Meghívó


A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület 2018. január 20.-án, 13 órakor megemlékezést tart – születésének 200. évfordulója és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából – Görgey Artúr csepeli emléktáblájánál.

A megemlékezés helyszíne: Budapest, XXI. Deák Ferenc tér (a Csepeli Piac parkolójánál, a Tóth Ilona Szakorvosi Rendelőintézet épületének sarkánál).

Görgey Artúr – akinek nevét a rendelőintézet előtti tér őrzi kerületünkben – katonai karrierjének első fontos állomása a Csepel sziget volt.
98 évesen, 1916. május 21-én halt meg Budapesten, az V. kerületben, a Mária Valéria utca (ma: Apáczai Csere János utca) 17. számú házban, mely Weiss Manfréd tulajdona volt.

Minden érdeklődőt szívesen látunk.

3 hozzászólás “Meghívó” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Görgey 1848-ig viselte így a nevét, utána élete végéig saját elhatározásából(!) Görgeinek írta a nevét!

  2. Strici2 szerint:

    Szerencsere o harcolt es nem vegeztek ki.
    Tre volt az aradiaknak hogy kivegeztek oket es utana indultak harcolni.
    Esetleg a kijavitott tabla elkeszul valaha?
    (Ido hiany miatt lett rossz adatokkal felavatva. 4honap sem eleg a javitasra? Mikor lett az eredetileg elirt megrendelve?)

  3. Nagyapó szerint:

    Görgei a fegyverletétel előtt levelet írt tábornokainak azoknak, akik nem voltak jelen, hogy adják meg magukat. Damjanich János, Vécsey Károly, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos, eleget tettek a felszólításnak, Bem József és Klapka György nem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !