnal hasznosítható újdonságok sajátíthatók el. A kurzus az elmúlt két évben már nem csupán a laparoszkópos eljárásokat mutatja be, hanem a legmodernebb non-invazív beavatkozások tárházát is felsorakoztatja. Az urológia szempontjából fontos, hogy ezek a korszerű technológiák széles körben ismerté váljanak Európában, így a hazai szakemberek is megismerkedhessenek az új eljárásokkal.

Dr. Szentes Tamás helyettes-államtitkár beszédében hangsúlyozta: „Az orvostudomány a leggyorsabban fejlődő tudományág, melynek lekövetése sokszor kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszereknek. Éppen ezért az ilyen jellegű szakmai műhelyek jelenléte felértékelődik.” Egyúttal leszögezte: fontos szempont, hogy ezeket a szolgáltatásokat az ellátó rendszeren belül megfelelő minőségben biztosítsák. Ugyanakkor éppoly fontos az is, hogy ezeket a technológiákat itthon tudják elérni és elsajátítani a szakemberek.

Dr. Nyirádi Péter az Urológiai tagozat elnöke ugyanakkor kiemelte: „A kilencedik non- invazív urológiai kurzus lehetőséget nyújt arra, hogy szakmailag felzárkózzunk, elérjük az európai standardot. Az ilyen élő sebészeti kurzus a lehető legjobb alkalom arra, hogy világhírű szaktekintélyek osszák meg sebészeti tapasztalataikat.”

Ralovich Zsolt főigazgató köszöntőjében hangsúlyozta: „Az egészségügyi ellátás színvonalát alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló terápiás és diagnosztikus eszközpark. Kormányzati, uniós és önkormányzati támogatások révén az utóbbi időben több nagyobb volumenű műszerfejlesztést sikerült megvalósítani. Digitális röntgenek, mammográfia, új ultrahangok teszik lehetővé a korszerű képalkotó diagnosztikát. Az országban itt volt először és sokáig egyedüliként 3 dimenziós laparoszkópos torony, melyet Németh Szilárd volt polgármester adományozott a kórház számára. Idén januártól modern, gasztroenterológiai endoszkópos ultrahang, és izotópos diagnosztika is elérhető a kórházban.”  A főigazgató végül reményét fejezte ki, hogy az Egészséges Budapest Program keretében új lehetőségek tárulnak fel a kórház számára, és újabb évtizedekre fenntartható pályára kerül az intézmény.

 

Megújul a Jahn Ferenc Kórház – a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztése valósul meg

Németh Szilárd országgyűlési képviselő is az urológiai konferencia meghívott vendégei között szerepelt, ám a politikus a honvédség új, légi szállítójárműveinek átadása miatt nem lehetett személyesen jelen az eseményen. Lapunk kérdésére azonban elmondta: „A kormány döntésének köszönhetően, az Egészséges Budapest Programmal a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja valósul meg. A fővárosi és Pest megyei intézményhálózat több mint 4 millió ember egészségügyi ellátását végzi. Ennek ellenére Brüsszel egyetlen fillér európai uniós pénzt sem engedett felhasználni. 2002 és 2010 között, pedig a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt még a hazai forrásokat is kivonták. Éppen ezért az Orbán kormány – amikor erre már megvolt a gazdasági-pénzügyi lehetőség – úgy döntött, hogy a fejlesztés teljes költségét a magyar adófizetők pénzén, a magyar kormány költségvetési forrásból állja” – tette hozzá a politikus.

Német Szilárd egyúttal kiemelte: „Az Egészséges Budapest Program részeként megközelítőleg 30 milliárd forintból újul meg a Jahn Ferenc Kórház. Ugyanakkor jó hír, hogy január közepén megkezdődött a Sürgősségi Osztály (SBO) felújítása és bővítése, melyre 2017. decemberében 125 millió forint támogatást hagyott jóvá a kormány.”

Az elmúlt nyolc év jelentős egészségügyi fejlesztéseiről szólva Németh Szilárd kiemelte: „2014-ben a csepeli önkormányzat Magyarország első 3D-s laparoszkópos tornyát adományozta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek. Azt remélve, hogy egy jó alkuval a 40 millió forintért megvásárolt, de annál jóval nagyobb értékű eszköz megkönnyíti a kórházban dolgozó orvosok és szakdolgozók munkáját, és növeli az egészségügyi intézményben ellátott betegek gyógyulási esélyeit.”

Végül a politikus a három napos urológiai kurzus kapcsán hangsúlyozta: köszönettel tartozik a Jahn Ferenc Kórház vezetőinek, hogy ennek a fontos műtéti eljárásokról szóló szakmai konferenciának ismét otthont adott.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !