Kilenc éve történt: Csepelt is megváltoztatta a kettős gyilkosság

csepel.hu

 

Kilenc éve történt az a kettős gyilkosság Csepelen, amelyben megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. A szörnyű tragédia évfordulóján Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila alpolgármester és Morovik Attila alpolgármester helyezték el a megemlékezés koszorúját a csepeli temetőben az áldozatok sírjainál a csepeli önkormányzat nevében. 

2009. január 7-e hideg estéjén döbbenten figyelték az emberek az esti híradásokat. A televíziók egymás után kapcsolták tudósítóikat Csepelről, akik egy szörnyű gyilkosságról számoltak be. Sokan ma is pontosan emlékeznek arra, hol voltak és mit tettek akkor, amikor meghallották: iskolaigazgatót és tanárt lőtt agyon egy csuklyás fiatal a csepeli iskolában.

Ez volt Magyarországon az első iskolai emberölés. Az egyik legkülönösebb is. A perdöntő bizonyíték ugyanis egy hangfelvétel lett. A második áldozat nyakában lógó, diktafonként használt MP3 lejátszón találták. Amikor lelőtték a fiatal tanárt, a lejátszó kicsúszott a ruhája alól. A gyilkosok szerencsére nem vették észre. Hiszen nem egy csuklyás fiatal volt a gyilkos. A bíró szerint két véletlen kellett ahhoz, hogy a valódi tetteseket ítéljék el. A hangfelvétel és az, hogy a hóhér, az iskola portása véletlenül kézen lője magát. Különben bekövetkezett volna, amiről a tettesek beszéltek: ők meg tudnák megvalósítani a tökéletes gyilkosságot.

A bűntényt dokumentumfilmben is rekonstruálták. A gyilkosságok mögött azonban olyan politikai szálak húzódtak, amelyek talán soha nem lesznek teljesen feltárva. Az első áldozat, Takács József igazgató halálos bűne ugyanis az volt, hogy nem hagyta Deme Gábornak, hogy milliókat sikkasszon az iskolából. Deme azt hihette, ha eltünteti az aggodalmaskodó igazgatót az útjából, szocialista párttársai elsimítják az ügyét. Ahogy annyi mást is.

A tragédia előtt Deme Gábor és Takács József is kétségbeesetten próbáltak egyeztetni az MSZP-s vezetésnél. Deme egyenesen Podolák György akkori országgyűlési képviselőtől érkezett a gyilkosság helyére. Takács József aznap Tóth Mihállyal és Orosz Ferenccel tárgyalt. A szocialista polgármester és alpolgármester után a rendőrkapitányhoz ment. A bíróságon eskü alatt valló politikusok és a rendőrkapitány szerint azonban semmi különösről nem beszéltek. Hihető?

A gondosan előkészített rendőrségi feljelentés dokumentumai ugyanis Takács József táskájában maradtak. A gyilkosok pedig ezt valahonnan tudták. „Hozd ide a táskáját! Az ő táskáját hozd!” – mondta a portás a második áldozatnak. Öt másodperccel a felszólítás után, amikor megkapta a táskát, előbb hátba majd fejbe lőtte őt.

A csepeli kettős gyilkosságról szóló dokumentumfilmet itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=WqU3rX7xLrg

csarnai

csepel.hu

 

Címkék: , , ,

Itt lehet hozzászólni !